Salatalarda ya da yemeklerde sos kullananlardan mısınız? Yoksa siz de “aman canım sos da neymiş” deyip soslar için pek zaman ve zihin harcamayanlardan mısınız?
Birinci gruba dahil olup sosun yemek için önemini bilen ve apayrı bir kültür olduğuna inananlardan olsanız bile birazdan yazacaklarıma inanamayacaksınız.
Öyle bir restoran biliyorum ki, bir yemeğin sosunu tam bir gün boyunca kaynatarak elde ediyor. “Hangi restoran ve bu yemek nasıl bir yemek ki sosu bir gün boyunca pişiyor” gibi sorularınızı gecikmeden cevaplayalım.
Evet efendim, ıstanbul Esentepe’deki restoranın adı Caretta. Bir gün boyunca kaynayan sos da kuzu külbastı için hazırlanıyor. Ramazana özel mönüler hazırlayan Caretta’nın et yemekleri seçenekleri arasında yer alan kuzu külbastının sosunun adıysa ‘kuzu jui sos’. Kuzu kemikleri alınıyor, çeşitli sebzelerle tam 24 saat boyunca kaynatılıyor ve nefis kuzu külbastının çeşnisi olarak sunuluyor.
Aslında Caretta Restoran’ı tanıtmak için sadece külbastıya hazırladığı sostan bahsetmek yanlış. Ramazana özel mönüler hazırlayan restoranda neler yok ki... Çoban kavurmadan kuzu tandıra, hünkar beğendiden piliç külbastıya kadar birbirinden lezzetli pek çok yemek damakları şenlendirmeyi bekliyor.
Ezogelin, yayla, kremalı mantar, badem çorbasından herhangi biriyle iftar ziyafetine başlayabilir, daha sonra da canınızın çektiği her şeyden oluşan bir kişisel mönü hazırlayabilirsiniz. Ayrıca ara sıcaklar ve içeceğiniz her türlü meşrubat da mönüye dahil. Ramazanda iftara gidenler için mönü fiyatı da var. Yani fiksmönü uygulamasını seçerek yiyeceklerin fiyatlarına tek tek bakmak zahmetinden de kurtuluyorsunuz.
Yıllardır zevkle gittiğim Caretta Restoran’ın sahibinin de eşim gibi doktor olduğunu öğrendiğimde pek şaşırmadım. Çünkü kullandıkları zeytinyağından yemeklerin sağlıklı olmasına kadar pek çok şey, sağlık konusunda nasıl da dikkatli olduklarını ortaya koyuyor.
MALZEME LİSTESİ * 1 adet orta boy patates * 1 adet orta boy havuç * 1 adet orta boy kuru soğan * 4 tepeleme çay kaşığı un * 4 yemek kaşığı zeytinyağı * 5 çay kaşığı domates salçası * 6 su bardağı et ya da tavuk suyu * 1 çay kaşığı tuz, karabiber * ½ demet maydanoz
YAPILIŞI Patates ve havucu soyup yıkadıktan sonra tavla zarı formunda doğrayın. Kararmamaları için suyun içinde bekletin. Soğanı soyup incecik doğrayın. Diğer taraftan zeytinyağını orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın. Soğan, patates ve havuçları hemen ekleyip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Üzerine salça ve unu ilave edip karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. Sıcak olmayan et ya da tavuk suyunu da (et suyunu hazırlamak için hazır et suyu tabletlerinden kullanabilirsiniz) tencereye aktarın. Çorbayı kaynayıncaya kadar sık sık karıştırıp tuz ve karabiberi serpin. Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra yani, sebzeler iyice yumuşayınca ocaktan alın. Çorbanın üzerini ince kıyılmış maydanozla süsleyip sıcak sıcak servise sunun.
MALZEME LİSTESİ * 2 adet orta boy kabak * 2 tatlı kaşığı bitkisel margarin * 2 adet orta boy domates * 2 su bardağı pilavlık bulgur * 1 çay kaşığı tuz, karabiber * 1 çay kaşığı kırmızı pul biber * 1 demet maydanoz * 1 demet dereotu
YAPILIŞI Kabuklarını soyduğunuz kabakları yıkayıp uzunlamasına ikiye böldükten sonra 1 santimlik parçalar halinde küp küp doğrayın. Diğer taraftan margarini bir tencerede eritip kabağı aktardıktan sonra, karıştırarak 2-3 dakika soteleyin. Üzerine soyup tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri ekleyip karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. Yıkayıp süzdüğünüz bulguru da ilave ederek 2-3 dakika daha kavurun. 3 su bardağı sıcak suyu da hemen ekleyip tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi serpiştirin. Pilav suyunu iyice çekinceye kadar pişirip ocaktan aldıktan sonra 20 dakika kadar dinlendirin. Sıcak haldeyken üzerine ince kıyılmış maydanoz ve dereotunu serpiştirip tahta bir kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru hafifçe karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun.