27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim-25 Kasım tarihleri arasında izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Işıl Kasapoğlu küratörlüğünde düzenlenecek festival, Türkiye’den ve yurtdışından toplam 20 tiyatro, performans ve dans gösterisine evsahipliği yapacak. Biletler 8 Eylül Cuma günü genel satışa açılacak.
#27. İstanbul Tiyatro FestivaliGeçen haftaya damga vuran olaylardan biri, en çok "Nothing Compares 2 U" adlı parçasıyla hafızalarda yer eden ünlü İrlandalı şarkıcı Sinead O'Connor'ın ölümü oldu. Şarkıcının, 56 yaşında hayata veda etmesi, sadece ailesini değil, onu "notalarıyla" ve "sesiyle" tanıyan milyonlarca kişiyi yasa boğdu.
#Sinead O'connorLatin Amerika’nın büyülü gerçekçilik akımının yaşayan en önemli temsilcilerinden Laura Esquivel’in ‘Acı Çikolata’ serisine üçüncü roman ‘Kara Geçmişim’ eklendi. Kadın meselesi ve özgürlük fikrinin yine önde olduğu bu son kitap da Meksikalı De la Garza ailesini takip ediyor.
#Laura EsquivelAlexis Wicks ‘Kızıldeniz’ ile geniş literatür bilgisini tarih felsefenin içinde yoğururken merkezde tuttuğu amaca kolaylıkla dönme refleksine sahip bir çalışma sunuyor. Kızıldeniz üzerinden bir tarih felsefesi yanında Osmanlı tarihyazıcılığının imkânlarını düşünmek için çıtası yüksek, hayli zengin bir kitap...
#KızıldenizBundan on gün kadar önce Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasını askıya alıp kısa bir süre sonunda bu anlaşmaya dönmesi sırasında yaşanan krizin beraberinde getirdiği, bu hadisede oynadığı rol nedeniyle Türkiye’yi de yakından ilgilendiren bir dizi artçı dalga var.
#Tahıl KoridoruNostradamus 1500'lü yılların ortasında Fransa'da yaşamış bir astrolog. Ölümünün üzerinden dört buçuk asır geçti, bu süreçte öngörüleri defalarca yanlışlandı ancak dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan halen Nostradamus'un kehanetlerinin geleceğe dair ipuçları taşıdığına inanıyor. Peki bu her yöne çekilebilecek metinler, içinde bulunduğumuz bilim çağında neden halen bu kadar ilgi çekiyor?
#NostradamusKendine özgü tarzıyla sevilen Hakan Günday, sekiz yıl aradan sonra gelen romanı ‘Zamir’de uluslararası insan kaçakçılığını konu edindiği ‘Daha’nın kaldığı yerden devam ediyor. Yine sert, keskin ve öfkeli bir üslupla kaleme aldığı ‘Zamir’de ‘büyük insanlık’ın hikâyesini anlatmış; köleleşmiş, boyun eğdirilmiş, aç, sefil, perişan insanların ve onların bu halde olmasından çıkar sağlayanların, açgözlülüğün ve vicdansızlığın hikâyesini... Anlatı zamanı 2000 yılının arifesi... Yani yakın geçmiş. Bir distopya anlatmıyor Günday. Bu dünyanın gerçeklerini biraz keskinleştirip speküle ederek bugünün aslında ne denli distopik olduğunu sergilemeye çalışıyor.
#ZamirSofia Coppola’nın “Lost in Translation”dan 17 yıl sonra Bill Murray’i yeniden başrole taşıdığı filmi “On the Rocks”, etkileyici bir baba ve kız ilişkisini anlatıyor. Alfred Hitchcock’un 1940 tarihli gerilim klasiğine de ilham olmuş romanın Lily James’li yeni uyarlaması “Rebecca”, korku komedisi “Bad Hair”, Yunan mitolojisine meraklılara “Blood of Zeus” haftanın diğer ‘ne izlesem’ seçenekleri... Haftanın kitabında usta yazar ve şair Murathan Mungan’ın türler arası gezen “Hamamname”si, haftanın albümünde ise Gülinler’in son single’ı “Hayatım Yıkılmış Sarayım” var.
#DiziMiguel de Cervantes’in yazdığı bir İspanyol romanıdır. 1605 ve 1615 yıllarında iki kısım olarak yayınlanmıştır. Don Kişot, İspanyol Altın Çağı’ndan ve tüm İspanyol edebiyat kanonundan en etkili edebiyat eseridir. Modern Batı edebiyatının kurucu eseri ve en eski kanonik roman olarak diğer yazarlar tarafından en iyi edebi eser olarak seçilmiştir. İşte Don Kişot kitabına ait tüm detaylar.
#Don Kişot Kitabını Kim Yazmıştır?‘Üç Başlı Kerberos’u ile ilk kez Türkçeye çevrilen Gertrude Barrows Bennett, 1919 yılında tefrika edilen bu romanında bir zaman sıçramasıyla kendilerini 200 yıl sonrasında bulan bir grup insanın başından geçenleri anlatıyor. İlk alternatif dünya fantezisi sayılan ‘Üç Başlı Kerberos’ aksiyon ve fantezi ile dolu distopik roman.
#Gertrude Barrows BennettDiyarbakır’ın ardından yaşamı ve çalışmalarına ABD ve Almanya’da devam eden Şener Özmen’in son 15 yıla yayılan video, fotoğraf ve yerleştirmeleri, Pilevneli Mecidiyeköy’de. Yapıtlar, sanatçının dünyaya dair umutsuz ama isyankâr kadrajlarının bir bilançosu niteliğinde.
#Şener Özmen‘Bağlar’ aileyle ilgili bir roman ama ‘aile romanı’ değil. Domenico Starnone, eşler, çocuklar, hayvanlar arasındaki ilişkilere, onlar arasındaki fiziksel ve psikolojik bağlara, bizi bir güvenlik şemsiyesine bağlayan bağların giderek yıpranmasına dair bir hikâye anlatıyor. Kısa, hızlı ama derin bir roman...
#Domenico StarnoneLatife Hanım ve Halide Edib biyografilerinin yazarı İpek Çalışlar, bu kez Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden gidip, hayatını kaleme aldı. Çalışlar, “Mustafa Kemal Atatürk: Mücadelesi ve Özel Hayatı’nda onun bilinmeyen çocukluğuna, iç dünyasına uzanıyor, vatan için verdiği mücadeleyi ele alıyor. Bu kitapta doğduğu evden, zengin mi fakir mi olduğuna, aşklarından Kürt meselesine bakışına pek çok iddiaya da cevap bulacaksınız.
#Mustafa Kemal AtatürkYazar İpek Çalışlar, ‘Mustafa Kemal Atatürk: Mücadelesi ve Özel Hayatı’nda onun bilinmeyen çocukluğuna, iç dünyasına uzanıyor, vatan için verdiği mücadeleyi ele alıyor. Bu kitapta Atatürk’ün doğduğu evden zengin mi fakir mi olduğuna, aşklarından Kürt meselesine bakışına, pek çok iddiaya da cevap bulacaksınız.
#Atatürkİstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, geçen yıl 1 Ocak-26 Temmuz döneminde açılan yabancı şirket sayısının 2 bin 165 olduğunu anımsatarak, "Bu yıl ise 4 bin 637. Yabancı şirketlerde yüzde 114'lük bir artış var." dedi.
#Şirketİsrailli yazar Ronit Matalon, ‘Ayak Seslerimiz’de ülkesinden göç etmek zorunda kalmış, geldiği yere tutunabilmek uğruna birçok şeyden vazgeçmiş bir kadının hayatını anlatıyor. Bir çocuğun gözlemleri biçiminde kaleme alınan bu duygu yüklü roman, hikâyesi kadar dili ve üslubuyla da dikkat çekici.
#Ronit Matalon