Fransa'nın nükleer enerji grubu Areva için devletin öncülüğünde bir kurtarma programının Mayıs ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanırsa kazansın, devam edeceği bildiriliyor. Programın devlete maliyetinin 10 milyar euroya kadar çıkması mümkün.
#Fukushima Nükleer KazasıAlmanya, nükleer enerjiden uzaklaşırken, rüzgâr gibi yenilenebilir kaynaklardan daha fazla faydalanmanın yollarını arıyor. Bunun da yolu teknolojiden geçiyor. Açık denizde kurulan santrallar ve yeni depolama yöntemleri gibi gelişmelerle bir teknoloji dönüşümü de rüzgâr enerjisinde yaşanıyor.
#İnovasyonEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye’de üçüncü nükleer tesis için İğneada’yı işaret edince nükleer meselemiz tekrar gündeme geldi. Peki Türkiye’nin gerçekten nükleer tesislere ihtiyacı var mı? Avrupa vazgeçerken biz niye santral yapmaya çalışıyoruz? Ve en önemlisi; ne kadar risk altındayız? Uzmanları cevapladı.
Sinop santralini inşa edecek Fransız-Japon konsorsiyumunda yer alan Fransız enerji şirketi GDF Suez santralda kullanılacak reaktörlerin temini konusunda ekonomik sıkıntılar içinde olan reaktör üreticisi Areva'dan garanti aldığını açıkladı. Borçlarını idare etmeye çalışan ve yeni sipariş almakta sıkıntı yaşayan Areva, geçen yıl Mayıs ayında Sinop santralinde kullanılmak üzere dört tane nükleer reaktörü sağlamak için konsorsiyumla anlaşmıştı.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, François Mitterrand’dan tam 22 yıl sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetiyle bugün (27.01.2014) Türkiye’ye ilk resmi devlet ziyaretine başladı. Hollande beraberinde yedi bakan, Senato ve Ulusal Meclis Fransa-Türk Dostluk grubu başkanları, Fransız Uluslararası İş Geliştirme Ajansı Başkanı, Fransa İşverenler Derneği Başkanı ile Fransa’yı Fransa yapan 39 Sanayi ve Endüstri şirketinin başkanını getirdi.
Geride bıraktığımız 2013 yılına, ‘islam ve demokrasinin bir arada yaşayabileceğinin en güçlü örneği’ olarak tanımlanan ‘Türk modeli’nin yaşadığı sarsıntısı damgasını vurdu. “Stratejik Derinlik” kitabıyla daha bakan olmadan ünü buralara kadar yayılan Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı ile başlayan diplomasi baharı umutlandırmıştı. Ancak birbiri ardına tekrar edilen hatalar zinciri, 2014’te diplomasideki umutları hayli zayıflattı.
Başbakan Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Sinop’ta kurulması planlanan ikinci nükleer santral için bugün Ankara’da hükümetlerarası anlaşmayı imzalayacak. Yaklaşık 22 milyar dolara kurulacak santralde, Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ) belli oranda payı olacak.
Türkiye tarihinin iki önemli projesi için yarın düğmeye basılıyor. İlki 12 milyar dolarlık yatırım gerektiren 3’üncü Havalimanı ihalesi. İkincisi büyük imza ise Sinop’a kurulması beklenen 21 milyar dolarlık nükleer santral anlaşması. Nükleer anlaşması, Başbakan Erdoğan ve Japonya Başbakanı Abe tarafından imzalanacak.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'de yaşanan çatışmalarda kullanılan kimyasal silahların Esed yönetimine bağlı güçler tarafından kullanıldığını belirterek, "ABD ziyaretim esnasında Başkan Obama ile ikili görüşmemizde kimyasal silah konusunu da ele alacağız. Bunu Esad rejiminin kullandığı açık. Muhalefet karada üstün fakat rejim, kimyasal silah, savaş uçakları ve helikopterler kullanıyor. Rejimin muhalefetten tek önde olduğu alan hava üstünlüğü" dedi.