Anksiyete yani kaygı, vücudun stresli durumlarda verdiği doğal bir fiziksel tepkidir. Fakat bazen normal hayatın akışını olumsuz etkileyecek şekilde meydana gelebilir. Bu durum da psikolojik hastalıklardan biri olan anksiyete bozukluğuna dönüşür. Peki anksiyete bozukluğu nedir, belirtileri nelerdir? İşte merak edilenler...
#Anksiyete NedirKaygı, bedenin stresli durumlarda verdiği normal fiziksel tepkidir. Ancak bazen şiddetli ve hayatı olumsuz etkileyecek şekilde ortaya çıkabiliyor. Peki kaygı hangi aşamada sorun haline geliyor? Bireyin yaşamını ciddi şekilde etkileyen anksiyete (kaygı) bozukluğu nedir, belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Uzmanlar, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#Anksiyete BozukluğuAnksiyete bozukluğunun belirtileri ve tedavi yöntemleri gündemde yer alıyor. Anksiyete bozukluğu ile ilgili bilgiler merak ediliyor. Anksiyete bozukluğu olan bir kişi, ‘tekrarlayan düşüncelere veya endişelere sahip olan’ olarak tanımlanıyor. Yaygın anksiyete bozukluğu, panik atak, agorafobi, toplumsal kaygı bozukluğu, travmatik stres bozukluğu, seçici konuşmazlık (mutizm), ayrılma kaygısı bozukluğu anksiyete bozuklukları arasında yer alıyor.
#Anksiyete BozukluğuAnksiyete (Kaygı) bozukluğu, bireyin yaşamını ciddi şekilde etkilemeye başladığında ortaya çıkar. Peki anksiyete bozukluğu nedir? Anksiyete bozukluğunun belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Psikolog ve Aile Danışmanı Şeyma Uyar Çalmaz, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#KaygıKaygı vücudumuzun herhangi bir tehlikeye karşı verdiği doğal bir tepkidir. Neredeyse her gün insanlar gün içerisinde kaygılanabilecek olaylarla karşılaşırlar. Örneğin, topluluk önünde konuşma yapma, iş görüşmesine gitme, uçağa binme gibi gündelik yaşadığımız durumlarda insanlar kendilerini gergin ve kaygılı hissedebilir. Bu kaygı verici aktiviteler haricinde geleceğimiz gibi belirsiz olan konularda ise kaygılanmamız çok olağandır.
#Anksiyete BozukluğuKaygı, günlük yaşam içerisinde karşılaşılan sorunlarla ilgili hızlı karar alıp bunların çözülmesini sağlayan bir çeşit savunma mekanizması olarak değerlendiriliyor. Ancak çok fazla arttığında, kişiyi hiçbir şey yapamaz hale getiriyor ve bu da psikolojik hastalıklar arasında yer alan anksiyete bozukluğuna dönüşebiliyor. Uzman Psikolog Özlem Soysal, anksiyete bozukluğunun 20 belirtisini anlattı.
#Anksiyete BozukluğuYaygın Anksiyete Bozukluğu, bu hastalığı yaşayan kişilerde aşırı endişeye neden olmaktadır. Dikkat bozukluğu, konsantrasyon güçlüğü, en ufak sesle kolayca irkilme, uykuya dalamama ve gece sık sık uyanma önemli şikayetleri arasında yer almaktadır. Peki, Yaygın Anksiyete Bozukluğu belirtileri nasıl tanılanır? İşte, anksiyete bozukluğu nedenleri ve merak edilen bazı detaylar
#Yaygın Anksiyete Bozukluğu38 yıl boyunca size kendinizi ‘anormal’ hissettiren bir ortamda yaşadığınızı düşünün... Kimi zaman kabalıkla, kimi zaman da patavatsızlıkla suçlandığınızı. Üç dil bildiğiniz halde başarısız olarak nitelendirildiğinizi. AVM’lere giremediğinizi, hamile kadınlardan korktuğunuzu… Ve tüm bu ‘tuhaflıklar’ın bir açıklamasının bulunamadığını. 38 yaşında otizm tanısı alan Burçak Akdeniz hayat öyküsünü anlattı.
#OtizmOyuncu Zeynep Koçak, bir süredir mücadele ettiği derealizasyon hastalığı ile ilgili ilk kez konuştu. Hayranları tarafından derealizasyon nedir araştırmaları hız kazandı. Psikolojik bir hastalık olan derealizasyon belirtileri çocukluktan başlayabiliyor. Peki, derealizasyon nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, derealizasyon belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler
#DerealizasyonGastroenterologlar dünyada 73 binden fazla kişinin katıldığı bir tarama çalışması yaptı. Türkiye ‘somatizasyon’ konusunda yüzde 37,7 oranıyla dünyada birinci. Yani 3 kişiden 1’i hasta değil ama ‘mış gibi’ hissediyor. Hekimlerle nedenlerini konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkKanal D’nin merak ve heyecanla beklenen yeni dizisi “Bir Derdim Var” bu akşam başlıyor. Başrollerini Birce Akalay ve Mert Fırat’ın paylaştığı dizi, ergenlik dönemindeki gençler ve ailelerinin hassas dünyasını ekrana taşıyacak. Projede rol alan oyuncularla “Bir Derdim Var”ı konuştuk.
#Bir Derdim VarKanal D’nin yakında izleyici ile buluşacak yeni dizisi “Bir Derdim Var”, yayınlanan tanıtımları ile merak uyandırdı. Başrollerini Birce Akalay ve Mert Fırat’ın üstlendiği dizi, ergenlikteki gençlerin hassas dünyasını mercek altına alarak; izleyenleri onların sert ve yakıcı sorunlarıyla yüzleşmeye davet edecek. Peki, Bir Derdim Var konusu nedir, oyuncuları kimler? Bir Derdim Var ne zaman başlıyor? İşte yeni dizi Bir Derdim Var oyuncu kadrosu...
#Bir Derdim VarBazen gecenin bir vakti aslında hiç de aç olmadığınız halde kendinizi yemek yerken mi buluyorsunuz?Muhtemelen hayatımızın belli dönemlerinde hepimiz böyle bir kaçamak yapmışızdır. Bu normal ama eğer ki bu kaçamaklar artık bir alışkanlık haline geldiyse ve artık yemek yemeden uyuyamayacak gibi hissediyorsanız gece yeme sendromuyla karşı karşıya olabilirsiniz. Peki acaba bunun sebebi ne olabilir? Belirtileri nelerdir? Bu durumdan kurtulmak için neler yapılmalı? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#Yelda BaşaranT3 ve T4 hormonları vücudun metabolizması açısından çok önemlidirler. Tiroid tarafından salgılanırlar ve metabolizmanın kontrolünden sorumludurlar. Bu hormonların ne olduklarını ve işlevlerini öğrenip buna göre yaşam şeklinizi düzenleyebilirsiniz. T3 ve T4 hormonları hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#T3 - T4 Tiroid NedirVücutta yeterli miktarda demir minerali bulunmaması olarak tarif edilen demir eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) sayısının azalmasına ve ‘kansızlık’ ya da ‘anemi’ denen soruna neden oluyor. Yeni bir araştırmaya göre ABD'deki her 10 genç kadından yaklaşık dördünde, demir eksikliği bulunuyor. Uzmanlar Türkiye’deki durumun daha da endişe verici boyutta olduğunu söylüyor. Peki demir eksikliği neden son yıllarda bu kadar arttı? Hangi hastalıkların ilk sinyali olabilir? Bunun gibi pek çok soruya uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkTıpta "tinnitus" adı verilen kulak çınlaması deprem sonrası şikayetleri arasında yer alıyor. Uzmanlar kulak çınlaması şikayetlerinin hafife alınmaması gerektiğini vurgularken, teşhisin kulak çınlaması tehlikesinin büyümesini engellemede önemli bir adım olduğunu belirtiyorlar. Çünkü, halk arasında farklı şeylerin habercisi olarak tanımlansa da kulak çınlaması çeşitlerine göre zararlı olabiliyor. Peki, kulak çınlaması (Tinnitus) nedir, neden olur, nasıl geçer? Deprem sonrası kulak çınlaması normal mı, ne kadar sürer? Odyolog Ülkü Hilal Gedikli, duygu durum bozukluğu, anksiyetesi olan hastalarda var olan durumun artmasıyla birlikte kulak çınlaması şikayetlerinin meydana gelebileceğinin altını çizerek, kulak çınlaması nedenleri, çeşitleri, teşhisi, yaş aralığı ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı.
#Kulak ÇınlamasıPsikiyatrist, Psikoterapist Dr. Aslı Aktümen depremin sadece yaşanan şehirlerde gerçekleşmediğini, tüm toplumun korku ve kaygı duygusunda olduğuna dikkat çekerek, “Tekrar toparlanmamız zaman alacak. Çünkü sosyoloji ve psikoloji birbirinden ayrılamaz” dedi. Ruh sağlığımızın sağlam kalması için toparlanma sürecinde yaşama odaklanmamız gerektiğini anlatan Aktümen, şu an ihtiyacımız olan tek şeyin sadece sevgi ve umut olduğunun altını çizdi.
#Sibel Bağcı UzunYaşadığımız felaketin ardından sadece deprem bölgelerinde değil, ülkenin her yanında deprem korkusu had safhada. Deprem olmasa bile yatağın, sandalyenin, koltuğun hafif bir şekilde sallanmasını deprem oluyor diye algılayıp panikleyen pek çok insan var. Çoğumuzun gözü tavana asılı lambalarımızda; her an tetikte bekliyor, endişeleniyor, uyuyamıyor ve sürekli sallanıyormuş hissi yaşıyoruz. Peki bu duyguyu yaşamak normal mi?
#DepremTüm Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketinin ardından 10 ilde kurtarma çalışmaları devam ediyor. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken uzmanlar bölgede depremden etkilenmiş refakatsiz çocukların durumuna dikkat çekiyor. Uzmanlar, aileleri ile bağları kopan çocukların kurtulmasının ardından izlenmesi gereken yollar üzerinde önemle duruyor. Öte yandan bu çocuklara aile olmak isteyen onbinlerce kişi başvuruda bulundu. Konuyu uzmanlarla konuştuk
#DepremSevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver Hasanoğlu