Yeni üniversite sınav sistemi için milyonlarca kişinin araştırması devam ediyor. Öğrenciler kadar eğitimcileri de yakından ilgilendiren konular arasında yer alan yeni üniversite sınavı, YGS LYS kalkacak mı sorusunu gündeme getirdi. YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın yapmış olduğu açıklamayla birlikte gündemin temelini atan konu, ilerleyen günlerde tam halini alacak. Peki, YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın ifadelerine göre YGS ve LYS kalkacak mı? Üniversite sınavında ne gibi bir değişiklik olacak? İşte, merak edilen konu hakkında bazı bilgiler
#Son DakikaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni akademik yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada 10 araştırma üniversitesi seçildiğini belirterek, bu üniversitelerin isimlerini açıkladı. Peki araştırma üniversitesi ne demek? Bu üniversiteler nasıl belirlendi? Araştırma üniversite olmak için aranan kriterler neler? Cevabı YÖK Başkanı’nın konuşmasında...
#Araştırma ÜniversitesiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni akademik yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada 10 araştırma üniversitesi seçildiğini belirterek, bu üniversitelerin isimlerini açıkladı. Peki araştırma üniversitesi ne demek? Cevabı YÖK Başkanı’nın konuşmasında...
#Araştırma Üniversitesiİstanbul’da trafik yağmurla birleşti, çile katlandı. Megakentte haftanın ilk günü akşam saatlerinde etkisini artıran ve salı günü de devam eden yağmur, İstanbullulara bir kez daha “Gidelim bu şehirden” dedirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) verilerine göre trafik yoğunluğu pazartesi saat 18.30 itibarıyla yüzde 85’i, salı aynı saatte yüzde 80’i gördü. Şimdi diyeceksiniz ki “E, zaten İstanbul deyince akla ilk trafik gelir.” Doğru. Olduğunuz yere çakıldığınız, gıdım gıdım ilerleyen bir trafik... Boş olmasının neredeyse mucize olduğu metrobüsler, tıklım tıklım tramvaylar, saatinde gelmeyen otobüsler... Peki neden? Daha yaşanabilir bir kent nasıl mümkün? İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ile konuştum.
#İstanbul19 senedir çalıştığım bir konu siber zorbalık. Hatta Türkiye’de bu konuyu ilk çalışan iki akademisyenden biriyim. 2012 yılında UNICEF’in Türkiye toplantısında üst düzey devlet erkânının olduğu bir toplantıda da dönemin içişleri bakanının gözlerine bakarak “Bu mesele sadece ailelerin ve okulların üstesinden gelebileceği bir mesele değil, İçişleri Bakanlığından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, yerel yönetimlerden medyaya kadar tüm toplumun birlikte çalışması gereken bir konu” demiştim. 2007 senesinde Türkiye’de bu konuda yazılmış sadece bir makale varken bugün yüzlerce makale, onlarca yüksek lisans ve doktora tezi var. Lakin bugün vuku bulan siber zorbalık olayları 15 sene öncesinden çok daha vahim.
#Konuk YazarDünyada sadece 4 bölgede yaşayan ve nesli kritik derecede tehdit altındaki türlerin başında gelen Akdeniz foklarının 700 olarak bilinen sayısı 900’e yükseldi. Türkiye’deki sayısı 100’den 120’ye çıkarken, bu yıl doğan yavrulardan birine ‘Deniz’ ismi verildi.
#Akdeniz Fokları51 yaşındaki komedyen Miranda Hart, 30 yıl boyunca birçok sağlık sorunu yaşadı ve yatağa bağlı kalmasına neden olan gizemli bir hastalıktan mustaripti. Hastalığı, şiddetli bir grip nöbeti olarak kendini göstermişti ve1980'ler olduğu için tedavi edilmemişti. Bu, bağışıklık sistemini altüst etti ve bir dizi hastalık semptomuna neden oldu. Gençken başlayan semptomları için doktorlar diğer şeylerin yanı sıra agorafobi olduğu söylendi. Yıllarca hastalığın nadir olmayan bir komplikasyonu olarak kronik yorgunluk sendromla mücadele etti.
#Lyme HastalığıHafıza kaybı, yorgunluk ve vücut ağrısı… Yıllarca bu semptomlarla yaşadı. 51 yaşında komedyen Miranda Hart'a tam 30 yıl sonra teşhis konuldu ve nihayet Lyme hastası olduğu anlaşıldı. Peki bunca yıl nasıl hastalığının ne olduğu anlaşılamadı?
#LymeABD’de bugün başkanlık, Temsilciler Meclisi’nin tamamı ve Senato’nun üçte biri için yapılan seçimlerin final günü. Seçmen yeni dönemde ülkeyi Demokrat Kamala Harris mi, yoksa Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın mı yöneteceğine karar verecek. Dünya ABD seçimlerinin sonucuna kilitlenmiş durumda.
#TrumpABD’de yaşayan Türk araştırmacı Cemil Emre Yavaş ve ekibi, 5,5 büyüklüğünün altındaki depremleri 30 gün önceden tahmin edebilen yapay zekâ tabanlı sistemle San Diego’da yüzde 98, İstanbul’da yüzde 91’e yakın başarıya ulaştıklarını duyurdu. Yavaş, çalışmanın detaylarını Hürriyet’e anlattı... Ayrıca Türk biliminsanlarına da sordum: Bu mümkün mü? Çalışmaya oldukça mesafeliler: “Depremler tahmin edilemez” diyorlar, ekliyorlar: “Tahminlere değil, deprem dirençli kentler yaratmaya odaklanın!”
#Cemil Emre YavaşSon günlerde ‘cezasızlık politikası’ tartışılıyor. “Toplumda faillerin cezasız kaldığına dair bir algı mı oluştu, yoksa bu gerçek bir olgu mu” diye kadın hakları savunucularına ve avukatlara sorduk: “Ortada somut bir gerçek var. İşlenen suçlara karşı kanunlarda düzenlenen ceza miktarıyla infaz miktarının (yatarı) farklı oluşu, yani ‘yatarı’nın daha düşük oluşu, cezasızlığın infaz düzenlemelerinden kaynaklandığını gösteriyor.” Peki, neyi değiştirmeli, nasıl önlemler almalı?
#Kadına Şiddetİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)’de 2024-2025 akademik yılının açılış dersini Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar verdi. ‘Beyin Kanseri Tedavisi İçin Potansiyel Bir Aday’ başlıklı dersi veren Prof. Dr. Sancar’a öğrencilerden yoğun ilgi vardı. Sancar dersinde ‘EDU’ olarak bilinen bir molekülün beyin kanserine karşı çözüm üretebileceğine yönelik çalışmalarını anlattı. Sancar ve ekibinin çalışmaları ölüm oranı çok yüksek olan beyin kanserine karşı bir çözüm potansiyeli ortaya çıkarıyor..
#Aziz SancarFazla kırmızı et ve işlenmiş et tüketimin zararlı olduğunu çoğumuz biliyoruz ama yeni çalışma kırmızı ve işlenmiş etlerin Tip 2 diyabetle ilişkisini ortaya koydu. Et ağırlıklı beslenmenin zararlarını, ne kadar tüketilmesi gerektiğini uzmanlarla konuştuk.
#DiyabetSosis, salam ve biftek, pirzola severlere kötü haberimiz var. Fazla kırmızı et tüketiminin zararlı olduğunu çoğumuz biliyoruz ama yeni çalışma kırmızı ve işlenmiş etlerin Tip 2 diyabetle ilişkisini ortaya koydu. Aslında bu araştırma daha önceki araştırma bulgularına dayanıyor ancak bununla beraber et ağırlıklı beslenmenin diyabet riskini artırabileceğine dair giderek artan kanıtlara, iki yeni araştırma daha eklendi. Peki et tüketimi neden buna neden oluyor? Araştırmalar ne diyor?
#Sağlıklı EtSon dakika haberi... Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi kırsal Tavşantepe Mahallesi'nde kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran'ı arama alışmalarının 9’inci gününde İl Jandarma Komutanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda 1 şüpheli gözaltına alındı. Adalet Bakanı Tunç, 1 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Selçuk Yıldırım basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Şu anda çember çok daraldı. Çok kısa bir süre kaldığını değerlendiriyorum. İnşallah Narin'imizin müjdesini burada vermek isterim. Elimizde deliller, ifadeler var. Saat saat değil, dakika dakika Narin'in köydeki hareket ve faaliyetlerini kayıt altına aldık. Bu deliller üzerine gidiyoruz, sonuca çok yaklaştık. İnşallah yakın zamanda sonucunu alacağız" ifadelerini kullandı.
#Narin GüranYaz tatili, öğrenciler için eğitim yılı boyunca bekledikleri bir dönem. Yaz döneminde okul ortamında formal olarak öğrenim görmeseler de öğrenme olgusunun sürekli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle okuldan uzakta geçirilen bu zamanın da aile, veli ve öğrenci iş birliği ile hem eğlenceli hem de öğretici geçmesi ideal bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
#Doç. Dr. Gökhan KayırTekirdağ'da Perinthos Antik Kenti'nde, Trakya'nın en büyüğü olarak belirtilen tiyatroda yeni buluntular ortaya çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem, "Bu sene çok farklı buluntular geliyor. Heykel parçaları, mimari süsleme parçaları, sahne binasına ait çok özenilmiş süsleme parçaları, freskler, renkli mermerler. Ve yine eksi 1 metrede bir heykel buluntumuz ve bir mezar var. Tekil bir mezar. Tabii bütün bunları çok dikkatli kazmak gerekiyor, buluntuların kaybedilmemesi açısından" dedi.
#TekirdağSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Uluslararası Uzay Limanı’nı inşallah inşa edeceğiz. Önümüzdeki yıllarda bir uluslararası iş birliği ile Türkiye bir uzay limanının paydaşı olacak. Böylelikle uzaya bağımsız erişebilen bir ülke olacağız. Hibrit roket motor teknolojisinde halihazırda dünyada ilk 4 ülke arasındayız. İnşallah ‘Ay Programı’nı gerçekleştirdiğimizde bu teknolojiye uzayda tarihçe kazandıran ilk ülke olacağız” dedi.
#Teknoloji Bakanı19 senedir çalıştığım bir konu siber zorbalık. Hatta Türkiye’de bu konuyu ilk çalışan iki akademisyenden biriyim. 2012 yılında UNICEF’in Türkiye toplantısında üst düzey devlet erkânının olduğu bir toplantıda da dönemin içişleri bakanının gözlerine bakarak “Bu mesele sadece ailelerin ve okulların üstesinden gelebileceği bir mesele değil, İçişleri Bakanlığından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, yerel yönetimlerden medyaya kadar tüm toplumun birlikte çalışması gereken bir konu” demiştim. 2007 senesinde Türkiye’de bu konuda yazılmış sadece bir makale varken bugün yüzlerce makale, onlarca yüksek lisans ve doktora tezi var. Lakin bugün vuku bulan siber zorbalık olayları 15 sene öncesinden çok daha vahim.
#Konuk YazarBatman’ın Kozluk ilçesinde yaralı halde bulunan ve tedavi için sevk edildiği Diyarbakır Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde ölen kızıl akbabanın (Gyps fulvus), yapılan incelemesinde, ateşli silahla vurulduğu belirlendi. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, akbabaların ‘sağlık polisi’ olarak kabul edildiğini belirterek, “Bu yırtıcılarımız, istenmeyen, aşırı kemirgenlerin üremesinin önüne geçer. Bölgemizde ve ülke genelinde maalesef cahilce diyebileceğimiz, avcılıkla ilgisi olmayan faaliyetler görmekteyiz. Kayıtlarda avlanılmayacak türlerin avlandığını biliyoruz ve görüyoruz. Bu cehaleti gösterir. Bu avcılık değil. Avcılığın da kendine göre bir asaleti var” dedi.
#AkbabaABD'de yapılan yeni bir araştırmada bilim insanları, sağlıklı kişilerde kısa süreli öfkenin kan damarlarının işlevini bozduğunu ve kan akışını ciddi bir tıbbi olaya yol açabilecek şekilde kısıtladığını ortaya koydu. Ayrıca çalışmada yer alan katılımcılarının kan damarları üzerinde yapılan incelemede öfkelendikten sonra 40 dakika boyunca kalp krizi risklerinin arttığı da keşfedildi. Peki öfke nasıl oluyor da kan damarında bozulmaya neden oluyor? En çok kimleri etkiliyor? Doç. Dr. Hale Ünal Aksu ise mercek altına aldık.
#Sağlıkİyi bir uyku, sağlıklı yaşamın en önemli unsurlarından biri. Ancak ne yazık ki toplumun önemli bir kısmı iyi uyuyamamaktan şikayetçi. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırma, bu konuda çok ilginç detaylar ortaya koydu.
#UykuJeoloji Mühendisi Dr. Mehmet Salih Bayraktutan, İstanbul'da beklenildiği gibi yıkıcı bir depremin olmayacağını iddia etti. Prof. Dr. Özgün Ahmet Ercan da geçtiğimiz günlerde İstanbul, Ankara ve İzmir'de uzun süre deprem olmayacağını öne sürerek "Bir kere geldik bu dünyaya, yaşamın keyfini çıkar" tavsiyesinde bulunmuştu. İstanbul'da beklenildiği gibi yıkıcı bir deprem olmayacak mı? Bu soruyu CNN TÜRK canlı yayınında Prof. Dr. Şükrü Ersoy yanıtladı. İddialara sinirlenen Prof. Dr. Ersoy, "Jeojoloji ve deprem bilimiyle ilgisi olmayan açıklamalar. İlk defa bu kadar sinirleniyorum. 100 yıl-200 yıl deprem olmayacak demek vebal altında olmaktır ve bu da bir suçtur" ifadelerini kullandı.
#Deprem