İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Saraçhane'de bulunan binasının karşısında yer alan, 500 yıllık Polieuktos Kilisesi'nin kalıntılarında yürüttüğü kazıda toprak altından bin 500 yıllık yeraltı dehlizi bulundu. Ortaya çıkarılan dehliz hakkında bilgi veren İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, "İstanbul'da deprem hafızasını görmek istediğiniz zaman bu yapı tam bir örnek. Deprem alanında uzmanlaşan inşaat mühendislerimiz ve bilimsel danışmanlarımız var. Çalışma sonucunda buradaki bütün deprem hafızasına ilişkin raporumuzu dünyaya ve kamuoyuna paylaşacağız" dedi.
#İstanbulİstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Saraçhane'de bulunan binasının karşısında yer alan, 500 yıllık Polieuktos Kilisesi'nin kalıntılarında yürüttüğü kazıda toprak altından bin 500 yıllık yeraltı dehlizi bulundu. Ortaya çıkarılan dehliz hakkında bilgi veren İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, "İstanbul'da deprem hafızasını görmek istediğiniz zaman bu yapı tam bir örnek. Deprem alanında uzmanlaşan inşaat mühendislerimiz ve bilimsel danışmanlarımız var. Çalışma sonucunda buradaki bütün deprem hafızasına ilişkin raporumuzu dünyaya ve kamuoyuna paylaşacağız" dedi.
#İstanbulMeslek seçimlerini etkileyen pek çok faktör vardır. Bu da ilgi alanları ve yeteneklere göre belirleniyor. Özellikle arkeoloji bölümü merak uyandırıyor. Arkeoloji bölümü nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Arkeoloji Bölümü Nedir Ve Mezunu Ne İş Yapar?Arkeoloji kelimesi antik Yunanca kökenlidir. Antik Yunanca da yer alan arkhaios kelimesi ve logos kelimelerinin birleşiminden ortaya çıkmıştır. Antik Yunanca da bulunan arkhaios Türkçede eski demektir. Logos kelimesi ise bilim anlamına geliyor. Yani eski bilim olarak olarak karşımıza çıkıyor. İşte, arkeoloji hakkında merak edilenler.
#Arkeoloji Nedir?Atlantis gerçekten var mı, Büyük İskender’in mezarı nerede, Göbeklitepe neden bu kadar önemli, Mısır piramitleri nasıl yapıldı? Siz de bu soruların yanıtlarını merak ediyor musunuz? Erman Ertuğrul’un yeni yayımlanan çalışması ‘Arkeofili: Arkeoloji Meraklısının Elkitabı’ bu soruların peşine düşüp okuru insanlık tarihinde bir yolculuğa çıkarıyor.
#ArkeofilHepimizin uzaktan izlediği Silikon Vadisi’nde inovasyon, gelecek vizyonu konularında öncülük yapan ve aynı zamanda teknolojide küresel bir lider olan, Afrika’dan Amerika’ya akıllı teknolojilerin mimarlarından Ayşegül İldeniz ile bir araya geldim. Uzunca süredir kendisini gururla ve merakla takip ediyordum. Başarı onu bulmamış, o başarıyı çalışkanlığıyla, aklıyla, azmiyle, tutkusuyla elde etmiş biri. O; ülkesine, milletine inanıyor, gençlere güveniyor. Kendisinin milyonlara ilham olduğunun farkında mı bilmiyorum ama Ayşegül İldeniz büyük düşünüyor ve başarıları da o ölçüde büyük oluyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bilime, bilişime, teknolojiye, yapay zekaya ilgiliyseniz -ilgili olmasanız bile hayatımızın her yanındalar, bilmek durumundayız-, başarı hikayelerini merak ediyorsanız, ülkemizin bir değerini tanımak ve dünyadaki gelişmelere içeriden bir gözle bakmak istiyorsanız Ayşegül İldeniz’le yaptığım bu röportajı okuyup, saklayın. Zira ‘ilham olmaya’ devam ediyoruz!
#Sponsorlu İçerikHepimizin uzaktan izlediği Silikon Vadisi’nde inovasyon, gelecek vizyonu konularında öncülük yapan ve aynı zamanda teknolojide küresel bir lider olan, Afrika’dan Amerika’ya akıllı teknolojilerin mimarlarından Ayşegül İldeniz ile bir araya geldim. Uzunca süredir kendisini gururla ve merakla takip ediyordum. Başarı onu bulmamış, o başarıyı çalışkanlığıyla, aklıyla, azmiyle, tutkusuyla elde etmiş biri. O; ülkesine, milletine inanıyor, gençlere güveniyor. Kendisinin milyonlara ilham olduğunun farkında mı bilmiyorum ama Ayşegül İldeniz büyük düşünüyor ve başarıları da o ölçüde büyük oluyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bilime, bilişime, teknolojiye, yapay zekaya ilgiliyseniz -ilgili olmasanız bile hayatımızın her yanındalar, bilmek durumundayız-, başarı hikayelerini merak ediyorsanız, ülkemizin bir değerini tanımak ve dünyadaki gelişmelere içeriden bir gözle bakmak istiyorsanız Ayşegül İldeniz’le yaptığım bu röportajı okuyup, saklayın. Zira ‘ilham olmaya’ devam ediyoruz!
#1Resmi tatil başladı. Bu yıl bayram ara tatile denk düşünce ailece de değerlendirilecek upuzun bir haftamız oldu. Tatile çıkmayıp da şehirde kalacaklar için gastronomiden kültür-sanata uzanan önerilerle bir rehber hazırladık. İster İstanbul’un tarih kokan semtlerinde gezin, ister Ankara Kaleiçi’nde... İster uzun zamandır görmek istediğiniz sergiye gidin isterseniz gece hayatına ‘akın’... Şehirdeki seçenekler size bayram ettirecek.
#BayramYaptığım en keyifli, en uzun ve bitmesini istemediğim sohbetlerden oldu. Televizyoncu, müzisyen, denizci, gurme ve hayatında en önem verdiği ‘merak’ı ile yaşam gustosu olan bir Ayhan Sicimoğlu. Hayat deneyimi ve algısı ile kendisine değil bir sayfa, kitaplar çıksa yetmez. Dolu dolu geçen röportajımızı Çeşme’nin güzel havasında gerçekleştirdik. Kışın kapımıza dayandığı bu soğuk günlerde görsellerle, sohbetimizle umarım içinizi ısıtırız. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bu hafta yaşamı, entelektüelliği, içi dolu tarzı ile çok renkli bir isim olan Ayhan Sicimoğlu’nu ağırladık. Sizlere ilham olması dileğiyle...
#1Yaptığım en keyifli, en uzun ve bitmesini istemediğim sohbetlerden oldu. Televizyoncu, müzisyen, denizci, gurme ve hayatında en önem verdiği ‘merak’ı ile yaşam gustosu olan bir Ayhan Sicimoğlu. Hayat deneyimi ve algısı ile kendisine değil bir sayfa, kitaplar çıksa yetmez. Dolu dolu geçen röportajımızı Çeşme’nin güzel havasında gerçekleştirdik. Kışın kapımıza dayandığı bu soğuk günlerde görsellerle, sohbetimizle umarım içinizi ısıtırız. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bu hafta yaşamı, entelektüelliği, içi dolu tarzı ile çok renkli bir isim olan Ayhan Sicimoğlu’nu ağırladık. Sizlere ilham olması dileğiyle...
#1Bazı röportajlar kuş gibi hafif geçiyor. Zorlamadan, zamanında, rahat... ‘Ben bir Kızılderili atı gibiyim’ diyen, özgürlüğünün her şeyden önemli olduğunu ve hayatı olan müziğinin bu özgürlükten ve gerçek yaşadıklarından beslendiğini söyleyen dünyanın tanıdığı, cazın dahi ismi Kerem Görsev ile sohbetimi gerçekleştirdim.
#YüzdeyüzBazı röportajlar kuş gibi hafif geçiyor. Zorlamadan, zamanında, rahat... ‘Ben bir Kızılderili atı gibiyim’ diyen, özgürlüğünün her şeyden önemli olduğunu ve hayatı olan müziğinin bu özgürlükten ve gerçek yaşadıklarından beslendiğini söyleyen dünyanın tanıdığı, cazın dahi ismi Kerem Görsev ile sohbetimi gerçekleştirdim.
#Gözde Yener BirmanSivas’ın Hafik ilçesine bağlı Durulmuş köyündeki oyuk merak konusu olmuştu. Bulunan gizemli oyuğun sırrı çözüldü. Mithridates döneminde inşa edilen gizemli yapının su sarnıcından öte ileri bir teknoloji barındırdığı ifade ediliyor.
#OyukMerakla beklediğim ‘Bihter’ filmi geliyor. Tüm filmlerini beğenerek izlediğim yönetmenlerin elinden çıkıyor: Caner Alper ve Mehmet Binay. ‘Zenne’, ‘Çekmeceler’, ‘Bergen’ gibi cesaret isteyen konuları ele alıp izleyiciyi içine alacak ustalık ve teknikte çekilmiş filmlerin referansı ile ‘Bihter’i merakla bekliyor olmamız çok doğal. Ulusal ve uluslararası ödüllerle, 26 yıllık sevgi dolu birliktelikleri ve sanatla ortaya koyduklarıyla kendilerini ‘savaş partnerleri’ olarak adlandırdıkları hayat yolculuklarında hep ilerlemeyi, kalıcı eserler bırakmayı hedeflemişler ve başarmışlar da...‘Bihter’ filmi yılın son çeyreğinde Amazon Prime Video platformunda yayınlanacak; üstelik filmin ilk röportajını bizimle yapmaları ve ilk sizlerin bunu okuyor olmanız ayrı bir güzellik.
#1Doğada bulunan değerli pek çok taş bulunur. Koral ve Hayat ağacı olarak bilinen mercan taşı da bu taşlardan birisidir. Peki Mercan taşı nedir, nerelerde ve nasıl bulunur? Mercan taşı nasıl anlaşılır? Özellikleri ve faydalarını sizler için detaylıca inceledik.
#Mercan Taşı NedirSıklıkla rengiyle anılan zebercet taşı, özellikle doğa içerisinde sıklıkla bulunan taşlar arasındadır. Bununla beraber en değerli taşlar arasında yer alan bu taşlar farklı isimlerle de anılmaktadır. Periyot olarak bilinen bu taş, özel bir maden taş grubuna aittir. Sizin için zebercet taşının anlamlarını detaylı bir şekilde derledik.
#Zebercet TaşıÇok eski çağlarda oluşmuş ve günümüze kadar gelmiş olan Kalsedon taşı yapısı ve özellikleri ile pek çok kişi için merak uyandıran bir taştır. Kalsedon taşının insan vücudunda taşıdıkları özellikler sayesinde birçok faydası da bulunmaktadır. Peki Kalsedon taşı nedir, nerelerde ve nasıl bulunur? Kalsedon taşı nasıl anlaşılır? Özellikleri ve faydalarını sizler için derledik
#Kalsedon Taşı FaydalarıKapadokya bölgesine ilk kez 60 yıl önce ayak bastım. Oraya her sene birkaç tur yaptıkça bölgeyi daha çok tanıdım; ucu bucağı olmayan bir yerdi. Bölge çok ilginç bir büyüme içinde. Nüfusunun çok arttığını söylemek mümkün değil. Turist sayısında da kontrol sağlanırsa gelecek buranındır. Ama tabii çevrenin korunması en önemli nokta. Bu bölgenin tarihi Anadolu’ya ışık tutuyor.
#AnadoluTürkiye’nin çok satan, bol ödüllü yazarlarından Buket Uzuner’in iklim değişikliği sorunlarını ele aldığı ‘Tabiat Dörtlemesi’nin merakla beklenen sonuncu kitabı ‘Ateş’ yıl başında yayınlandı. Onunla yazar, çevre bilimci, feminist, hayvan ve çevre hakları savunucusu kimliklerinin kökenlerine yolculuk yaptık. Uzuner’i hayatta büyüleyen ilk şey lisedeki biyoloji kitabında gördüğü bir DNA çift sarmal modeli oluyor. “Hayatın sırrının hücrenin içindeki bu molekülde yattığını anlayınca büyülenmiş, DNA’ya âdeta âşık olmuştum. Sonrasında bilim aşkım edebiyatla taçlandı” diyor...
#Buket Uzuner