Mutfakta en temel yemeklerden biri çorbalarsa, en temel mutfak bilgilerinin başında da çorbalara kıvam vermek gerekir. Bazı çorbalar doğası gereği suludur ancak bazen de şöyle kaşığa geldiğinde ağırlığı hissedilen, ağzımızı dolduran çorbalar isteriz. Peki bunu nasıl yapabiliriz? İşte çok işinize yarayacak teknikler...
#Çorba Nasıl KoyulaştırılırMEB ile Sağlık Bakanlığı tarafından okullarda öğrencilerin sağlıklı beslenmesine yönelik iş birliği yapıldı. Bu kapsamda, İzmir’in Çeşme ilçesinde bulunan 16 Eylül İlkokulu’ndaki 2-A sınıfının öğrencileri, sağlıklı beslenmek için çorba içme kampanyası başlattı. Öğrenciler, haftanın bir günü annelerinin yaptığı çorbayı okula getirip, içmeye başladı.
#Anne ÇorbasıÇorba, kışın soğuk günlerde titreyen vücudumuzu bir yudumuyla kendine getiren buharı üstünde mucizevi bir içecek. Bu nedenledir ki hem Türk hem de dünya mutfağının baş tacıdır çorbalar. Sofralardan eksik edilmeyen, yemeğe çorbasız başlayamadığımız, hastayken ilaç niyetine ‘anne çorbası’ aradığımız bu mucizevi yemeğin faydaları da saymakla bitmiyor. Beslenme Uzmanı Seçil Kenar, çorba içmenin faydalarını sıraladı.
#ÇorbaMakarna, omlet, menemen, turşu, gözleme... Bunlar en bilinen öğrenci evi yemekleri. Hemen hemen herkes üniversite yıllarında bir dönem de olsa bu yemekleri yiyerek ders çalışmıştır. Özellikle vize ve final dönemlerinde hızlı, parasızlık döneminde ise ekonomik oluşuyla üniversitelilerin tercih nedeni. Ne de olsa her üniversiteli, fazladan lahmacun gönderecek bir lokantacıya rastlayamıyor. İşte en bilinen öğrenci yemekleri...
#ÖĞRENCİBursa’nın merkez Nilüfer Belediyesi’nin Uludağ Üniversitesi’nin Görükle Kampusu’nde ücretsiz çorba, simit, poğaça ve çay dağıtımına, üniversite rektörlüğü tarafından ‘bu tür faaliyetlerin vakıf çatısı altında yürütülmesi gerektiği’ gerekçesiyle izin verilmedi. Karara tepki gösteren öğrenciler internet üzerinden kampanya başlatırken, belediye ise dağıtıma üniversite öğrencilerinin oturduğu Görükle Mahallesi’nde devam edeceğini duyurdu.
#ÜNİVERSİTEBURSA’nın merkez Nilüfer Belediyesi’nin Uludağ Üniversitesi’nin Görükle Kampusu’nde ücretsiz çorba, simit, poğaça ve çay dağıtımına, üniversite rektörlüğü tarafından ’bu tür faaileyetlerin vakıf çatısı altında yürütülmesi gerektiği’ gerekçesiyle izin verilmedi. Karara tepki gösteren öğrenciler internet üzerinden kampanya başlatırken, belediye ise dağıtıma üniversite öğrencilerinin oturduğu Görükle Mahallesi’nde devam edeceğini duyurdu.
#Nilüfer BelediyesiHint bir anne ve Türk bir babanın kızı 24 yaşındaki Zei. Hint geleneksel kıyafetleri giyip pop rap şarkılar söylüyor. Tabii bu haliyle çok da dikkat çekiyor. Bizim de çekti, yeni şarkısı ‘Lucifer’ da çıkınca fırsat bu fırsat, sohbet için kapısını çaldık.
#Zei‘MasterChef Türkiye All Star’da dokuz ay süren maraton geçen hafta sona erdi. Bu sene kupayı kucaklayan isim Esra Tokelli oldu. Onunla buluştuk; yarışma boyunca yaşadıklarını, hayatını, 1 yaşındayken nasıl alevler içinde kaldığını, lösemiyle mücadelesini ve başarısını konuştuk: “Bu işin okulunu okuyup eğitimini alanlar vardı ama bence mutfakta güzel şeyler yapabilmek için pratiğe çok ihtiyaç var. 45 yaşımdayım, 7 yaşımdan beri mutfaktayım.”
#Hakan GenceHer yıl dünyanın en iyi mutfakları ve yemekleri listesiyle adından söz ettiren ve büyük tartışmalara neden olan internet platformu Taste Atlas, kullanıcılarının online oyları ile belirlediği “2023’ün en iyi ve en kötü yemekleri” listesini yayınladı.
#LahanaRüya, REM uykusu sırasında meydana gelen işitsel ve görsel algı ile ilişkili bir dizi duygudur. İnsanlar rüyalarında her şeyi görebilirler. Rüyalar genellikle çok mantıklı olabilir veya saçmadır. Uyku sırasında vücut fonksiyonlarımızın çoğu kapalıdır. Ancak beynimiz hala çalışıyor. Rüyalar aynı zamanda bilinçaltımızdaki bir görüntü koleksiyonudur. Neden rüya gördüğümüze dair birçok farklı bilimsel çalışma olmasına rağmen henüz kesinleşmiş bir gerçek değil. Bununla birlikte, çeşitli teoriler geliştirilmiştir ve geliştirilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Yeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 12 aylık bebek ne kadar uyur, 12 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 12 aylık bebek kilosu, 12 aylık bebek bakımı, 12 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 12. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 8 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 8 aylık bebek ne kadar uyur, 8 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 8 aylık bebek kilosu, 8 aylık bebek bakımı, 8 aylık bebek aşısı, 8 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 8. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 7 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 7 aylık bebek ne kadar uyur, 7 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 7 aylık bebek kilosu, 7 aylık bebek bakımı, 7 aylık bebek aşısı, 7 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 7. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekKars Türkiye’nin en uzak şehirlerin biri olmaktadır. Bu nedenle yapılan yemeklere birçok kişiye isimleri ve lezzetleri farklı gelmektedir. Kars iline gitmek isteyen pek çok kişinin en çok sorduğu soruların başında Kars Yemekleri - Kars’ta ne yenir ve neyi meşhur? Kars mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
#Kars YemekleriBODRUM’un geç de olsa hareketlenmeye, o renkli ve eğlenceli yüksek sezon enerjisini yeni yeni yakalamaya başladığı şu günlerde, yarımadanın dört bir yanındaki farklı mekanlarda partiler, etkinlikler, konserler de tüm hızıyla devam ediyor. Durum böyle olunca da özellikle temmuz ve ağustos ayında Bodrum’a akın edenlerden bize sıklıkla gelen, “Nerede kalalım?”, “Nerede yiyelim?”, “Bu senenin en popüler restoran / beach / hoteli hangisi?” gibi soruların ardı arkası kesilmiyor. Tabii ki farklı beklentilerdeki arkadaşlardan gelen bu sorulara her defasında onların zevk ve ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş cevaplar vererek adeta fahri concierge hizmeti de sunmuş gibi hissediyoruz kendimizi çoğu zaman. Bodrum’da yaşayan kişiler olarak eminiz benzer soru yağmurları size de geliyordur. “Kime nereyi tavsiye etsem beğenir?” diye kafanızı yorup zahmete girmeyin diye, biz sizin için tek tek deneyimleyerek, bu hafta da özellikle damağa olduğu kadar göze de hitap eden şık, kaliteli ve rafine mekanları paylaşmak istedik.
#1Bir şef, restoran sahibi düşünün, yaşadığı kente gittiğinizde sizi sadece kendi mekânında ağırlamakla, yemeklerini tattırmakla kalmıyor. Sevdiği, gittiği lezzet duraklarından, bir başkasının rakip olarak göreceği yeni açılan restoranlara, yerel üreticilerden restore edilmiş tarihi yapılara önemli olduğunu düşündüğü yerleri göstermek, tanıtmak istiyor.
#Mehmet AkdağErol Evgin yıllardır durmadan üretiyor. Dinleyicisine hep yeni bir şeyler vermek istiyor. Şimdilerde Cumhuriyet’in 100’üncü yılı için ‘100 Yılda Yüz Akıyla’ isimli bir marş hazırladı. Bu marşın bir de turnesi olacak. Evgin’le buluştuk; hiç değişmeyen fiziğini, projelerini, aşkı ve günümüz müziğini konuştuk: “Akılda kalıcı ama çok günübirlik şeyler. Ömürlük şarkılar değil, mevsimlik bile değil yani.”
#Erol Evgin