Tıp sektöründe hastalıkları gidermede kullanılan ilaçların büyük önemi vardır. İlaçlar canlı hücreler üzerinde bazı tesirler meydana getirmektedir. Hastalığın teşhisi konusunda olduğu kadar iyileştirilmesi konusunda da etkendir. Hastalığın etkileri ilaçların kullanıma başlanmasıyla azalır. Önemli olan ilaçları doktor kontrolünde kullanmaktır. İlaçlar sentetik, doğal ve yarı sentetik kimyasallardır. Antikolinerjik de bir ilacın ismidir. Antikolinerjik nedir, ne işe yarar, antikolinerjik yan etkileri var mıdır, bu yan etkiler varsa nelerdir tüm detayları ile derledik.
#AntikolinerjikAnksiyete hastalığı yeniden gündemde. Temeli psikolojik olan ancak bedensel belirtileri de bulunabilen anksiyete, ünlü isimlerle birlikte haberlere konu olsa da, bu hastalığın toplumun %18'ini etkilediğine inanılıyor. Peki anksiyete hastalığı nedir, nasıl anlaşılabilir?
#Anksiyete HastalığıTikTok yıldızı Taylor Rousseau Grigg’in ailesinden bir temsilcisi geçtiğimiz hafta Today.com'a yaptığı açıklamada, 25 yaşındaki yıldızın astım ve Addison hastalığından kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Çoğumuz bu hastalığın adını ilk defa duyuyoruz. Addison hastalığı, adrenal bezlerin nadir görülen ve ölümcül olabilen kronik bir hastalık. Bu hastalık çok yavaş ilerliyor ve belirtileri başka hastalıklarla karıştığı için teşhisi oldukça zor. İşte addison hastalığı hakkında merak edilen tüm detaylar...
#Taylor Rousseau GriggKısa süreli uyku yoksunluğu bile nasıl göründüğümüzü, hissettiğimizi ve işlevlerimizi etkileyebilirken, uykusuz geçen uzun süreler hem kısa hem de uzun vadeli sağlığımız için daha dramatik sonuçlar doğurabiliyor. İşte 24, 36, 48 ve 72 saat boyunca uyanık kalırsanız olacaklar…
#Uykusuzluğun EtkileriSağlığımızı etkileyen en önemli faktörlerden birinin beslenme biçimimiz olduğunu çoğu zaman unutuyoruz. Oysa ki sağlıklı ve yararlı besinlerden oluşan bir yeme düzeniyle diyabet, kanser, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere daha birçok rahatsızlığa yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.
#Buğra BuyrukçuHenüz 20’li yaşlarındayken eşini beklenmedik bir şekilde kaybeden genç kadın, yıllar sonra yine çok ağır bir acı yaşadı; eşinin hayatını kaybettiği gün oğlunun da cansız bedeniyle karşılaştı. Çok sağlıklı olan baba ve oğlun ölümlerinin sebebi ise kimsenin aklına gelmeyen cinstendi…
#Ani Kardiyak ÖlümYaşlanmanın kaçınılmaz olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat dürüst olalım eğer yapabilseydik birçoğumuz bu süreci yavaşlatmak isterdik. Şimdi yeni bir araştırma bizi bu olasılığa bir adım daha yaklaştırmış gibi görünüyor…
#Uzun Ömrün SırlarıHızlı yaşam temposuna ayak uydurmak için genellikle besinleri çabuk ve aceleyle tüketiyoruz. Fakat hızlı yemek yeme alışkanlığı, başta kilo artışı olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili yapılan pek çok araştırma ise tehlikenin giderek arttığını gösteriyor. Peki hızlı yemek tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Standart yemek hızı ne kadar olmalı? En önemlisi yemek yeme hızını bilinçli olarak yavaşlatmak için hangi adımlar atılmalı? Bunun gibi pek çok soruya Prof. Dr. Alper Yurci ile cevap aradık.
#Sağlık“Terapi odasında uzun bir koltuğa uzanılır, herkesin terapiye ihtiyacı vardır, terapi bağımlılık yapar, sorunlarımızın temeli annemizle ilişkimiz…” Bu ve benzeri cümleler psikolojik destek almak isteyenlerin en sık maruz kaldığı cümlelerden… Peki terapi almak isteyen insanların kafasında soru işaretleri oluşturan bu bilgiler ne kadar doğru? İşte terapiyle ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar…
#TerapiPsikolojik destek almak isteyenler mutluka çevrelerinden bu konu ile ilgili biribirinden ilginç yorumlar almıştır. Yıllardır duyduğumuz bu cümleler terapiye karşı önyargılı olmamızı ve kafamızda bir sürü soru işaretlerinin oluşmasına neden olur. Peki duyduğumuz bu bilgilerin ne kadarı doğru? İşte terapiyle ilgili yıllardır duyduğumuz ve kafamıza kazınan o yanlışlar…
#TerapiBeyin cerrahı olan Joseph Maroon, 40’lı yaşlarının başında fiziksel olarak merdivenleri çıkamayacak kadar güçsüz hissediyordu. Babasının vefatının ve boşanmasının ardından zihinsel olarak da zorlanmaya başlayan Maroon, bir gün arkadaşının önerisiyle koşuya çıktı ve hayatı değişti...
#İronmanKış aylarında grip ve nezle gibi viral hastalıklara daha sık yakalanıyoruz ve öksürük de çoğunlukla bu rahatsızlıklarla birlikte gelen semptomlardan biri. Öksürmek solunum yollarımızın temizlenmesine yardımcı olan bir savunma mekanizması ancak uzmanlar 10 günden uzun sürerse başka bir sorun olabileceğinin altını çiziyor.
#ÖskürükGeçtiğimiz ekim ayında beklenmedik şekilde hayata veda eden ve hem ailesini hem hayranlarını yasa boğan oyuncu Matthew Perry'nin ölüm nedeni belli oldu. People dergisi tarafından ele geçirilen otopsi raporuna göre 54 yaşındaki ünlü oyuncu, anestezik ketaminin akut etkileri yüzünden hayata veda etti.
#Matthew PerryKendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#Gıda TakviyeleriGastroenterologlar dünyada 73 binden fazla kişinin katıldığı bir tarama çalışması yaptı. Türkiye ‘somatizasyon’ konusunda yüzde 37,7 oranıyla dünyada birinci. Yani 3 kişiden 1’i hasta değil ama ‘mış gibi’ hissediyor. Hekimlerle nedenlerini konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkSon yıllarda sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunma gibi nedenlerle vitamin ve gıda takviyeleri kullanımı giderek artıyor. Bunların en popülerlerinden biri sosyal medyanın da etkisiyle adından sıkça söz ettiren magnezyum takviyeleri… Kendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#SağlıkSağlığımız her şeyden önce gelir. İşler yapılır, evler değişir, insanlar gelir geçer ama sağlık yoksa bunların hiçbirinin üstesinden gelmeye gücün olmuyor. Yeni çağ tıp anlayışı, genel kavramdan kişiye özel formüller bulmaya yöneldi. Bu da DNA ve genetik yapımızın keşfi ile gerçekleşti. Ülkemizde ve yurt dışında genetik alanında hem akademik, hem bilimsel çalışmaları ile değerli katkıları olan, Amerika’da genetik alanında yaptığı çalışmalar ve kanser tedavisinde bulduğu buluşları ile kendisine ödüller verilen Prof. Dr. Uğur Sezerman ile bu çok önemli konu hakkında sohbet ettik.Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de yetiştirdiği yüzlerce öğrencisi ve kişiye özel tedavi yöntemleriyle alanında kendini adamış çok kıymetli biri olan Uğur Sezerman’ın okuyucularımıza ilham olacağına yürekten inanıyoruz.
#Gözde Yener Birman