Her yıl bu zamanlarda kademeli bir yavaşlama ve içe doğru dönüş başlar. Günler kısalmaya, daha erken kararmaya başlar. Ağaçlar yapraklarını dökmeye, bitkiler enerjilerini depolamaya yönelmiştir. Ayurveda ve Geleneksel Çin Tıbbı bu sezonsal değişikliklerin farkında olduğu için, bu dönemde size sağlığınızı destekleyici fikirler sunabilir.
#AyurvedaVietnam’ın kuzeyi ve güneyi arasında tıpkı bizde olduğu gibi müthiş bir iklim farkı var. Bu durum mutfağa da yansıyor. Mesela güney mutfağında sıcak iklim nedeniyle acı kullanımı daha fazla. Hem baharatlar hem de taze aromatik otlar bol kepçe seviliyor. Özellikle Michelin sonrası artık sadece sokak yemekleriyle anılmayan ülkenin geleneksel lezzetlerini keşfedelim...
#VietnamSatın aldığımız paketli gıdaların üzerinde 'tüketici sembolleri' olarak bilinen birtakım işaretler vardır. Bunlar tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanır ve o ürün hakkında bilgi verir. Bu işaretlerden biri de son günlerde sosyal medyada karşımıza sıklıkla çıkan 'Radura’ işareti. 'Bu işareti gördüğünüzde o üründen uzaklaşın' paylaşımlarını görenler işin aslını merak ediyor. Işınlama işlemini temsil eden bu işaretin olduğu gıdaların tüketimi sağlığımız için zararlı mı? Bu ürünler radyasyon mu içeriyor? Işınlama besin değerlerini düşürür mü? Aklımıza takılan tüm bu soruların yanıtlarını konunun uzmanlarından dinledik.
#SağlıkStarbucks, bir kahve markasıdır. Amerikalı kahve dükkanları zinciri şeklinde karşımıza çıkar. Bu markanın kendine özgü kahve çeşitleri bulunur. Yabancı kökenli bir marka olduğundan, kahve isimleri de Türkçe değildir. Sizler adına Starbucks kahve isimlerini ve okunuşlarını detaylıca derledik.
Modern tıp oldukça gelişen ve gün geçtikçe gelişmeye devam etmekte olan bir bilimdir. Bununla birlikte modern tıbba destek olabilen alternatif tıp metotları da kullanılmaktadır. Aromatik yağlar, faklı bitkiler ve baharatlar tedavi amacı ile kullanılmaktadır. Bu bitkilerden en çok bilinen ve en çok kullanılmakta olanlarından bir tanesi de kereviz sapıdır. Sizin için kereviz sapının ve yaprağının faydalarını, ne işe yaradığını, hangi hastalıklara iyi geldiğini derledik.
#FaydalarıDünya üzerinde birçok ağaç türü bulunmaktadır. Bu ağaç türlerinden biri tarçın ağacıdır. Tarçın ağacı nedir? Tarçın ağacının Latince ismi nedir? Tarçın ağacı nerede yetişir? Tarçın ağacının özellikleri nedir? Tarçın ağacı ne zaman dikilir? Tarçın ağacı nasıl yetiştirilir ve nasıl budanır? Tarçın ağacının yaprak bakımı nasıldır? İşte detaylar.
Dünyayı derinden sarsmaya devam eden yeni tip koronavirüs(COVID-19) sonrası yaz döneminde sağlıklı beslenme için tavsiyelerde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Fatmagül Yılmaz Öztürk, “Zeytinyağlılar vücudun serin kalmasına destek olur. Günlük 5-8 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye dikkat ediniz. Yağlı gıdalardan, hamurlu tatlılardan uzak durulmalı” dedi.
#Beslenme Ve Diyet UzmanıDoğal Tıp Uzmanı Şaduman Karaca ile 4 yıl önce Kars’ta Peynir Sempozyumu sırasında tanışmıştım. O dönemde bölgenin endemik bitkilerini araştırıyor, özel bir üniversitenin Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümünde fitoterapi dersleri veriyordu. Bitkilere ilişkin bilgisinden çok etkilenmiştim.
#Müge Akgün“Başlıca içeceğimiz nedir?” diye sorsalar su yerine çay diye cevap verecek o kadar çok insan var ki… Kimi güne çay içmeden başlayamıyor, kimi yanında çay olmadan ne çalışabiliyor ne de sohbet edebiliyor. Peki evde nefis bir çay demleyebilmek için nelere dikkat etmeliyiz? Gelsin ipuçlarımız…
#ÇAYPlastik kaplarda, poşetlerde ve nemli ortamlarda saklanan baharatların kısa sürede aflatoksin adı verilen zehirli küf gelişimine neden olabileceğini ve bunun da karaciğer kanserine yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Hakan Karagöl ile Beslenme ve Diyet Uzmanı Gökçe Bönce, baharatlar hakkında önemli bilgiler verdi.
#Baharat Nasıl SaklanırÇağımızın en önemli sağlık sorunlarından birisi olan obezite ve fazla kilolardan korunmak için pek çok kişi çeşitli diyet programlarına başvuruyor. Bunlar arasında ise özellikle son dönemlerde detoks programları öne çıkıyor. Yanlış uygulandığında sağlığın bozulmasına neden olan detoks, doğru ve uzman kontrolünde yapıldığında hem hastalıklardan koruyor hem de kilo vermeye yardımcı oluyor. Dyt. Sinem Uygun, sağlıklı detoks için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
#DetoksGeçen hafta Hürriyet Pazar’ın seçtiği ‘Türkiye’nin en iyi 100 yemeği’ için gönderdiğim listeyi bu hafta daha geniş olarak ele alıyorum. Yalnız bir noktayı vurgulayayım: Bir sıralama yapmıyorum çünkü bana “En iyisi hangisi?” diye sormak, bir babaya “Çocuklarından en çok hangisini seversin?” diye sormak gibi. Hepsi mükemmel ötesi!
#Türkiye’Nin En İyi 100 YemeğiVücudu toksinlerden arındırmak için başvurulan detoks programları, dikkat edilmeyip yanlış uygulandığında sağlığı bozabiliyor. Doğru besinlere yönelerek vücudun detoks sistemini desteklemek, hem toksinlerden arınmaya hem de sağlıklı kilo vermeye yardımcı oluyor. Diyetisyen Sinem Uygun, sağlıklı detoks için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Kilo VermeAktara giderken yolda iyileşenlerdenim. İyi geliyor bana... Topraktan gelen şifanın bu kadar renkli ve güzel sergilendiği bir yer aktarlarımız. Ayhan Ercan işini çok severek yapan bir aktar. Sosyal medyada reklamları yapılan zayıflama odaklı ve sağlığa zararlı, ciddiyetini kaybetmiş ürünler hakkında hep doğruları söylüyor. Ülkemizin altın değerindeki topraklarında yetişen onlarca sebze, meyve ve bitkileri bilinçli kullanmalıyız... Ayhan Ercan baba mesleğini ve bilgilerini bizimle paylaştı...
#Gülben ErgenAfyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veli Gök, mangal yaparken kullanılan odunun kor haline geldikten sonra etlerin pişirilmesinin daha sağlıklı olduğunu belirterek, "Alev ile et arasındaki mesafe en az 15 santimetre olmalıdır. Eti ateşle direkt temas ettirmek yerine, Afyonkarahisar'da yapıldığı gibi mermerin ısıtılmasıyla da mangal yapılabilir" dedi.
#Mangal