Dokuz Eylül’den Kazak doktorlara eğitim

Güncelleme Tarihi:

Dokuz Eylül’den Kazak doktorlara eğitim
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2016 11:24

KAZAKİSTAN’dan İzmir’e gelen beş kişilik hekim grubu, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde transkatater aort kapak implantasyonu (TAVI) ile ilgili eğitim aldı.

Haberin Devamı

Dokuz Eylül’den Kazak doktorlara eğitim

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı transkatater aort kapak implantasyonunda Kazak doktorlara öncülük etti. Kazakistan’dan gelen 5 kişilik hekim grubuna, Prof. Dr. Dayimi Kaya önderliğindeki ekip tarafından TAVI eğitimi verildi. Ekip daha sonra operasyon için özel olarak hazırlanmış simülatörde tecrübelerini geliştirdi. Kazak doktorlar canlı vaka da takip etti.

AÇIK AMELİYAT OLAMAYACAK KİŞİLERE UYGULANIYOR

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden kardiyolog Prof. Dr. Dayimi Kaya, TAVI yönteminin 2012’den beri hastanelerinde uygulanabildiğini belirtti. Daha önce, yüksek riskli hastaların tedavi edilemediklerini söyleyen Prof. Dr. Dayimi Kaya, "Bu operasyon, ileri yaşlı ya da başka hastalıkları sebebiyle açık ameliyat olamayacak kişilere uygulanabilmektedir. Anjiyografi yöntemi ile kasık damarından girilerek kalp kapağının değiştirilmesi esasına dayalı bu yöntem, hastaların hem yatış sürelerini kısaltan hem de göğüs kafesinin açılmaması nedeniyle oluşacak komplikasyonları azaltan girişimsel bir tedavidir. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, dünyada da sıklıkla kullanılan bu yöntem için yurt içindeki birçok merkeze öncülük etmiş durumda. Yurt içinden sonra yurtdışından da Kazakistan’daki kalp doktorları transkatater kapak takma işlemini öğrenmek için Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’ne başvuru yaptılar. Biz de, Kazak meslektaşlarımıza bu işi öğretip, bir de canlı vaka planlayarak eğitimlerini pekiştirmeyi planladık. Her hastanede yapılabilen bir tedavi yöntemi olmayan bu tedaviye Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi öncülük ediyor" dedi.

YURTDIŞINDA DA EĞİTİM VERİLECEK

Türkiye’nin Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetlerine bu konuda öncülük edecek, eğitim verecek aşamada olduğunu belirten Prof. Dr. Dayimi Kaya, "Biz oradaki meslektaşlarımıza kendi deneyimlerimizi aktararak onların gelişmelerini sağlayacak düzeydeyiz. Bu konuda da Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi çok ön planda. Beş Kazak kardiyoloğa hangi hastaların seçilmesi gerektiğini, işlem yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini yaklaşık iki saat süren bir eğitimle anlattık. Canlı vaka izleyerek tecrübelerini geliştirdiler. Sonrasında da meslektaşlarımızın bizzat hastanelerine giderek oradaki ilk ameliyatlarını gerçekleştirmeleri konusunda kendilerine yardımcı olacağız. Ülkemiz ve Dokuz Eylül Hastanesi adına böyle bir girişimde bulunmuş olmaktan dolayı çok gururluyuz" diye konuştu.

Kazak doktorlar eğitim sonrasında işlem için özel olarak hazırlanmış simülatörde işlem tecrübelerini geliştirdi.



BAKMADAN GEÇME!