Anız, hasat sonrası tarlada kalan bitki sapları ve kökleridir. Özellikle tahıl tarlalarında buğday, arpa, mısır gibi bitkilerin hasadından sonra geride kalan bu kısımlar anız olarak adlandırılır. Anız, toprak yüzeyinde kalan bitki artıklarından oluşur ve çoğu zaman çiftçiler tarafından temizlenmesi gerekir. Anız yakma süreci ise bu durumda ortaya çıkmaktadır. Peki, Anız yangını ne demek ve zararları nelerdir? İşte, anız hakkında detaylar
#AnızAnız nedir ve anız yakmak ne demek sorusu pek çok kişinin araştırdığı konu olmaya başladı. Anız, tarımsal üretim sonucunda biçilmiş olan ekinlerin toprakta kalan kök ve saplarına verilen isimdir. Tarımda anızların yakılarak yok edilmesi oldukça yaygın bir durum olmakla beraber bilimsel olarak anız yakımı zararlı olarak kabul edilmektedir. Peki, Anız nedir ve neden yakılmaktadır? İşte, anız hakkında bilinmesi gerekenler
#Anızİzmir, Manisa, Muğla bir yandan Karabük, Bolu, Aydın öte yandan... Son 4 gündür, 72 farklı bölgede ciğerlerimiz yanıyor. Gerçi rüzgârın şiddetini kesmesi ve müdahalelerle birlikte 66 yangın söndürüldü, diğerlerine de müdahaleler sürüyor ancak her yaz istisnasız benzer acıları yaşıyoruz. Ve her yangının ardından aynı tartışma içinde buluyoruz kendimizi: “Yangın söndürme uçak ve helikopterlerimiz yetersiz mi?” Oysa bir yangına müdahale etmek sanıldığından daha zor. Ben değil Prof. Dr. Doğanay Tolunay söylüyor bunu ve ekliyor: “Temel stratejimiz yangın söndürmek değil yangın çıkmasını engellemek olmalı.” Peki nasıl?
#İzmir