antropoloji haberleri sayfasında antropoloji hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1036 antropoloji haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kuzey İsrail'de bilim insanları bilinen en eski el yapımı aletlerden birini buldu. Keşif bilim çevrelerinde büyük yankı uyandırdı. Gelişmiş alet yapımının daha önce 200.000 yıl önce ortaya çıktığı düşünülen ve "modern insan" olarak tanımlanan Homo Sapiens türü ile başladığına inanılıyordu fakat yeni keşif bu veriyi çürüttü. Araştırmacılar günümüz İsrail'inin bulunduğu bölgede yaklaşık 350.000 yıllık yeni bir keşif yaptılar.
#AntropolojiAntropoloji, insanı temel alan ve etkileşim, iletişim, kültürel gelişmeler ve çeşitlilik gibi konuları gündeminde tutan önemli bir bilim dalıdır. Tarihsel ve güncel boyutlar da Antropoloji ilgi alanına giren konuları oluşturmaktadır. İnsan toplulukları hakkında derinlemesine bilgi edinmeyi amaçlayan Antropoloji geleneği, antropologlar tarafından sürdürülmekte ve geliştirilmektedir. İşte, Antropoloji nedir sorusunun cevabı ve Antropoloji bilimi hakkında bazı bilgiler
#AntropolojiTürkiye’ye antropoloji bilimini getiren o. ‘Türk Kimliği’ (1992) ve ‘İnsan ve Kültür (1982)’, ‘Kültürün ABC’si’ (2007) isimli eserleri bugün birer başucu kitabı. Bozkurt Güvenç, halen eser veriyor, makaleler yazıyor, her gün saatlerce çalışıyor. Bülent Ecevit’in 1974’te kurduğu hükümette kültür müsteşarı; Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e danışman olarak hizmet verdi. ‘Biz kimiz”, “Nereden geldik nereye gidiyoruz” sorularını yöneltmek için çok önemli bir otorite. ‘Hocaların Hocası’, bizi zarif eşi Melda Güvenç’le beraber Ankara Çankaya’daki evinde ağırladı; giderek kutuplaşan topluma dair sorularımızı yanıtladı.
#Bozkurt GüvençMardin'in Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu Mahallesi'nde 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutan Boncuklu Tarla'da yürütülen kazılarda 2 metre 20 santimetrelik işlenmiş taş blok bulundu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ergül Kodaş, "İlk defa bu boydaki büyük bir stel hem Boncuklu Tarla'da hem de Yukarı Dicle Vadisi'nde bulundu" şeklinde konuştu.
#MardinMardin'in Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu Mahallesi'nde 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutan Boncuklu Tarla'da yürütülen kazılarda 2 metre 20 santimetrelik işlenmiş taş blok bulundu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ergül Kodaş, "İlk defa bu boydaki büyük bir stel hem Boncuklu Tarla'da hem de Yukarı Dicle Vadisi'nde bulundu" şeklinde konuştu.
#ArkeolojiArkeologların 19'ncu yüzyılın sonlarında keşfettiği Antik Mısır mumyaları o günden bu yana merak uyandırıyor. Mumyalama işlemlerinden tabutlardaki süslemelere pek çok detay, mumyaların basit birer tarihi eserden fazlası olduğunu çok net bir biçimde ortaya koyuyor. Son olarak ABD'de yapılan bir keşif, 3.000 yıllık bir gizemi aydınlatırken mumyalama sürecine dair hiç bilmediğimiz detayları da gözler önüne serdi. İşte ayrıntılar...
#SeyahatBirleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Konferansı (COP16) sırasında Almanya, Kolombiya'ya Kogui Yerlilerine ait üç kültürel parça teslim etti. Almanya Federal Çevre Bakanı Steffi Lemke, bu sembolik iade işleminin önemine vurgu yaparak, eserlerin ait oldukları yere dönmesinin kendileri için bir onur olduğunu belirtti.
#AlmanyaAşırı kilolar pek çok sağlık sorununun birincil sebebi. Kilo vermek söz konusu olduğunda da herkesin aklına ilk olarak metabolizma hızı geliyor. Peki "Ben gençken sırım gibiydim" diyenler, yaşının ilerlemesiyle metabolizmasının da yavaşladığını düşünenler ne yapmalı? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları...
#Sağlık15'inci yüzyılda Avrupa'dan doğuya giden deniz yollarının arayışıyla başlayan coğrafi keşiflerin hedefi, 19'uncu yüzyılda Kuzey Kutbu olmuştu. Kutup bölgesinde Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu'nu birbirine bağlayan bir geçit arayan kâşifler, defalarca bölgeye seferler düzenledi. Bu seferlerin en gizemlisi ise maalesef keşiflerle değil sahne olduğu korkunç olaylarla ünlenecekti...
#John FranklinIndiana Üniversitesi’nde Askeri ve Medikal Antropoloji alanında doktora yapan Dr. Ece Aynur Onur, Kore Savaşı’nda esir olan Türk askerleriyle ilgili ABD ordusu tarafından askeri tutanaklara geçirilen raporlara Amerikan Ulusal Arşivi’nde ulaştı.
#Kore SavaşıDijital mecralarda yazıyla birlikte bir ifade biçimi olarak kullanılan ‘emoji’ler pek çok jest ve mimiğin yerine geçiyor. Hemen tüm yaş grupları tarafından kullanılan ama özellikle gençlerin vazgeçilmez ifade aracı olan emojileri Z kuşağı, ‘duygularımızı destekliyor’ diye tanımlıyor. Uzmanlar ise emojilerin günümüzün önemli bir iletişim aracı olduğunu dile getirerek bunu ‘bir keşif’ olarak değerlendiriyor.
#EmojiDaha geçen yılın mayıs ayında dünya bir hafta arayla düzenlenen bir nikah ve bir düğün törenini uzaktan da olsa izledi... Avrupa'nın küçük ülkelerinden birinde varlığını sürdüren monarşi ailesinden bir genç kadın, yıllardır birlikte olduğu hayatının aşkıyla evlendi. Nikahında beyaz renkli sade bir pantolon- ceket takımı giyen genç kadın düğününde de çok tartışılan bir gelinlikle aşkını ölümsüzleştirdi.
#Prenses Alexandra“Yurttaki oda arkadaşlarımla aynı anda regl oluyoruz. Ofisteki tüm kızlarla bir müddet sonra aynı gün adet görüyoruz." Çoğumuz benzer şeyler yaşıyor ama bunun nedenini anlamıyoruz. Peki, böyle bir şey gerçekten mümkün mü? Yoksa bu sadece bir tesadüf mü? Uzmanlar ne diyor?
#Aynı Anda Regl Olmak“Ev arkadaşımla adet döngülerimiz farklıydı ama bir müddet sonra aynı tarihte regl olmaya başladık. Ofisteki tüm kızlar aynı anda regl oluyoruz. Yurttaki tüm oda arkadaşlarımla aynı tarihlerde regl oluyoruz.” Bu ve benzeri cümleleri siz de etrafınızdaki kadınlardan duymuşsunuzdur. Çoğumuz bunun bir tesadüf mü yoksa gerçek mi olduğunu aramızda konuşuyoruz. Belki siz de bunu deneyimleyenlerden birisiniz. Peki, bu nasıl oluyor? Tıbben böyle bir şey mümkün mü? Yoksa bu sadece bir tesadüf mü? Bilim ne diyor?
#Kadın SağlığıDur durak bilmiyor, sürekli üretiyor. Yıllardır müzik de yapıyor ama biz onu oyuncu kimliğiyle tanıdık. Kısa süre önce yeni şarkısı ‘Bitik Yine’yi çıkardı, şimdi sırada albüm var. Sinema filmleri de yolda. Onur Tuna ile buluşuyoruz; hayatını, müziği, oyunculuğu ve bilinmeyenlerini konuşuyoruz: “Çapkınlık yapmıyorum. Zaten 2,5 yıllık ilişkim var.”
#Onur TunaYenifakılı Belediyesi hangi parti? sorusu seçimler öncesi merak ediliyor. 2024 yerel seçimlerinin 31 Mart tarihinde yapılması yapılması planlanıyor. 2019 Yenifakılı yerel seçim sonuçları da bu sebeple araştırılıyor. Peki, Yozgat Yenifakılı Belediyesi hangi partide? Yenifakılı Belediye Başkanı kimdir?
#YozgatSinema ya da TV dünyasına çocuk yaşta adım atanların öykülerini bilirsiniz... Bazıları küçücük yaşta elde ettiği şöhretin rüzgarını arkasına alarak aynı alanda yıllarını geçirir... Bir yetişkin olarak kariyerini sürdürür. Bazıları aynı başarıyı tekrar edemediği için bu dünyadan silinir gider. Aralarından pek azı da kendi isteğiyle farklı bir yolda yürümeye başlar. İşte şimdi böyle bir eski çocuk yıldızın öyküsünü anlatacağız size.
#Bridgit MendlerKuzey Kutbu, 1800'lerde kâşiflerin bir numaralı merak konusuydu. O yıllarda pek çok zengin ve meraklı, Dünya'nın en kuzey noktasına ayak basan ilk insan olabilmek için yola düştü. Ancak hiçbiri başarılı olamadı. Ne var ki başarısızlıkla sonuçlanan bu girişimler arasında bir tanesi özellikle dikkat çekiciydi. İşte gizemleriyle bugün hâlâ konuşulan o tarihî keşif gezisi...
#Kuzey KutbuErtuğrul Çetin, Pursaklar Belediye Başkan Adayı olmasının ardından araştırılan isim olmaya başladı. Pursaklar'da Ak Parti İlçe Başkan Yardımcılığı da yapan Ertuğrul Çetin, kariyeri ve hayatı ile merak ediliyor. Peki, Pursaklar Belediye Başkan Adayı Ertuğrul Çetin kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o detaylar
#Ertuğrul ÇetinMardin’in Kızıltepe ilçesinde yürütülen kazı çalışmalarında 1500 yıl öncesine ait olduğu düşünülen boynunda büyük bıçak kesiği bulunan Anadolu parsı ve yavrusuna ait kemikler bulundu. Yapılan çalışmada ayrıca yaklaşık 10 insana ait kemikler bulundu. Bulunan kemikler Artuklu Üniversitesi’nde inceleniyor.
#MardinMardin’in Kızıltepe ilçesinde yürütülen kazı çalışmalarında 1500 yıl öncesine ait olduğu düşünülen boynunda büyük bıçak kesiği bulunan Anadolu parsı ve yavrusuna ait kemikler bulundu. Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Zooarkeolog Doç. Dr. Abu Bakar Siddiq, “Bu kemiğin bir yetişkin Anadolu parsına ait bir alt çene olduğunu belirledik. Bir de yavru bir Anadolu parsına ait olan bir çene daha var. Atlas dediğimiz kafayı tutan kemikte ise o döneme ait 4 tane kesik izlerini gördük. Özellikle bir kesiğin büyük bıçak satır kesiği olduğunu, diğer 3 kesik ise bıçak izleri olduğunu görmekteyiz” dedi.
#ParsMardin’in Kızıltepe ilçesinde yürütülen kazı çalışmalarında 1500 yıl öncesine ait olduğu düşünülen boynunda büyük bıçak kesiği bulunan Anadolu parsı ve yavrusuna ait kemikler bulundu. Yapılan çalışmada ayrıca yaklaşık 10 insana ait kemikler bulundu. Bulunan kemikler Artuklu Üniversitesi’nde inceleniyor.
#MardinGünümüzde çocuk sahibi olma ihtimallerinin sağlık sorunları veya ilerleyen yaş nedeniyle olumsuz etkilenmesini önlemek isteyen birçok kadın, yumurta dondurma seçeneğine başvuruyor. Peki bu nasıl bir süreç? Kadınlar hangi gerekçelerle bu kararı alıyor? Bu soruları ve daha fazlasını uzmanlara ve yumurtalarını donduran ya da dondurmayı düşünen kadınlara sorduk...
#Yumurtalık DondurmaDünyayı değiştiren Covid-19 virüsünün çeşitli varyantları hâlâ aramızda dolaşırken bilim insanları da gelecekteki pandemilere hazırlık yapıyor. Uzmanlar, 'İspanyol gribi' olarak da bilinen 1918 gribinde hayatını kaybedenlerin kemiklerinin önümüzdeki yıllarda yaşanacak salgınlarda kimlerin en ağır etkileneceğine dair ipuçları verebileceğini düşünüyor. İşte gelecekteki pandemide kimlerin hedef grubunda olduğunu araştıran bilim insanlarının ilginç çalışması...
#Pandemi