Bana yıllardır “Lokum ciğerini dene, soğuk mezelere yüklenme; sakatata yer bırak” dedikleri Selimiye Birtat’a gittim. Köpoğlunda biraz ekşilik vardı, favanın kıvamı sıkıntılıydı. Ama masaya beyin söğüşün gelmesiyle ‘sakatat şov’ başladı. Beyin çok iyi ayıklanmıştı. Dilin pişimi, yumuşaklığı; kekik, kimyon ve acı biberli baharat dengesi kusursuzdu. Güveç işkembe yumuşacıktı, lokum ciğer de gerçekten çok iyiydi. Ama uykuluk yediklerimin en iyisi değildi, tatlılardaysa gereksiz bir zorlama gördüm. Neden parfe? Koy bir keşkül, geç! Buranın sakatatlarını tüm Kadıköy biliyor, İstanbul da bilsin... Bilsin ki Birtat’ı Birtat yapan sakatatlara yoğunlaşılsın, frambuazlı parfeye değil!
#Selimiye BirtatArmut tatlısı meyveli tatlıların en sevilenlerinden biri. Baharat ve kuruyemişlerle harmanlanan armutlar suyunu çekinceye dek pişiriliyor, tadına doyum olmaz, bir o kadar da hafif bir lezzet ortaya çıkıyor. Peki, kuruyemişli armut tatlısı nasıl yapılır?
#Armut TatlısıAnadolu’nun tam ortasında, Nevşehir ve Kayseri’de lezzetli yemeklerin peşinde koşturdum durdum geçen hafta. Nevşehir, dünyanın en ilginç coğrafyası Kapadokya’yla bütün dünyada bilinir. Peri bacaları, yeraltı şehirleri, kayalara oyulmuş kiliseleri, sabahın erken saatlerinde gökyüzünde süzülen rengârenk balonları, büyülü otelleri, leziz şarapları ile ünlü.Işık önemini orada belli eder. Peri bacalarını sabah başka bir renge, akşam başka bir renge boyar. Yani Kapadokya’nın sihrine sihir katar...
#Peri BacasıBana sık sık en lezzetli kentlerin hangileri olduğu sorulur. Yanıt vermekte zorlanırım. Çünkü her kentin mutfağı birbirinden zengin. Kimi şehirler, Gaziantep örneğinde olduğu gibi mutfaklarının tanıtımını çok iyi yapar. Kimileri ise sessiz, soluksuz bir kenarda bekler. Mutfağını pazarlayamayan şehirlerden biri de maalesef Mersin. Bu güzel şehir de öyle güzel lezzetler var ki, işte size Mersin'in lezzetleri...
#Mersin LezzetleriYılbaşı demek, tam gaz eğlence demek... Bu da yemek süresinin sabaha kadar uzaması manasına geliyor. Dolayısıyla kalori hesabının ucu kaçabiliyor. Yeni yıla fazla kalorilerin vicdan azabıyla girmek istemiyorsanız, dikkat! Rafinera uzman diyetisyeni Didem Altınbaşak Tulgan’dan özel gün için ipuçlarını aldık.
Yarın Sevgililer Günü. Hoş bir müzik eşliğinde romantik bir yemek için planınızı hâlâ yapmadıysanız geç kalmış sayılmazsınız. Pek çok mekân hâlâ rezervasyon kabul ediyor. Tercihiniz iyi yemek, iyi müzik ve güzel bir manzaraysa jüri üyelerimizin seçtiği “Romantik Yemeğin En İyi 10 Adresi”ne bir göz atın. Her zevke, her bütçeye uygun seçenek mevcut.