'Ameliyatsız anevrizma tedavilerinde ne iyiyiz'Yeni

Güncelleme Tarihi:

Ameliyatsız anevrizma tedavilerinde ne iyiyizYeni
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2006 10:40

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Hastaneleri Genel Direktör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Özmen, HÜ hastanelerinin ameliyatsız anevrizma tedavilerinde “dünyada en iyi olan kurum” haline geldiğini belirterek, “Bu işin Ar-Ge'sini geliştiren ve dünyaya anlatan bir noktaya geldik” dedi.

Prof. Dr. Özmen, beyin damarlarında bulunan küçük baloncukların (anevrizma) çatlamasının, beyin kanamasına yol açtığını anlattı.

Anevrizmanın, iki şekilde tedavi edilebildiğini ifade eden Özmen, ameliyatla beynin içindeki anevrizmaya ulaşılıp buraya bir klips konulabildiğini ya da kafatasını hiç açmadan anjiyografi yöntemi ile tedavi yapılabildiğini kaydetti. Özmen, anjiyografi ile tedavide kasık damarından girilip damar içinden beyindeki anevrizmaya ulaşıldığını ve bu anevrizmanın içi doldurularak, patlamayacak hale getirildiğini anlattı.

Daha önceleri bir kısım hastanın tedavi edilemediğini anlatan Özmen, anevrizma olduğunun ve patlayacağının bilinmesine karşın cerrahi olarak hiç bir şey yapılamadığını, şimdi ise ameliyatsız yöntem sayesinde hemen hemen böyle hasta grubunun kalmadığını söyledi. Söz konusu yöntemin, tamamen sorunsuz bir yöntem olmadığını da ifade eden Özmen, “Bunun da her işlemde olabileceği gibi bazı komplikasyonları var. Ancak cerrahi yöntemle karşılaştırıldığında çok daha düşük. Bunun yanı sıra cerrahinin hiçbir şey yapamayacağı durumlarda baloncuğu patlamayacak hale getirebiliyoruz” dedi.

BU TEDAVİYİ DÜNYADA EN İYİ UYGULAYAN YER BİZİZ”

Söz konusu ameliyatsız tedavi yönteminde dünyada en iyi olan kurumun, HÜ Hastaneleri olduğunu vurgulayan Özmen, “Hekim arkadaşlarımız 1994'ten itibaren yurt dışında çalıştılar, eğitim aldılar. Şu an dünyada bu işi en iyi yapan, Ar-Ge'sini geliştiren ve dünyaya anlatan bir noktaya geldik” diye konuştu.

Hastanelerinin, sunduğu hizmetler konusunda Siemens ile bir Ar-Ge anlaşması imzaladığını ifade eden Özmen, şunları kaydetti:

“Anlaşma uyarınca Siemens, geliştirdiği cihazları, dünyada yeni kullanılan, hatta hiç kullanılmamış bazı yazılımları ilk bizimle paylaşıyor. Şu an hastanemizde kullanılan cihazlar böyledir. Beyin anevrizmalarının tedavisinde kullandığımız bir cihaz var. Bu cihaz da ilk ve tek olarak bizim hastanemize kuruldu. Şu anda Türkiye'de herhangi bir hastanede bu düzeyde başka bir cihaz yok. Cihazı bulundurmak aslında çok da önemli bir şey değil. Parasını bastırır alırsınız. Ancak cihazı kullanacak uzmanları alamazsınız. Biz bu konuda uzmanları yetiştiren bir kurumuz. Geçen sene 22 ülkeden 94 uzman hekim geldi ve bu konuda bizden parasını ödeyerek eğitim aldı. Yıllardır bu konuda çalışan insanlar bir adım daha ileriye gitmek için gelip bizden eğitim alıyorlar. Türk tıbbında, dışarıdan bu kadar çok yabancı hekimin gelip eğitim aldığı başka bir örnek yok. Çünkü bu kadar çok iyi ve farklı olduğumuz noktalar yok.”

Prof. Dr. Özmen, yılda 300-400 kadar ameliyatsız beyin anevrizması tedavisi gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bu, başka bir kurumun 10 senede yaptığı tedavi rakamına eşit” dedi.

Hastanelerinin, kateter kullanmadan kalp damarlarında oluşan daralmaları tespit etmeyi sağlayan BT koroner anjiyogragi uygulamaları konusunda da çok iyi bir konumda olduğunu ifade eden Özmen, “Bir çok hastane 5 dakikada koroner anjiyo yapıldığına dair reklamlar veriyor. Ama bunun da eğitimini veren esas kurum biziz” dedi.
Özmen, günde 30-35 kadar BT Koroner anjiyografi gerçekleştirdiklerini kaydederek, “Başkalarının 1 haftada yaptığını, biz 1 günde yapıyoruz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!