Şam fıstığı ağacı, yazları sıcak ve kurak kışları ise, ise soğuk olan bölgelerde yetiştirilir. Şam fıstığı ağaçları, uzun süren sıcak havaları sevdiği için sıcak bölgelerde kolaylıkla yetiştirilir. Şam fıstığı ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Tarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye devam ediyor. Açıklanan yeni listede yine kıyma başta olmak üzere etlerde tek tırnaklı eti kullanılırken, peynirde süt çıkmaması ve et dönerde dil eti çıkması dikkat çekti. Peki döner ve peynirdeki bu durum sağlığımızı nasıl etkiliyor? İki üründe de sahtekârlık olduğu kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Nelere dikkat etmeliyiz? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkKuruyemiş fiyatları geçen seneye göre yüzde 40 arttı. Sektör temsilcileri ABD’den ithal gelen ürünlere konulan ek vergi nedeniyle piyasadaki kaçak ürünlerin arttığı iddiasında. Hürriyet’e konuşan TÜKSİAD Başkanı Murat Yıldırım, özellikle badem ve cevizde menşei değiştirilerek piyasaya ürün sunulduğunu söyledi. Yıldırım, “Gümrük fiyatlarını ödememek için ürünler Dubai’ye getiriliyor ve orada menşei değiştiriliyor” dedi.
#Kuruyemişİftar saatinin sabırsızlıkla beklendiği bugünlerde özellikle oruç tutanları en az pide kadar heyecanlandıran bir diğer lezzet de güllaç... Geçmişi Osmanlı’ya dayanıyor; bol sütü ve hafif lezzetiyle fıstıklısı da çok seviliyor, cevizlisi de... Jürimize güllacı en iyi yapan adresleri sorduk.
#RamazanDepremler sebebiyle bu ramazan biraz buruk geçecek belki ama sofralar yine birlik ve beraberlik için kurulacak. Peyniri, zeytini, mercimeği, pirinci derken iftar ve sahur alışverişini tamamlamak için az bir süre kaldı. Tüm bu ürünleri afet bölgesinden satın alarak oradaki yerel üretici ve kooperatiflere destek olabiliriz. Jürimize favori adreslerini sorduk...
#Deprem BölgesiYaklaşan yılbaşı öncesi kuruyemiş alışverişi arttı. Başkentliler en çok ay çekirdeği alırken, tercihte uygun fiyatta önemli bir rol oynuyor. Kuruyemişçiler Odası Başkanı Aytaç Sevimli ise “En iyi kuruyemiş, kuruyemişçiden alınır” diyor.
#Ankara Kurukahveciler Ve Kuruyemişçiler Esnaf OdasıHamurunun çıtırtısı ve Antep fıstığının yeşiliyle göz alan katmer, en sevilen tatlılarımızdan... Kendine has hamur açma tekniği tıpkı baklava gibi büyük bir ustalık gerektiriyor, yapılışını izlemek bile mest ediyor. Jürimize katmeri hakkıyla pişiren adresleri sorduk.
#KatmerDünya Bankası’nın en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçtiği ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’den listeye dahil ettiği ilk şehir olan Gaziantep, kadim mutfağıyla tekrar dünya sahnesine çıktı.
#Dünya Bankası‘11 ayın sultanı ramazan’, ramazanın sultanlarından biri de güllaç... İçine ceviz de konuyor, Antep fıstıklısı da yapılıyor... Hafifliği ve lezzetiyle yeri ayrı, her zaman da bulunamıyor. Ramazanın son haftasına girerken sütünü iyi çekmiş, şeker kıvamı doğru ve iç malzemesi bol tutulmuş lezzetli güllaçların peşine düştük. Jürimize en beğendiği adresleri sorduk.
#GüllaçGüneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 'yeşil altın' olarak bilinen Antep fıstığının hasat döneminin yaklaşmasıyla arazilerdeki güvenlik önlemleri de arttı. Arazi sahipleri, bahçelerine askeri birliklerdeki kuleleri anımsatan nöbet kulübeleri yaptırdı. Eylül ayına kadar bekçiler av tüfekleriyle 7 gün / 24 saat nöbet tutacak. 15 yıldır fıstık bahçelerinde bekçilik yapan Mehmet Dağdeviren, ''Nöbetlerimizi gündüzleri motosikletlerimizle gerçekleştiriyoruz. Geceleri yaya olarak dolaşıyor, kulelerden gözetleme ve denetleme yapıyoruz'' dedi.
#GaziantepKoronavirüs salgını ile birlikte, gıda ürünlerine yönelik talebin artmasıyla beraber, hile ve tağşişli ürünlerde de artış görüldü. Hilenin en çok başvurulduğu ürünlerden baklavada ise ceviz yerine ay çekirdeği içi, Antep fıstığı yerine renklendirilmiş yer fıstığı veya bezelye karışımı kullanılıyor.
#Ayça Gözde ÇETİNEkim ayında tüketici enflasyonu aylık bazda yüzde 2.13, üretici enflasyonu ise yüzde 3.55 oranında arttı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ekimde yıllık bazda yüzde 11.89 yükselirken, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yıllık bazda yüzde 18.20 artış gösterdi.
#EkimRAMAZAN Bayramı’nın vazgeçilmez lezzetleri şerbetli tatlılarda sipariş yoğunluğu yaşanıyor. Uzmanlar ise merdiven altı üretim yapan yerlere karşı uyarılarda bulunuyor. Şerbetli tatlılarda fıstık yerine yeşile boyanmış bezelye, soya fasulyesi ve yer fıstığı kullanıldığını söyleyen TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetin Kurulu Başkanı Uğur Toprak, tereyağlı olduğu ileri sürülen bazı baklavalarda ise hayvansal gıdaların yer aldığına dikkat çekti.
#Baklava