Ali Emîrî Efendi, Osmanlı kayıtlarında muhtelif yazı, hat türlerini, kayıt tekniklerini kavrayan bizdeki ilk paleografya ve diplomatika uzmanı sayılır. Bıkmadan usanmadan gittiği yerleri tetkik etti. Sağda soldaki yazmaları topladı ve bunların önemli kısmını çürümekten kurtardı. Ali Emîrî 20. yüzyılın ilk yıllarında dirilen tarihçiliğin başında gelenlerdendir. Ocak 1924’te, bundan tam 100 yıl evvel vefat etti. Asırları son asırla bağlayan bu büyük adamın hatırası önünde ihtiramla eğiliriz.
#Fatih CamiiEn popüler yemekleri yemek, en ‘trend’ kafeleri görmek ve en çok beğeni alacak fotoğrafları çekmek isteyenlerin adresi Akaretler. Üstelik bu sadece İstanbullular için de değil… Akaretler’in ana hattı Süleyman Seba Caddesi, Time Out dergisi tarafından dünyanın en havalı caddelerinden biri seçildi. Bir çekim merkezi haline gelen bu bölgede nerede ne yenir, ne içilir, nerede eğlenilir? Şöyle bir hava almaya Akaretler’e çıkmadan rehberimize göz atın.
#AkaretlerDivan edebiyatı Türk Edebiyatının temel taşlarından birisini oluşturmaktadır. Özellikle Divan edebiyatı şiirleri kendine özgü kuralları ile yazılmaktaydı. Bu bakımdan Divan edebiyatı şiir türleri ve özelliklerini öğrenebilir ve buna göre divan edebiyatı şiirlerinin örneklerini anlamak kolaylaşacaktır. Divan edebiyatı şiir türleri ve özellikleri nelerdir? Divan edebiyatı şiir örneklerini detayları ile sizler için derledik.
#EğitimEpik şiir türünün kökeni Yunan ve İran mitolojisine dayanmaktadır. M.Ö. 5. yüzyılda ortaya çıkan bu şiir türünde destansı hikayeler ve olağanüstü olaylar anlatılır. Sizin için Epik şiir nedir ve özellikleri nelerdir? Epik şiir örnekleri ve yazarları (temsilcileri) konu başlıklarını tüm detayları ile derledik.
#EğitimDivan edebiyatı sahasında yetkin olduğu kadar önemli çalışmalarda bulunmuş Ahmet Atillâ Şentürk’ün uzun süredir baskısı bulunmayan çalışması ‘Osmanlı Şiiri Antolojisi’ yeniden basıldı. Şeyhoğlu ile başlayıp Osman Şems ile biten 57 şairden seçilmiş şiirlerden oluşan kitap, zevk sahibi, birikimli bir akademisyenin antolojisi.
#Osmanlı Şiiri AntolojisiAli Çakmak ‘Düşmanlıklar Zamanı/Gassan Kanafani ve Filistin Direniş Edebiyatı’ adlı kitabında Filistinli öykücü Kanafani’nin biyografisini, mücadelesini, eserlerini ve yazınsal ve düşünsel problemini irdeleyen kapsamlı bir çalışma sunuyor.
#Düşmanlıklar ZamanıMehmet Hakkı Suçin, bizi bu kez ‘Yedi Askı Şiirleri’nin bütünüyle, Arapça-Türkçe çift dilli olarak tanıştırıyor. İslamiyet öncesi bu klasik şiir efsanesini şairlere dair açıklamalarıyla ve Adonis’in ‘Cahiliye Şiirini Okumak’ başlıklı muhteşem önsözüyle de yeniden ‘klasik’leştiriyor.
#Yedi Askı ŞiirleriHalil İnalcık, dünya tarihine çok önemli katkılar sağlayan tarih araştırmacıları arasında yer almaktadır. Türk-Osmanlı tarihi konusunda onlarca makale ve kitaba sahip olan Halil İnalcık, yaptığı araştırmalarla özellikle Osmanlı tarihine dair birçok detayı ortaya çıkarmıştır. Peki, Halil İnalcık kimdir? İşte, 2016 yılında hayata gözlerini yuman ünlü tarihçi hakkında bazı bilgiler
#Halil İnalcıkFotoğraf sanatçısı Ara Güler son yolculuğuna uğurlandı. Ara Güler için ilk tören Galatasaray Meydanı'nda yapıldı. Törene çok sayıda seveni katıldı, evinin penceresinden töreni izleyen bir kadın gözyaşlarına boğuldu. Ara Güler'in naaşı, Galatasaray Meydanı'ndaki törenin ardından Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi'ne götürüldü. Kilise, Güler'in sevenleriyle dolup taştı. Ara Güler için "Tarihi zapt eden bir insandı" diyen AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, ''Cumhurbaşkanımızın talimatıyla tabutu Türk bayrağına sarıldı'' diye konuştu. Bu arada Ara Güler'in babasının memleketi olan Şebinkarahisar'dan gönderilen toprak ve karayemiş usta foto muhabirinin mezarına konuldu.
#Ara GülerHalil İnalcık, Türk-Osmanlı tarihine sağladığı katkılarla dünyanın sayılı tarihçileri arasında yer almaktadır. Aslen Kırım Türkü olan Halil İnalcık, İstanbul'da dünyaya gelmiş ve 1924 yılında Ankara'ya yerleşmiştir. Ankara'da başladığı eğitim hayatına Sivas'ta devam eden İnalcık, lise tahsilini ise Balıkesir'de yapmıştır. 1936 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde başladığı Yeni Çağ Tarihi bölümü, onu dünyanın sayılı tarihçileri arasına taşıyan ilk adım olmuştur. İşte, hakkında detaylı bilgi edinmek isteyenlerin araştırdığı Halil İnalcık kimdir sorusunun cevabı ve kitapları hakkında detaylı bilgiler
#Halil İnalcıkHayatta en sevdiğim yer hep İstiklal Caddesi oldu. Taksim’den aşağı kaptırdım mı, içimi heyecan kaplar, o hava, o renk cümbüşü kalp atışlarımı hızlandırırdı. Beyoğlu’nun karnavalımsı ortamında, insanlar kaybolur, eşitlenir ve her seferinde yeni bir maceraya atılırdı. Biliyorum, pek çoğunuz için de öyle, Beyoğlu canımızı yakan, kişisel bir mesele. 2000’lerin ortasındaki ‘altın yıllar’da burası Avrupa’nın en gözde semtlerinden biriydi. Newsweek dergisi “Cool İstanbul: Avrupa’nın en havalı kenti” kapağıyla çıktığında, kimsenin umurunda olmamıştı. Bundan şüphemiz yoktu ki... Ve başrolde Beyoğlu vardı. Peki sonra ne oldu? Sert bir düşüşe geçti. Sokaktaki masaların kaldırılması, sembol mekânların kapanması, Gezi olayları ve terör saldırılarından sonra bir süre hayalet şehre dönüştü. Batılı turist kayboldu, boşluğu Arap turist ve mülteciler doldurdu. Meyhaneler kebapçı, barlar nargileci oldu. Sokakta Türkçeden çok Arapça duyulmaya başladı. Ve ayağını kesen kesim, “Beyoğlu bitti, Ortadoğululaştı” noktasına geldi. Bu doğru mu? Yaşanan dönüşüm ne ve arkasında ne var? Açık bir kafayla gittik, haftalarca çalıştık... Esnafla, tarihçilerle, mimarlarla, sanatçılarla konuştuk. Ara Güler’e de kulak verdik, İranlı sokak müzisyenlerine de... Beyoğlu Belediye Başkanı’yla Tarlabaşı’ndaki lüks inşaatları da gezdik, tam dibindeki mültecilerin gecekondularına da konuk olduk...En önemli şey kulak vermek, anlamak ve şehir hakkına sahip çıkmak... Beyoğlu’nun kaderi Türkiye’nin de kaderi. Dört gün sürecek yazı dizimiz hafta içi Hürriyet’te devam edecek. Haydi, hep beraber Taksim’den aşağıya bir süzülelim...
#BeyoğluBaşlıktaki cümleyi son romanımda yazarken, doğduğum Gaziantep’ten değil, romanımın başkahramanı Şehsuvar Sami’nin doğduğu Selanik’ten bahsediyordum. Çünkü Gaziantep’i kaybetme ihtimali aklıma hiç gelmemişti. Asla unutulmayacak bir sevgili gibi hep canevimde taşıdığım bu şehir, gözümü açtığımdan beri hep vardı, hep var olacaktı. Ta ki o düğün gecesinde o korkunç patlama oluncaya dek... Oysa artık Gaziantep’te yaşamıyordum, oysa patlamayı duyduğumda yüzlerce kilometre ötede uykuya hazırlanıyordum. O gece, o sokakta, o bombayı patlatanlar uykuyla birlikte huzuru da öldürdüler...
#Ahmet Ümit