33 milyar dolarlık 'cuma'

Güncelleme Tarihi:

33 milyar dolarlık cuma
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2013 11:41

Türkiye tarihinin iki önemli projesi için yarın düğmeye basılıyor. İlki 12 milyar dolarlık yatırım gerektiren 3’üncü Havalimanı ihalesi. İkincisi büyük imza ise Sinop’a kurulması beklenen 21 milyar dolarlık nükleer santral anlaşması. Nükleer anlaşması, Başbakan Erdoğan ve Japonya Başbakanı Abe tarafından imzalanacak.

Haberin Devamı

Bugüne kadar ikisi yabancı olmak üzere 17 firmanın şartname satın aldığı 3'üncü Havalimanı ihalesi yarın Esenboğa Havalimanı Sosyal Tesisleri’nde yapılacak. Saat 10:00’da başlanacağı açıklanan ihalenin dört etapta tamamlanması bekleniyor.

12 MİLYAR DOLARLIK İHALE

Tüm etaplar bittiğinde İstanbul’un 3'üncü Havalimanı, yaklaşık 1,5 milyon metrekarelik kapalı alanı olan, yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli bir yapı olacak.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yap-işlet-devret modeliyle yapılacak havalimanını yatırım bedelinin 9 milyar Euro (11.8 milyar dolar) olduğunu açıklamıştı.

İKİNCİ SANTRAL SİNOP'A

Bir diğer önemli imza ise yarın Japon Başbakanı Shinzo Abe ile Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından atılacak. Söz konusu anlaşmaya göre, Sinop'ta yapılacak ikinci nükleer enerji santrali Japon Mitsubishi ve Fransız Areva ortaklığı tarafından inşa edilecek.

Haberin Devamı

Sinop’a kurulması planlanan ikinci santralin yatırım bedeli 21 milyar dolar (2 trilyon yen) olarak açıklanmıştı.

JAPONYA’NIN TECRÜBESİ VAR

Başbakan Erdoğan, Japon Nikkei gazetesine verdiği röportajda nükleer enerji santrali konusunda Türkiye ile Japonya arasında anlaşma imzalama noktasına geldiklerini açıkladı. Erdoğan, "Japonya ile hükümetler arası anlaşmayı imzalama aşamasına geldik. Karadeniz kıyısındaki Sinop'ta nükleer santrali Japonya ile yapacağız. Japonya depreme karşı tecrübe ve know how (*teknik bilgi) sahibi. Çevreye olan duyarlılık konusunda da ileride… Fransız Areva'nın da teknolojik gücü yüksek. 3. santral için yer belirleme çalışmalarımız devam ediyor. Japonya ile çalışmaya açığız. Nükleer santral inşasında planlamadan inşaatın tamamlanmasına kadar geçen süreyi 7 yıldan aza indirmemiz gerektiğini düşünüyorum. 2030 yılında toplam elektrik üretimimizin en az yüzde 15'ini nükleer enerjiden elde etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, nükleer santralı hangi ülkenin inşa edeceğinin hafta sonuna kadar açıklanacağını söylemişti. Türk yetkililer Sinop santralının, 4,500-5,000 MW kurulu güce sahip olacağını belirtti.

Haberin Devamı

YARIŞTA 5 ÜLKE VARDI
Sinop'a kurulması planlanan ikinci Nükleer santral için pazarlıklar, Güney Kore, Japonya, Kanada, Çin ve Fransa ile sürdürülüyordu.

Türkiye'nin ilk Nükleer santrali olması beklenen Mersin Akkuyu'daki santral için ise Rus Rusatom Overseas ile imzalar atılmıştı. Akkuyu’da kurulacak nükleer santralin ilk güç ünitesi inşaatının 2019 yılında biteceği, ancak faaliyete geçmesinin daha uzun bir süreyi bulacağı açıklanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!