Boğaz’da uzun uzun yürümeyi, deniz kokusunu içinize çekmeyi, martılara simit atmayı siz de özlediniz mi? Yanıtınız evetse, atlayın bir vapura, kurulun ‘arka açık’a... Vapur sefanızı yaparken siz sadece hangi iskelede inmek istediğinize karar verin. Oralarda neler yapılabileceğine dair öneriler de bizden.
#Gazetehaberleriİstanbul'un en tanınan semtlerinden biri Edirnekapı. Eyüpsultan ve Fatih İlçeleri sınırları içerisinde yer alıyor. İstanbul'un sur kapılarından birini oluşturur ve en önemlisi Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan'ın isteğiyle Mimar Sinan tarafından yapılan Mihrimah Sultan Camii de burada yer alır. Bu yazımda sizleri Edirnekapı'dan Ayvansaray'a uzanan tarihin izinde güzel bir yolculuğa çıkaracağım.
#IstanbulDünyadan ve Türkiye’den önemli pek çok sanatçıya ev sahipliği yapacak 212 Photography İstanbul, 8-18 Ekim 2020 tarihleri arasında özel bir rota dahilinde 5 farklı mekanda gerçekleşecek. Merkez üssü Yapı Kredi Bomontiada olacak sergilerin bu seneki durakları arasında Tekfur Sarayı Müzesi, Zülfaris Karaköy, Şerefiye Sarnıcı ve Akaretler Sıraevler yer alıyor. Fotoğrafı evrensel bir dil olarak benimseyen festival, çok sesli, multidisipliner yapısıyla farklı bir tartışma ve buluşma platformu yaratmayı amaçlıyor.
# 212 Photography İstanbulİmzam haline gelmiş bir cümlem vardır: “İstanbul’da yaşamayın, İstanbul’u yaşayın!” Yıllardır bıkmadan usanmadan tekrarlıyorum. Çünkü bu şehir hâlâ izini bulamadığımız, göz önünde duran ama kıymeti fark edilmeyen adreslerle dolu. Gelin bugün birkaçını birlikte dolaşalım. Size içinde hem yenilerin hem eskilerin olduğu bir rota hazırladım. Şehrin yedi tepesinden birine; Edirnekapı’ya gidiyoruz. Semt, Tekfur Sarayı’nın açılmasıyla yeni bir müzeye de kavuştu.
#Edirnekapı‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimariİstanbul güzel olduğu kadar aynı zamanda gizemli, tılsımlı bir kent... Ancak ne var ki İstanbul'un gizemini çözmek, tılsımını anlamak o kadar da kolay değil. Yer altında 40 odalı işkence çukurlarından, gizemli dehlizlerine İstanbul'un sırlarının peşine düştük.
#Anemas Zindanlarıİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Büyük sanayi devriminin” düğmesine Bayrampaşa’da bastı. Depreme dayanıklı olmadığı tespit edilen 20 bin metrekarelik sanayi alanın kentsel dönüşüme çevrilmesi için vincin üzerine çıkarak, medya ordusu ve vatandaşların gözleri önünde dev yıkımı başlatan Topbaş, “Enerjimize hiçbir şey dayanmıyor” dedi.
Kültür Turizm Müdürlüğü 17-24 Mayıs Turizm Haftası için bir keyif haritası hazırlamış. İstanbul’da yapılacak keyifli işlerin bir listesini veriyorlar. Adalar’da bisiklete binmek, Yeşilköy sahilinde yürüyüş ya da ünlü AVM’lerden alışveriş güzel tabii, ama sözkonusu İstanbul olunca yetersiz ve sığ. Kanlıca’da yoğurt, Moda’da çayın ötesinde bir şeyler söylemek lazım.
İSTANBUL’un Dünya Kültür Mirası Listesi’nden çıkarılıp çıkarılmayacağını değerlendirmek üzere rapor hazırlamak için kente gelen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO heyeti, dün incelemelerinin 3’üncü gününde Sulukule, Tekfur Sarayı, Anemas Zindanları ve Ayvansaray’ın ardından Yedikule Zindanları’na gitti.
Birleşmiş Milletler Kültür Bilim ve Eğitim Teşkilatı (UNESCO), uzun tartışmalardan sonra, İstanbul’u Dünya Kültür Mirası Listesi’nden şimdilik çıkarmama kararı aldı. İki yıl daha süre verdi. 9 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılan Dünya Kültür Mirası Listesi Yürütme Kurulu toplantısında İstanbul’u 15 kişilik heyet savundu. Kazanılan iki yıl çok önemli. Çünkü kültür mirasını gerekli şekilde koruyamayan ülkeler, şehirler listenin dışında kalıyor. Bir daha asla giremiyor veya 15 yıl beklemek zorunda kalıyor.