Beslenme uzmanı Kayla Daniels, erişim kolaylığı nedeniyle çok sık tüketilen aşırı işlenmiş 9 gıda ürününe karşı uyardı. Hazır erişteden diyet kolaya kadar uyarılarda bulunan Daniels, bu gıdaların kolon kanseri, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve hatta organ yetmezliğine sebep olabileceğini ifade etti.
#UzmanSon yıllarda popüler olan yemek yarışmalarında sunumlarına farklılık katmak isteyenlerin ilk başvurduğu yöntem ‘renkli yağlar’ oluyor. Bu yağları evde yapmak, kendi sofralarımıza albeni katmak zor değil. Hem aromaları hem renkleriyle sofranızı şenlendirecek öneriler hazırladım.
#YağALDIĞIMIZ her yaş farklı nedenlerle fiziksel ya da ruhsal yaşlanmayı hızlandırabilen bazı değişikliklere neden oluyor. Bu değişiklikler beden ve ruhu farklı dozlarda etkiliyor. Bununla birlikte belirli yaş dönemeçlerinde yaşlanma süratinin beklenilenden daha hızlı bir sürece girebileceğini de biliniyor.
#KolajenKimileri ‘güne zinde başlamak’, kimileri ‘sosyalleşmek’, kimileri ‘işe konsantrasyon sağlamak’, kimileri de ‘yorgunluk atmak’ için sarılıyor kahveye… Hal böyle olunca, modern çağın vazgeçilmezi haline gelen kahvenin tüketimi, son yıllarda 7’den 70’e hemen her kesimde hızla artıyor! Ancak dikkat! Günümüzde hem türleri hem de hazırlanma biçimleri ile sayısız şekilde karşımıza çıkan kahve, bazı kurallara dikkat edilmediğinde sağlığa fayda yerine çok ciddi zarar verebiliyor. Aromalar, şuruplar, tatlandırıcılar, kremalar ve aşırı sıcaklarda serinlemek amacıyla aşırı şekilde tüketilebilen cezbedici soğuk karışımları derken diyabetten obeziteye dek birçok sağlık sorununa zemin hazırlayabiliyor.
#Kahve TüketimiSon yıllarda yeme-içme sahnemizde 3’üncü dalga kahve kadar talep gören ne var diye sorsalar kafe-bistroların havalı ve hayli pahalı kahvaltı tabakları derim. Alıştığımız peynir, ekmek, zeytin, sahanda yumurta yerine avokadolu, poşe yumurtalı, ekşi maya ekmek üzerinde gelen sunumlar yüksek talep görüyor. Yumurtaya ekmek banınca değil, poşeleyip ekmeğin üstüne koyunca havalı oluyor velhasıl. Dışarıda yemeye vakit bulamıyor ya da ekmekle yumurtaya o fiyatları ödemek istemiyorsanız, eğitmen şef Gizem Gedik çırpılmış yumurtadan croque madame gibi meşhur tostlara hepsini detaylarıyla anlattı, tarifler verdi.
#Gaye ŞahinAşırı işlenmiş gıdalar günümüzde beslenmenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Üstelik birçoğumuz yiyip içtiğimiz şeylerin bu kategoride olduğundan bile habersiziz. En kötüsü de "sağlıklı alternatifler" olarak tüketilen pek çok şey de aşırı işlenmiş gıdalar arasında yer alıyor. Peki aşırı işlenmiş gıdaları nasıl ayırt edebiliriz?
#BeslenmeSinemada film keyfi deyince birçok kişinin aklına patlamış mısır geliyor. Peki sinemada mısır satmak ilk olarak kimin aklına ve ne zaman geldi? Cevabı tarihin tozlu sayfalarında gizli...
#ABDKuşburnu çayı, son yıllarda popülerliği artan, doğal ve sağlıklı bir içecektir. Marmelattan çaya kadar farklı şekillerde tüketeceğiniz E ve C vitamini bakımından oldukça zengin olan kuşburnu yu yazın şerbetini yaparak da tüketebilirsiniz . Pek çok hastalığa karşı kilit rol oynayan her derde deva olan kuşburnu şerbetini bakın nelerle daha zengin hale getirdik!
#Kuşburnu Çayı1777’de kurulan, Türkiye’nin en eski markası Ali Muhiddin Hacı Bekir’in akide renkleriyle İstiklal Caddesi ruhu buluştu ve bir İstanbul şekerlemecisi doğdu. Evrensel marka olmanın tüm gerekliliklerini yerine getiren Beyoğlu’ndaki şık mağazada logolu porselen takımlardan tasarım lokum kutularına bambaşka bir boyuta taşınan vizyona hayran kaldım.
#Akide ŞekeriKahvaltı sofralarının vazgeçilmezi Ezine Peyniri AB’den tescil alan ilk Türk peynir çeşidi oldu. Bunun yanı sıra Ayaş Domatesi de AB tarafından coğrafi işaret aldı. Uzmanlar gıdadaki iki tescili de üretim ve ihracat için fırsat olarak değerlendirirken, “Şimdi ürünlerimizi tanıtmaya odaklanalım” dediler.
#Ezine PeyniriBugün 1 Ekim Dünya Kahve Günü. Çoğumuz için gün onunla başlar, yemekler onunla sonlanır, sohbetler onunla derinleşir. Biz de bugünü vesile ettik, uzmanlara satın almadan saklamaya, demleme tekniklerinden çeşitlerine kahveye dair ne varsa sorduk.
#KahveKarpuzlu, mangolu, kivili, kavunlu... Marshmallowlu, sakız ya da kahveli... Birbirinden farklı aroma ve rengârenk tasarımları ile özellikle gençler arasında salgın gibi yayılıyor. Sadece Türkiye değil tüm dünyanın başı tek içimlik “puff” denilen elektronik sigara ile dertte. Öyle ki Fransa kolları sıvadı. 8-12 Euro arasında satılan (Türkiye’de 350-450 lira arası) puff sigaraların satışı yasaklanıyor. Bizde satışı zaten yasak ama internetten -yaş denetimi olmadan- kolayca alınıyor. Okul yolu üzerine sıralı seyyar tezgâhlardan da almak mümkün. Oysa gençler arasında giderek popüler hale gelen bu pufflar içindeki likit ve ısı ile temasından dolayı bildiğimiz tütün ürünlerinden 2 kat daha tehlikeli.
#Mehmet DinçÇikolata pek çoğumuz için başlı başına bir tutku. Hakkında bildiğimiz her şeyi unutturup tat hafızamızı yeniden şekillendirense ‘bean to bar’ yani çekirdekten tablete üretim. Her paketinde ayrı bir tadım macerası sunan bu ustalık işi çikolataların nasıl yapıldığına yakından bakalım...
#ÇikolataYeme-içme sektörünün önde gelen isimlerindendir Gülin-Yücel Özalp çifti. Nişantaşı’ndaki Niş dönemlerini anımsıyorum, şahaneydi. Sonra Reina içinde Blue Topaz’ı açtılar. Ardından Kanyon’daki Escale ve Karaköy’ün ilk mekânlarından Colonie’yi... Gümüşsuyu’nda açtıkları Topaz artık şehrin klasiklerinden oldu, halen devam ediyor.
#Onur BaştürkGastronomi tutkunlarının heyecanla beklediği ‘Dünyanın En İyi 50 Restoranı’ listesi açıklandı. Her zamanki gibi ‘Türkiye’den listeye giren restoran var mı?’ ya da ‘Dünyadan Türk mutfağını temsil eden şefler var mı?’ diye listeye bakıldı. Daha önce listede iyi performans gösteren ülkemizden hiçbir restoranın ilk 50 içinde yer alamaması şaşırttı. Peru’nun başkenti Lima ise listeye damga vurdu. Peki neden son yıllarda ülkemizden restoranlar ilk 50 içinde yer alamıyor? Peru nasıl oldu da gastronomi merkezi oldu? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#GurmeÜlkemizde ithalatı ve satışı yasak olmasına rağmen özellikle okul çağındaki çocukların ve gençlerin tükettiği elektronik sigara çeşitlerine bir yenisi daha eklendi: Tek kullanımlık elektronik sigaralar! Kırtasiye ürünlerine benzediği için çocukların ve ergenlerin, ailelerinden ve öğretmenlerinden kolayca saklayabildiği bu yeni ‘zehir oyuncakları’ çok tehlikeli! Peki kullan-at elektronik sigaraların içeriğindeki zararlı kimyasallar neler? Bu maddeler hangi hastalıklara neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Elektronik SigaraBu hafta 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nü kutladı tüm dünya. Tütün sadece kendimize zarar vermiyor, çevremizdekileri de hasta ediyor, üstelik doğayı da kirletiyor. Bu günü vesile ettik ve tütün ürünlerini bırakmayı başaranların hikâyelerini dinledik...
#31 Mayıs Dünya Tütünsüz GünüKahvaltıda, akşamüstü bir böreğin yanında, yemekten sonra veya soluklanmak için oturduğumuz esnaf taburesinde elimizin ilk gittiği içecek hep çay olur. İnce belli bardaktaki demli çaya olan tutkumuz tartışılmaz ancak dünyadan çay çeşitleri de artık hemen elimizin altında... Yazarımız, çay somelyesi Ebru Erke hem en nadide çay çeşitlerini anlattı hem de çayla birlikte yiyebileceğimiz lezzetli öneriler verdi.
#ÇayŞef Ahmet Dede’nin İrlanda’daki restoranı dede 2 Michelin yıldızı aldı. 2021’de 1 yıldız aldıktan sonra daha özüne dönük tabaklar hazırlamaya başlamıştı. Mutfak kültürümüzün özellikle baharat zenginliği üzerine yoğunlaşan şef, ufak bir balıkçı kasabasındaki iyi bir restorandan beklenenin çok daha ötesindeki tat kombinasyonlarıyla Michelin müfettişlerini etkilemeyi başarmış... “Mutfağımda çalışan 9 kişinin artık hepsi Türk” diyen şefle konuştuk.
#Pandemi