Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi dördüncü sınıf öğrencisi Kağan Çangır'ın, kardiyoloji stajında gönüllü denek olduğu tetkiklerde kalbinde delik olduğu belirlendi. Çangır, hocaları tarafından gerçekleştirilen operasyonla sağlığına kavuştu.
#MuğlaÜlkemizde doğumsal kalp hastalığı diğer ülkelerden çok farklı olmamakla birlikte, sık görülüyor. Öyle ki dünyada her yıl bir milyondan fazla, ülkemizde de 15 bin bebek doğumsal kalp hastası olarak dünyaya gözlerini açıyor. Kalbin odacıkları arasındaki delikler, kalbin akciğerlere giden ve kan dağılımını sağlayan damarlardaki darlıklar, karıncık ile kulakçıkların gelişim bozuklukları başta olmak üzere 200’ü aşkın doğumsal kalp hastalığı mevcut. Doğumsal kalp hastalıkları özellikle erken yenidoğan döneminde (doğum sonrası ilk günlerde) hayati risk oluşturan ağır klinik tablolara yol açabiliyor. Ancak erken teşhis ve doğru tedavi yaklaşımlarıyla doğumsal kalp hastalığıyla doğan bebekler sağlıklı ve uzun bir yaşam sürebiliyorlar. Üstelik kalbi besleyen atardamarlara özgü hastalıkların tespiti ve tedavisinde kullanılan ‘anjiyografi’ yönteminde yaşanan önemli gelişmeler sayesinde bazı doğumsal kalp hastalıklarında ameliyat ihtiyacı da giderek azalıyor! Ayrıca ameliyat olabilmesi için kilo alması beklenen yenidoğan dönemindeki bebekler de anjiyografi ile zaman kaybetmeden hayata tutunabiliyor! Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Çevik, günümüzde anjiyografi yöntemiyle pek çok doğumsal kalp hastalığının tedavi edilebildiğine dikkat çekerek önemli bilgiler paylaştı.
#Doğumsal Kalp HastalıklarıMerhaba, Size Zonguldak'tan yazıyorum. 42 yaşındayım. Çok sık kalp çarpıntım oluyor. Bir kaç kez doktora gitim. Anjiyo yapılması gerektiğini söylediler. Açıkcası çok sütünde durmadığım için yaptırmak istemedim. Gazetelerde anjiyonun çok daha kısa sürede yapıldığı ile ilgili haberler okuyorum. Böyle bir şey mümkün mü?
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Hastaneleri Genel Direktör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Özmen, HÜ hastanelerinin ameliyatsız anevrizma tedavilerinde "dünyada en iyi olan kurum" haline geldiğini belirterek, "Bu işin Ar-Ge’sini geliştiren ve dünyaya anlatan bir noktaya geldik" dedi.
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Hastaneleri Genel Direktör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Özmen, HÜ hastanelerinin ameliyatsız anevrizma tedavilerinde “dünyada en iyi olan kurum” haline geldiğini belirterek, “Bu işin Ar-Ge'sini geliştiren ve dünyaya anlatan bir noktaya geldik” dedi.
Koroner BT anjiyografinin bilgisayarlı tomografi cihazı yardımıyla koroner arterlerin iç yapısını görüntüleyen ve özellikle kalp hastalıklarının erken tanısında kullanılan, invaziv olmayan bir yöntem olduğunu ifade eden Özel Akut Kalp Damar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Harun Evrengül, “Riskli hastalar bu işlemle kısa süre içerisinde tanı alabilmektedirler. Koroner BT anjiyografi sırasında, kol damarından kontrast madde enjekte edilir. Cihaz, damar içindeki görüntüleri kaydeder. Bu yöntem ile, kalbi besleyen koroner damarlar 3 boyutlu olarak incelenerek, yumuşak veya kalsifiye plaklar tespit edilebilir” şeklinde konuştu.
#1Ankara'da 7 aylık olarak doğan 980 gram ağırlığındaki Işık I. isimli erkek bebeğe, ana damarında tıkanıklık nedeniyle anjiyo yapıldı. Işık bebek, düşük ağırlığına rağmen kasıktaki toplardamar yoluyla onarım yapılan ilk bebek olarak Türkiye'deki tıp literatürüne geçti.
#AnkaraTatil için geldiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kalp krizi geçiren İngiltere vatandaşı Derek Brain, özel uçakla getirildiği İzmir’de, Özel Akut KalpDamar Hastanesi’nde Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. NecmettinYakut ve ekibi tarafından yapılan başarılı bir operasyonla sağlığına kavuştu.
#1Birçok hastalığın tıp dilinde ve halk arasında farklı isimlerle bilindiğini söylemek mümkündür. Hemoptizi tehlikeli bir hastalık türü olarak bilinmektedir. Bu bakımdan hemoptizi hastalığının ne olduğunu ve belirtilerini öğrenerek bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Hemoptizi nedir? Belirtileri nelerdir? Hemoptizi tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir detayları ile derledik.
#Hemoptizi NedirTromboz, bir kan damarının kan pıhtısı nedeni ile tıkanması demektir. Pıhtı genellikle diz altında, baldır kaslarındaki toplardamarda başlar. Bu sorun, genellikle yukarıya doğru, kaşık ve uyluk toplar damarlarına ve hatta karın içinde yer alan ana toplar damara yani Vena Cava İnferior'a zaman içinde ulaşabilir. Trombüs nedir sizler için derledik.
ANKARA'da Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Hakan Durukan, "Makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) tüm dünyadaki geri dönüşümsüz görme kayıplarının en önemli sebepleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Hastalığın ortaya çıkmasında ve seyrinde, yaş ve genetik gibi değiştirilemeyen risk faktörleri önemli bir rol oynuyor" dedi.
#Prof. Dr. Ali Hakan DurukanAort kapağı, vücuda kanı pompalayan sol karıncık (sol ventrikül) ile kalpten ayrılan ana atardamar (aort damarı) arasında bulunan kalp kapağıdır. Normal aort kapağı yarım ay şeklinde üç yaprakçıktan oluşmakta ve kalbin her kasılması (sistol) sırasında açılarak kanın ana atardamara (aort) geçmesine izin vermekte, hemen ardından kapanarak gönderilen kanın geri gelmesini engellemektedir. Ancak yaş ilerlemesiyle birlikte bu kapakta kireçlenme başlar ve yapısı bozulur. Dolayısıyla kapakta daralma meydana gelir. Yine çocuklukta geçirilen akut romatizmal ateş hastalığı veya doğuştan var olan kapağın yapısal bozukluklarına (biküspid aort) bağlı olarak daha erken yaşlarda da aort kapak darlığı gelişebilmektedir.
#Kalp Kapağı DeğişimiKartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'yi üç kıtanın sağlık merkezi yapmakta kararlıyız" diye konuştu. Erdoğan, "Şehir hastanelerimiz bunu iddialı bir şekilde söylüyorum, Avrupa'da bir numaradır. Dünyada ise sayılıdır" dedi. "Asker uğurlama törenleri ve taziyeler başta olmak üzere istenmeyen görüntülere şahit olabiliyoruz. Böyle bir yaklaşım olmaz. Asker uğurlama derken arkadaşınızı zehirliyorsunuz." ifadelerini kullanan Erdoğan, "İstanbul'da kesinlikle bunlara müsaade etmeyeceksiniz. Valime de söyledim, 'Böyle bir uğurlama olduğu anda toparlayın götürün.' dedim. Çünkü biz bu insanları kenarda köşede yürürken bulmadık." şeklinde konuştu.
#ErdoğanASELSAN Araştırma Merkezi'nde, dünyanın ilk kenarları açık, çizgisel tarama yapan Manyetik Parçacık Görüntüleme Prototip Sistemi geliştirildi. ABD patent tescil kararı alınan sistemle hem biyosavunma hem de sağlık teknolojileri alanında araştırma ve geliştirme çalışmalarının yürütülmesi planlanıyor. Elde edilen bilgi birikimi ve fikri hakların kazanılmasıyla Türkiye'nin sağlık ve biyosavunma sektöründe gelişmiş teknoloji üretimine ve ihracatına katkı sağlanması hedefleniyor.
#Aselsan