52 yaşındaki Martyn Edwards'a 2016 yılında karaciğerine yayılan 4. evre bağırsak kanseri teşhisi kondu. Ameliyat dahi edilemeyeceği söylenen Martyn, doktorların bile mucize gözüyle baktığı bir şeyi başardı ve kanseri yendi. Sekiz yıldız kansersiz olan Martyn, hastalığı nasıl yendiğini anlattı.
#Kolon KanseriZamanında harekete geçip aşı siparişi vermemek ve maske tedarikinde geç kaldığı suçlamalarına hedef olan Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn, şimdi de kullanılmayan antikor ilacı için vergi mükelleflerinin 400 milyon eurosunu çarçur etmekle suçlandı.
#Jens SpahnKoronavirüse karşı geliştirdiği aşıyla tüm dünyaya umut olan BioNTech’in kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin, şirket genel kurulunda yaptığı konuşmada mRNA bazlı aşının Delta dahil bilinen tüm yeni varyantlara karşı etkili olduğunu, Delta varyantlı virüs için de yeni bir uyarlama gerektiren özel bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.
#BiontechKoronavirüse karşı aşılama kampanyaları tüm hızıyla devam ediyor. Öte yandan virüsü etkisiz hale getirebilecek ilaç geliştirme çalışmaları da bilim insanlarının en önemli gündem maddelerinden biri. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tüm dünyaya umut olabilecek yeni bir koronavirüs ilacını incelemeye başladı.
#Avrupa İlaç AjansıDünya genelinde etkili olmaya devam eden koronavirüs salgınında son ayların kâbusu haline gelen farklı mutasyonlar korku yaratmayı sürdürürken bilim insanları müjdeli haberi duyurdu. İnsan deneylerine başlanan yeni bir antikor ilacının tüm mutasyonları etkisiz kılabileceği belirtiliyor.
#KoronavirüsMonoklonal antikorların adını ilk olarak eski ABD Başkanı Donald Trump koronavirüse yakalandığında uygulanan çoklu tedavi kokteylinde duymuştu. Almanya'da uygulanmaya başlayacak olan bu antikor tedavisi salgınla mücadele konusunda büyük umut sağlıyor.
#Monoklonal AntikorKoronavirüs teşhisi konduktan sonra helikopter ile Walter Reed askeri hastanesine götürülen ABD Başkanı Donald Trump’ın öksürük, burun akıntısı,hafif ateş gibi semptom gösterdiği açıklandı. Trump’a Renegeron tarafından geliştirilen 8 gramlık antikor kokteyliyle deneysel tedaviye başlandı.
#GazetehaberleriYeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan ABD Başkanı Donald Trump'ın doktoru Sean Conley, yaptığı açıklamada, Trump'a bazı ilaçlar verildiğini belirterek, "Trump bugün öğleden sonra itibarıyla yorgun ancak keyfi yerinde." değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan, Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Trump'ın tedbir amaçlı hastaneye götürüldüğü bildirildi.
#TRUMPDünya 20'nci yüzyılın ilk yarısında korkunç bir virüsün etkisi altındaydı. 5 yaşından küçük çocuklara bulaşan bu virüs ölümle ve engellilikle sonuçlanan çok ağır bir hastalığa yol açıyor bazı vakalarda iyileştikten 40 yıl sonra felce neden oluyordu. Üstelik ne tedavisi ne de önleme yolu biliniyordu. Ta ki 1953 yılına kadar...
#SağlıkDurup dururken başlayan kaşıntıları nedeniyle kolları yara içinde kaldı, hayatı altüst oldu. Yıllarca gitmediği doktor kalmadı ama hiç kimse bu çıldırtan kaşıntının nedenini açıklayamıyordu. Bir doktorun tecrübesi sayesinde nihayet teşhis kondu ama bu kez de tedavi muamması başladı. Peki neydi bu korkunç kaşıntıların sebebi?
#SağlıkAlzheimer erken teşhisi zor, kesin tedavisi olmayan bir hastalık. Ancak semptomları yavaşlatmak, hatta hastalığı ertelemek mümkün. Geçen hafta ABD’de onay alan bir ilaç beklentiyi yükseltti. Veriler ilacın bilişsel işlevlerdeki düşüşü 18 ayda yüzde 27 oranında azalttığını gösteriyor.
#AlzheimerKişinin hem kendisi hem de yakınları için oldukça yıkıcı bir hastalık olan Alzheimer'ın tedavisi için çalışmalar yıllardır sürüyor. Başarısız olan pek çok denemenin ardından geliştirilen ve geçtiğimiz günlerde kamuoyuna tanıtılan Lecanemab adlı ilaç, hastalar ve aileleri için yeni bir umut kapısı araladı. Biz de bu ilaç hakkında bilinmesi gerekenleri uzmanlarımızın da desteğiyle masaya yatırdık. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkABD’li ilaç firması, bugün erken safhadaki Alzheimer hastalığını yavaşlatan ilacın faz 3 klinik deney sonuçlarını açıkladı. İlk sonuçlara göre bir çeşit antikor tedavisi olan ilaç, hastalığı yavaşlatıyor ve günlük yaşamlarında Alzheimer hastalarına yardımcı oluyor.
#ABDMigren şiddetli ataklarla seyreden bir baş ağrısı.Türkiye Migren Raporu’na göre halkımızın yüzde 83’ü genel baş ağrısıyla migren arasındaki farkı bilmiyor. Bu nedenle bu ağrılara çare de bulamıyor. Neyse ki iyi bir haber geldi; yeni migren ilacı çok yakında Türkiye pazarına da girecek.
#Türkiye Migren RaporuMigren ağrıları yüzünden hayatı kâbusa dönenler çareyi Türkiye'de de kullanılmaya başlanan aşılarda arıyor. Aşılar migren için kesin çözüm mü? Aşı fiyatı ne kadar? Neler yaparsak ataklardan korunuruz? Aşılar ve migren ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlara sorduk ve A'dan Z'ye bir migren dosyası hazırladık.
#SağlıkKanser geçmişi olan bir gazeteci olarak bu hafta arka arkaya gelen güzel haberler aynı kaderi paylaştığım kanser hastaları ve yakınlarına umut verdi hiç şüphesiz. Yakın bir gelecekte, kemoterapi-radyoterapi almadan ve hatta ameliyata gerek kalmadan sadece basit bir hap ya da aşının tedavi için yeterli olması ihtimalini bir düşünsenize! Muhteşem değil mi? Tüm bu gelişmeler aklıma üç soru düşürdü. Bir, nihayet kanserin sonu geldi mi? İki, bahsedilen hap ya da aşılar ne zaman piyasaya çıkar? Üç, herkese ve her çeşit kanser türüne uygulanabilir mi? Cevapların peşine düştüm.
#MrnaSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, pandeminin başından beri ilk kez "Kovid'e karşı da etkinliği ispatlanmış" bir ilacın kullanıma girdiğini söyledi. "Molnupiravir" etken maddeli antiviral ilaca hangi hasta gruplarında öncelik verileceğine dair DHA'ya önemli açıklamalarda bulunan Yavuz, "Ancak burada da zamanlama çok önemli, ilk 5 günde ilaç başlanırsa etkinliği yüksek. O nedenle nezle oldum, üşüttüm diye belirtileri geçiştirmeden şüpheli durumda hemen test yaptırmaları çok önemli" dedi. Omicron'un henüz pik noktasına ulaşmadığını da kaydeden Yavuz, "Mart ortasına kadar Türkiye'de pikini tamamlamış olacak diye düşünülüyor. Analizler, modellemeler bunu gösteriyor" diye konuştu.
#KoronavirüsABD’de çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Derya Unutmaz, COVID-19’a karşı umut verici bir tedavi geliştirdiklerini açıkladı. Prof. Unutmaz, yeni yöntemle virüsün hücrenin içine girmesini engelleyerek, bağışıklık sisteminin aktif hale getirildiğini belirtti. Virüse bir tür tuzak kurulduğunu söyleyen Unutmaz, ilacın tüm varyantlara karşı etkili olacağını ifade etti.
#Derya UnutmazABD’de çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Derya Unutmaz, COVID-19’a karşı umut verici bir tedavi geliştirdiklerini açıkladı. Prof. Unutmaz, yeni yöntemle virüsün hücrenin içine girmesini engelleyerek, bağışıklık sisteminin aktif hale getirildiğini belirtti. Virüse bir tür tuzak kurulduğunu söyleyen Unutmaz, ilacın tüm varyantlara karşı etkili olacağını ifade etti.
#Derya UnutmazKoronavirüsü önleyen aşılar bir süredir hayatımızda ve kullanımları milyonlarca insanı ölümden kurtarmayı başardı. Bilim insanları ise bir yandan da aşılarla birlikte kullanılacak ve koronavirüsü tedavi edecek ilaç geliştirme uğraşındalar. ABD'de yaşayan İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, bu konudaki müjdeyi vererek Kovid'e karşı geliştirdikleri ilacı anlattı...
#KoronavirüsOmikron, Delmikron derken COVID-19 virüsünün orijinal halinin sahalarda olduğu bile konuşulmaya başladı. Bir kez Omikron kapsak dahi yeniden ikinciyi kapabildiğimiz de varsayımlar arasında. Omikron ve pandemi hakkında gerçekleri Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Dr. Sevgi Salman Ünver’den dinledik.
#OmikronCovid pandemisinin ilk gününden beri bağışıklık konusu gündemimizden düşmüyor. Hepimiz bağışıklığımızı "güçlendirmek" için verilen tavsiyeleri bir ucundan tutmaya çalışıyoruz. Ancak bazı uzmanlara göre, bağışıklığı güçlendirme hepimiz için doğru hareket değil, hatta bazılarımızın bağışıklık sistemleri gereğinden fazla çalıştığından frene basmamız gerekiyor. Peki kim o bağışıklığı fazla çalışanlar ve ne yapmaları gerekiyor? Hepsi içeriğimizde...
#Bağışıklık Sistemi