Güncelleme Tarihi:
Japon Mitsubishi Heavy Industries (MHE) Itochu Corp. ve Fransız şirketi GDF Suez 2013'te yapılan bir anlaşmayla santralin yapımını 22 milyar dolar bedelle üstlenmişlerdi.
Nükleer santral 4,800 MW gücünde olacak ve MHE ile Fransız Areva şirketinin imal edecekleri Atmea 1 tipi reaktörlerle çalışacak.
Söz konusu yasanın TBMM'de kabul edilmesinin ardından santralin yapılması için en önemli adım olarak kabul edilen yasal zemin sağlanmış oldu.
Türkiye'nin ilk nükleer santrali Rus Rosatom tarafından Mersin Akkuyu'da inşa edilecek.
GECİKME YOK
Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Fuad Akhundov, Mersin'de yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali ünitelerinin (NGS), 7 yıldan daha önce hizmete gireceğini söyledi. Akhundov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akkuyu NGS ünitelerinin bütün izinler alındıktan sonra ilgili mevzuata göre 7 yılda bitirilmesi gerektiğini anımsattı. Santralin takviminde gecikme olacak yönündeki iddialara ilişkin Akhundov, "Santralin inşaatı başlayacak. Şu anda bütün izinler alınıyor ve biz hidrolik liman işleri ihalesinin bitirilmesi niyetindeyiz. Santralin inşasında Türk şirketine büyük bir kontrat vereceğiz ve inşanın hızlı gitmesini temin edeceğiz. Takvimle ilgili şu an her hangi bir gecikme yok. Akkuyu Nükleer Güç Santrali, 7 yıldan daha önce bitirilip hizmete girecek" diye konuştu.
ÖMRÜ 60 YIL
Akhundov, ocak ayında Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporunu aldıklarını hatırlatarak, Türkiye Atom Enerjisi Kurumuyla lisanslama çalışmalarının sürdürüldüğünü, nisan ayında santrale ait liman inşaatı temelinin atılacağını bildirdi. Akkuyu'da inşa edilecek nükleer santral, her biri 1200 megavat güce sahip 4 üniteden oluşacak. İnşaatı tamamlandıktan sonra santralin yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi planlanıyor ve işletme ömrü 60 yıl olarak öngörülüyor.