İstanbul’un bilinmeyen yerleri
İstanbul hem tarihi hem de kültürel açıdan çok zengin bir şehir. Her köşesinde bir tarihi yapı olan İstanbul’da belki de daha önce hiç duymadığımız yerler var. İşte İstanbul’un çok bilinmeyen tarihi yerlerinin hikayeleri...
Anemas Zindanı
Anemas Zindanları, Bizans döneminin en büyük saraylarından biri. Blaherne Sarayı’nın bir parçası olan Anemas Zindanları, Haliç'e yakın eski sur duvarlarına bitişik olarak inşa edilmiş. 14 hücre odasından ve bu odaların altındaki iki katlı bodrumdan oluşuyor. Bizans’tan günümüze kadar kalmış tek yeraltı zindanı olan bu yapı adını Arap asıllı bir Bizans askeri olan Mikhael Anemas’tan almış.
1107 yılında İmparator Aleksios’a karşı suikast planları yaparken yakalanan Anemas, suçunun cezası olarak bu zindana hapsedilmiş. İmparator I. Komnenos, İmparator İsaakios ve oğlu Aleksios, veliaht Andronikos Palaiologos ile Sultan I.Murad'ın oğlu Savcı Bey gibi birçok ünlü kişinin de tutuklu kaldığı bu zindan fethedildikten sonra hangi amaçla kullanıldığı bilinmiyor. Son yıllarda, Anemas Zindanı ve içindeki hücreler tarihi filmlerin çekildiği plato haline geldi.
Dimitri Kantemir'in Evi
Dimitri Kantemir, İstanbul’a 15 yaşındayken gelip 22 yılını burada geçiren ve 18. yüzyıl Türk musikisinin en önemli bestecilerinden. Doğu ve Batı kültürlerinin buluşmasında büyük bir rol oynayan Cantemir, eserleriyle İstanbul’un kültür hayatına kalıcı izler bırakmıştır. Kantemir’in Fener’de yaşadığı konağın bulunduğu bahçe, Fener’in en büyük ailelerinden Kantakuzenos ailesine ait. 1688-1710 yılları arasında yaşayan Dimitrie Cantemir'in evinin yapılması için oldukça para harcandığı söyleniyor.
Fener
Fener, İstanbul'un Haliç kıyısındaki tarihi semtlerinden. Bir yanında Cibali, diğer yanında Balat'ın bulunduğu semtte Bizans döneminden beri çoğunlukla Rumlar yaşamaktadır. Fener, 17.yüzyılda kesme taştan evleri ve zengin süslemeli bina cepheleriyle zenginlerin yaşadığı bir yer olmuştur. 18.yüzyılda aristokrat Rum aileleri Patrikhane civarında ahşap villalar inşa etmişlerdir. Fener'de gezilecek en güzel yerler; Fener Rum Erkek Lisesi, Kadın Eserleri Müzesi ve Aya Yorgi Metokion Kilisesi.
Bulgar Kilisesi
Haliç kıyısındaki Bulgar Kilisesi, Fener Ortodoks Patrikhanesi’nden bağımsız olarak kendi kiliselerini kurmak isteyen Osmanlıdaki Bulgar azınlık tarafından inşa edilmiş. Demirden inşa edilen kilise haç görünümünde. Kilisenin çan kulesinde bulunan farklı boyutlardaki altı çanın üzerinde Bulgar Kilisesi için Rusya’da döktürüldüğü yazılı.
Arasta Çarşısı
Eyüp ile Sultanahmet arasında bulunan Arasta Çarşısı, İstanbul'un tarihi çarşılarından biri. Çarşı 1980'li yıllarda restore edilerek kullanıma açılmıştır. El sanatlarının ve çeşitli eşyalarının satıldığı 70'ten fazla dükkan bulunan çarşı Eski Bizans Sarayı'nın kalıntıları üzerine yapılmıştır. Arasta Çarşısı, Osmanlı zamanında genellikle sipahi malzemelerinin satılmasından dolayı Sipahi Çarlısı olarakta bilinmektedir.
Kaynak: İSTANBUL'UN 100 ROTASI - İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları