İsrail, önce Doğu Kudüs’te Mescid-i Aksa’yı basması, ardından Gazze’yi ayrım gözetmeksizin hedef alan, çok sayıda sivil ölüme yol açan füze saldırılarıyla bir kez daha uluslararası camianın bir numaralı gündem maddesi haline gelmiş bulunuyor.
#YazarRamazan ayının son cumasında İsrail’in Mescid-i Aksa ve çevresinde Filistinlilere yönelik haksız müdahalesine dünyadan tepki yağdı. Başta Türkiye, İran ve S. Arabistan 205 Filistinlinin yaralandığı baskına tepki gösterirken ABD ve AB kınamak yerine gerilimin düşürülmesi çağrısı yaptı. Filistin, BM’yi göreve çağırdı.
#Gazetehaberleriİmparatorluğun ileri ucundaki bir kale ve yerli halka zulmeden bir temsilciyle değişen dengeler... Nobel’li yazar J. M. Coetzee’nin en tanınmış romanı ‘Barbarları Beklerken’in aynı adlı sinema uyarlaması, sömürgeci rejimlerin acımasız refleksleri ve insanlık tarihinin günahları üzerinde, metaforlar eşliğinde gezinen etkileyici bir yapım.
#Yazarİklim krizi hakkında hazırlanan kapsamlı rapor uyardı: Dünya, iklim krizinin etkilerine vahim düzeyde hazırlıksız ve önümüzdeki on yıl içinde gerekli yatırımlar yapılmazsa küresel ısınmada en az sorumluluğu olan en yoksul kesimler en ağır bedeli ödeyecek.
#İklimZakes Mda, 1995’te yayımlandığında Güney Afrika’da büyük etki yaratmasının yanı sıra caz operasına da adapte edilen romanı ‘Adınla Başlar Hayat’ta ölümün sıradanlaştığı bir ülkenin acılı insanlarını anlatıyor. Güçlü, eğlenceli, gerçekliği dolgu malzemesi yapmadan sergileyen, şiddet karşıtı bir roman.
#Zakes MdaGünlerdir gözümüz kulağımız komşumuz İran’da ve yeni bir özgürlük arayışıyla, rejim karşıtı sloganlarla, 40’tan fazla şehirde ölüm pahasına sokağa dökülen halkında. ‘Diktatöre ölüm’ sloganlarının hedefindeki isim, İran’ı demir yumrukla yöneten dini lider Ayetullah Hamaney şaşırtmadı; protestoları dış güçlerin kışkırttığına hükmetti. Rejim yanlıları da sokağa çıktı. Giderek kötüleyen ekonomik koşulların tetiklediği ve 2009’daki Yeşil Devrim hareketinden farklı olarak taşrada yükselen yeni protesto dalgası, ülkede gerçek anlamda bir siyasal değişim sürecinin önünü açar mı tahmin etmek güç. İran’daki son eylemlerin sürprizi ise muhafazakârlığıyla bilinen şehirlerde, ülkede yıllarca Batı’nın güçlü desteğiyle modern ve laik bir yaşam tarzını empoze eden devrik İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi lehine sloganlar atılmasıydı. Öyle ki, bu teveccühten Şah Muhammed Rıza Pehlevi’nin oğlu, sürgündeki hanedanın son temsilcisi Prens Rıza Pehlevi de nasibini aldı. Prens Pehlevi, 1979 yılında babasını deviren devrimden beri hanedanın diğer üyeleri gibi sürgünde yaşıyor. Mısır, Fas, Fransa; pek çok ülke dolaştıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşmiş. Kendisini uzun yıllardır yaşadığı Washington’da buldum. Yardımcısının röportajı yapacağımız mekâna Pehlevi Hanedanı’nın bayrağını getirdiğini görünce içimden “2018 yılında hâlâ Şah rejimine övgüler düzmekten başka söyleyecek şeyi yok mu acaba?” diye hayıflandığımı itiraf etmek isterim. Oysa konuştukça ortaya çıktı ki İran için hayalini kurduğu, babasının hanedanı değil, laik parlamenter bir demokrasiymiş. Geçmişini inkâr etmeden önerdiği siyasi metotla babasıyla, dedesiyle arasına mesafe koymaya çalışan bir Pehlevi çıktı karşıma. “Bugün İran muhalefetindeki farklı grupları birleştirecek ses benim” gibi iddialı bir misyonun peşinde bir Pehlevi…
#İranBir zamanlar ‘vatan haini’ydi, ‘terörist’ti. Aradan geçen yıllarda ulusunun babası oldu. Ömrünü ırkçılıkla mücadeleye adadı, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ilk siyahi başkanı oldu. Türkiye'de Atatürk Barış Ödülü'nü reddetmesiyle akıllarda kalan Nelson Mandela 95 yaşında hayata gözlerini yumdu.
#Nelson MandelaCAPE TOWN- Nomaindia Mfeketo, iki dönem Cape Town Belediye Başkanı olarak, “dünyanın yedi doğa harikası”ndan biri sayılan Masa Dağı’nın eteğindeki bu çarpıcı şehire 8 yıl hizmet etmiş. Görevi 2006’ta bitmiş. Cape Town belediyesini muhalefet ele geçirmiş. ANC kaybetmiş Cape Town’ı. Mfeketo, ANC’nin “MKYK”sında ve Güney Afrika Meclisi’nin Başkan Yardımcısı. Bu köşede dün yayımlanan fotoğrafı çektirirken, kulağına eğilip soruyorum: Cape Town Belediye Başkanlığı mı, Güney Afrika Parlamentosu’nun Başkan Yardımcılığı mı?
19’uncu Dünya Kupası, 11 Haziran-11 Temmuz 2010’da Güney Afrika’da düzenleniyor. Güney Afrika Ankara Büyükelçisi Tebogo Seokolo, Dünya Kupası için sadece devletin 6 milyar dolar yatırım yaptığını belirterek “Türkiye’nin elenmesine üzüldüm. Önemli bir renk katacaktınız. Şimdi bir tat eksik olacak” dedi.