Çağdaş İtalyan edebiyatının en parlak yazarlarından Niccolo Ammaniti, 2015 yılıda yazdığı ‘Anna’da bütün yetişkinlerin ansızın yayılan bir virüse kurban gittiği bir dünyada yaşama savaşı veren çocuklara dair bir hikâye anlatıyor. Ammaniti, kıyamet sonrası anlatılarına farklı bir derinlik katmış.
#Niccolo AmmanitiGeçen hafta sonu Antalya’daydım. Şahinler Holding’in yeni yatırımlarını açıkladığı toplantıda Nobel Ödüllü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu ile tanışma fırsatı buldum. ‘21. Yüzyılın Fırsatları ve Zorlukları’ başlıklı bir sunum yapan Acemoğlu, yapay zekâ, yaşlanan nüfus, iklim değişikliği ve küresel değişimlerin dünyayı ve Türkiye’yi etkileyecek ana akımlar olduğunu söyledi.
#Prof. Dr. Daron Acemoğlu23-29 Eylül 2024 tarihleri arasında 31. kez düzenlenecek Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü, sinemaya getirdiği yenilikçi bakış ve sanatsal cesareti gerekçesiyle Polonya sinemasının auteur yönetmenlerinden Jerzy Skolimowski’ye verilecek.
#AdanaSoğuk Savaş döneminden beri en kapsamlı casus/rehin takasında çok ilginç ve esrarengiz isimler de vardı. Bunlardan biri Putin’in şahsen tanıdığı ve Alman basının “Hitman” dediği Vadim Krasikov. Takastaki en genç isim Alman/Rus vatandaşı Kevin Tik(18) en yaşlısı ise 71 yaşındaki Putin muhalifi Oleg Orlov…
#TakasTürkiye, Ankara’da 7 ayrı ülkenin (ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus) cezaevlerinde bulunan toplam 26 esirin karşılıklı değişimini içeren son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonuna imza attı. MİT’in koordinasyonunda yapılan operasyonla 7 uçakla aynı anda Ankara’ya inen 2’si çocuk 10 rehinenin Rusya’ya; 13 rehinenin Almanya’ya; 3 rehinenin de ABD’ye nakli sağlandı. Rehineler arasında tanınmış gazeteciler ve sanatçılar da var...
#Esir'Deadpool&Wolverine’, Marvel Sinematik Evreni’nin iki üyesini bir araya getirerek seriye olan ilgiyi yeniden ayağa kaldırmaya çalışıyor. Paralel evrenler meselesinde gezinen bir öyküye sahip film, göndermeler bombardımanı adeta. Ama bütün bu çabalar pek karşılığını bulmuyor. Ryan Reynolds’la Hugh Jackman’ın başrollerini paylaştığı yapım vasatı aşamıyor.
#Uğur VardanMerakla beklediğim ‘Bihter’ filmi geliyor. Tüm filmlerini beğenerek izlediğim yönetmenlerin elinden çıkıyor: Caner Alper ve Mehmet Binay. ‘Zenne’, ‘Çekmeceler’, ‘Bergen’ gibi cesaret isteyen konuları ele alıp izleyiciyi içine alacak ustalık ve teknikte çekilmiş filmlerin referansı ile ‘Bihter’i merakla bekliyor olmamız çok doğal. Ulusal ve uluslararası ödüllerle, 26 yıllık sevgi dolu birliktelikleri ve sanatla ortaya koyduklarıyla kendilerini ‘savaş partnerleri’ olarak adlandırdıkları hayat yolculuklarında hep ilerlemeyi, kalıcı eserler bırakmayı hedeflemişler ve başarmışlar da...‘Bihter’ filmi yılın son çeyreğinde Amazon Prime Video platformunda yayınlanacak; üstelik filmin ilk röportajını bizimle yapmaları ve ilk sizlerin bunu okuyor olmanız ayrı bir güzellik.
#1Bütün dünya bu yılın başında ünlü bir iş insanının yeni aşkına ve nişanına odaklanmıştı. Yaşıtlarının bir köşede oturup torunlarıyla vakit geçirdiği çağda o beşinci karısından boşanmış, tekrar nişanlanmıştı. Hatta o dönemde ünlü iş insanının nişanlısına hediye ettiği iri taşlı milyonluk yüzük de çok konuşuldu.
#Rupert MurdochBir yazar için aniden okuma ve yazma yeteneklerini kaybetmek korkunç bir kabus olmalı. Ya da bir ressam için renkleri artık tanıyamamak, bir müzisyen için işitme kaybı yaşamak. İşin aslı klasik müzik tarihine damga vuran Beethoven'ın, küçükken babasından yediği dayaklar yüzünden yıllar içinde işitme kaybı yaşadığını ama bunun müzikal yeteneğine asla sekte vurmadığını biliyoruz. Ama onun hafızalara kazınan bestelerini yaparken yaşadığı zorlukları anlamamız kolay değil.
#Roman KostomarovTuna Kiremitçi, ‘Başkomiser Perihan Uygur Polisiyeleri’nin üçüncü kitabı ‘Tehlikeli Şarkılar’da siyasi tansiyonu yükselten bir dizi cinayetin peşinde koşan Perihan ve ekibinin soruşturma sürecinin anlatıyor. Polisleri ve zanlıları bir suç etrafında, temel insanlık halleriyle yakalıyor Kiremitçi. Ama asıl gücünü ana karakteri Perihan Uygur’dan, kurbanlara empati kurma becerisine, akla ve vicdana sahip güçlü bir kadının kişiliğinden alıyor.
#Tuna Kiremitçi2022’de Nobel Ödülü’nü alan, cesur ve sarsıcı dili, feminist ve politik duruşuyla apayrı bir yere sahip olan Annie Ernaux, İstanbul Film Festivali’nde gösterilen, oğlu David-Ernaux-Briot’yla gerçekleştirdiği belgesel filmi ‘Les années Super 8’in gösterimi için İstanbul’daydı. Ernaux ile kadın ve yazar kimliğini anlamak için olsa olsa giriş niteliğinde bir söyleşi yaptık... ‘Bir Kadın’ ve ‘Olay’ adlı iki kitabı Can Yayınları tarafından eşzamanlı yayımlanan Annie Ernaux, "Utancı yenmenin yegâne yolu benim için yazı" diyor.
#Annie ErnauxO, bir süredir sinema dünyasının en çok adından söz ettiren ünlülerinden biri... Yine boş durmadı ve gündemin ilk sırasına oturan bir açıklama yaptı. Bu yılın iddialı filmlerinden birinde kamera karşısına geçen ünlü oyuncu, aslında senaryoda olmayan bir öpüşme sahnesi "icat ettiğini" ve bu sayede dünyanın en yakışıklı erkeklerinden biri olan rol arkadaşını öpme şansı yarattığını itiraf etti.
#Margot RobbieKimi kitaplar diğerlerine kıyasla bizi biraz daha fazla etkisi altına alır, defalarca okuma isteği uyandırır. ‘Çavdar Tarlasında Çocuklar’ın kahramanı Holden Caulfield ya da ‘Suç ve Ceza’nın Raskolnikov’u olabilir zihnimizi açan, hayata bakışımızı değiştiren... 39. Uluslararası Kitap Fuarı’nı fırsat bildik; sanat, müzik ve edebiyat dünyasından isimlere onlarda bu etkiyi yaratan kitapları sorduk.
#KitapDaha çok pop şarkıcısı olarak biliniyor ama Rebetiko da söylüyor, klasik Türk müziği de... Kıbrıslı şarkıcı Ziynet Sali’yle bu mirası, 80 kiloluk bir ergenden nasıl Türkiye’nin en seksi sanatçılarından birine dönüştüğünü ve günümüzün güzellik anlayışını konuştuk: “Dünyanın ihtiyacı, kişilerin iç güzelliği ama insanoğlu dış güzelliğe önem veriyor. Zaten estetik operasyonlar çıktı, mertlik bozuldu. Gerçek ve doğal güzellere haksızlık bu bence!”
#Ziynet SaliDaha çok pop şarkıcısı olarak biliniyor ama Rebetiko da söylüyor, klasik Türk müziği de... Kıbrıslı şarkıcı Ziynet Sali’yle bu mirası, 80 kiloluk bir ergenden nasıl Türkiye’nin en seksi sanatçılarından birine dönüştüğünü ve günümüzün güzellik anlayışını konuştuk: “Dünyanın ihtiyacı, kişilerin iç güzelliği ama insanoğlu dış güzelliğe önem veriyor. Zaten estetik operasyonlar çıktı, mertlik bozuldu. Gerçek ve doğal güzellere haksızlık bu bence!”
#Ziynet Sali