Güncelleme Tarihi:
Sanal anjiyonun kalp krizi riskinin önceden tespiti için çok önemli olduğunu belirten Ekol Hastanesi Kardiyoloji Kliniği’nden Doç. Dr. Burak Ayça, hastanın hipertansiyonu, kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı, ailesinde kalp krizi geçirmiş hastalar varsa, bu hasta gruplarını koroner BT için önceden değerlendirdiklerini söyledi. Bu hastaları atlamamak için orta riskli olan, aslında kalp krizi geçirmeyecekmiş gibi gözüken, ancak risk faktörü de olan hastalara koroner BT önerdiklerini kaydeden Ayça, “Hastanın gizli bir kalp damar hastalığı varsa, burada saptayabiliyoruz. Tansiyonunuz, kolesterolünüz yüksekse, sigara içiyorsanız, şeker hastalığınız varsa, ailenizde erken yaşta kalp krizi geçiren birileri varsa, kardiyolojik muayenelerinizi ihmal etmeyin” dedi.
SANAL ANJİYO NEDİR?
Sanal anjiyografinin aslında bir koroner tomografi yöntemi olduğunu söyleyen Ayça, “Herhangi bir organınızın tomografi çekilmesi gibi koroner arterlerde de tomografi çekilebilir. Koroner arterler 1-5 mm arasında çok küçük borucuklardır. Kalp hareketli bir organdır. Kalbin hareketli olması aslında koroner arterlerin tomografisinin çekilmesini oldukça zorlaştırır. Teknolojinin gelişmesi ve özel BT cihazlarıyla birlikte bu işlemler başarı ile yapılabilmektedir” diye konuştu.
KISA SÜREDE TAMAMLANIR
Sanal anjiyografi işleminin 2-3 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanabildiğini söyleyen Doç. Dr. Burak Ayça, “Hasta rahat bir şekilde gelip sadece damar yolunun açılmasıyla anjiyografisi çekilebilmektedir. Koroner anjiyografi ile aynı şekilde aynı duyarlılıkta görüntüler alınabilir. Hasta konforu dışında hekime koroner anjiyografiden farklı olarak koroner arterler hakkında daha farklı bilgiler verir. Darlık yapan bir plak varsa bu plağın özellikleri hakkında bilgi verir. Aynı zamanda girişimsel kardiyoloğa eğer damarı açılması gerekiyorsa ona bir fikir verir ve önceden anjiyografi işlemi için hazırlanmasına neden olur” şeklinde konuştu.