Güncelleme Tarihi:
Yıkılacak yerde, “Beşi bir yerde hizmet tesisi ve ticaret merkezi kapsamında, depreme dayanıkla 6 bin 500 metrekare taban inşaatında toplamda 33 bin metrekare ticaret, hizmet ve konut alanı yanı sıra yaklaşık 11 bin metrekare otopark, 11 bin metrekare kapalı pazar yeri, Deprem Afet Koordinasyon Merkezi, modern kurban kesim yeri ve üzerinde 4 bin metrekare yeşil alan ve spor merkezi bulunacak.
Yıkım öncesi yaptığı konuşmada, dünyanın ekonomik sarsıntıdan geçerken, “Türkiye acaba başka bir gezegende mi yaşıyor” sorusuyla karşılaştıklarını öne süren Topbaş, Türkiye’nin, Avrupa’daki sanayileşmenin hatalarını okuyamadığına vurgu yaparak, “Eğer birçok Avrupa şehrindeki sanayileşmenin hatalarını okuyup görebilseydik, Türkiye’deki sanayileşme süreceğin çok daha düzgün yapardık” dedi.
İstanbul’un son 50 yılda 12 milyon göç aldığını ve bu göçün dengeli düzenlenmediğini ve “Adam gibi yaşanacak bir şehir planı ortaya konulmadığını” savunan Topbaş, bugün, geçmişten gelen plansız yapılaşmanın sorunlarını çözmeye çalıştıklarını söyledi.
İspanya, Londra, Paris ve Berlin’deki çöküntü sanayi alanlarında yeni şehirler oluşturulduğuna dikkat çekip, buna karşı çıkıp, tenkit edenler olduğunu ifade edip, “Bize yanlış yapıyorsun diyenler, siyaset adına bizi karalayıp, halkın gözünden düşürmek isteyenler, gitsin Paris Belediyesi’nden brifing alsınlar. Biz yolumuza devam ediyoruz. Kentsel dönüşümde bazı bölgelerde insanlarımızı ‘Sizi yerlerinizden yurtlarınızdan edecekler’ diye inandırdılar. Dürüst insan her söze inanır. Bazı yerlerde engel olmayı başardılar. Ama biz durmadık, devam ediyoruz” diyerek, muhalefete göndermede bulundu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM, AŞ, İŞ, UMUT OLMALI
Topbaş, Zeytinburnu’nda da Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 23 Şubat’ta büyük dönüşüm programı başlatacaklarını ifade ederek, bu bölgedeki 100 bin lira değerindeki binaların değerinin 400-600 bin lira arasına çıkacağını, bu yüzden de işlerine çomak sokmak isteyenler olduğunu öne sürüp, üçüncü dönem de başkan adayı olacağının sinyalini verip, “Sözümüz yerde kalmaz. Sözümüz bu millete hizmet etmek. Gece gündüz demeden çalışıp, şehri yeniden yapılandırıyoruz” diyerek, ilçe belediye başkanlarına dönüşümü yaparken bölge halkını mağdur etmemelerini tavsiye etti. Topbaş, dönüşüm alanlarının asla rant aracı olarak görülemeyeceğinin altını çizerek, “Dönüşüm alanında inşaatında bölge insanı çalışmalı. Gerekirse şantiyelerde sertifika eğitimi veren birimler oluşturulmalı, bölge insanından müracaat almalı. İnşaat bitince de, güvenlikten hizmet birimlerine kadar, o kişiler çalışacak hale getirilmeli. Yani sadece fiziksel dönüşüm değil, sosyal alanda dönüşüm olmalı. Aş, iş, umut olmalı. Başarımızın sırrı, özgüvenimizden, istikrarlı yönetimden” dedi.
BAŞKAN’A ÖPÜCÜK KONDURDU
Konuşmasının ardından, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner’le birlikte yıkım makinasının üzerine çıkıp yıkımı başlatan Topbaş’ı, aşağı indiğinde ilk tebrik eden 77 yaşındaki Yıldız Dilbaz adlı kadın oldu. Topbaş’ın boynuna sarılıp, “Gel seni bir öpeyim” diyen Dilbaş, Topbaş’ın iki yanağına öpücük kondurup, “Allah senden razı olsun” dedi.
SURLAR AKTİF KULLANIMA AÇILACAK
Daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Topbaş, Tarihi Yarımadayı çevreleyen surlarla ilgili 2013 yıl sonuna kadar planlanmamış ve projelendirilmemiş alan kalmayacağını belirtip. “Özellikle koruma kullanma dengesini koruyacak bir proje geliştirmeye çalıyoruz.Anemas Zindanları, Tekfur Sarayı başta olmak üzere yapılmaya devam edecek” dedi. Topbaş, dünyadaki diğer şehirlerle mukayese edildiğinde İstanbul’un güvenli bir şehir olduğunu ifade edip, Amerikalı Sarai Sierra cinayetinin vahşetin yansıması olarak kendilerini üzdüğünü belirtip, “Faillerin mutlaka tespit edilip bulunacak. Bu konuda İstanbul Valililiği, Emniyet Müdürlüğü ve İBB olarak ortak çalışmalarımız sürüyor” dedi.
Surların, Kültür Bakanlığı’na devrinin söz konusu olmadığını belirten Topbaş, sur bandı başta olmak üzere, bu çevreyi daha aktif kullanama açmayı düşündüklerini söyledi. Topbaş, “Koruma kullanma dengesini aktif hale getirirseniz bu tür sorunlar yaşanmaz. Eğer buralar boş kalırsa böyle sıkıntılar yaşanmakta. Aktif hale getirip, özellikle Kültür Bakanlığı ile müşterek çalışmayı yürüteceğiz” diye konuştu.Kadir Topbaş, gazetecilerin, Başbakan Erdoğan’ın İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanının tamamlanmasından sonra Atatürk Havalimanı’nın yeşil alan olacağına ilişkin açıklamasına yönelik soruya da şu yanıtı verdi:
“Şahsen, bir şehir planlamacısı , bu şehri bilen mimar bir belediye başkanı olarak benim gönlümden geçen de, Atarük Havalimanı’nın, kentin bölge parkı haline gelmesiydi. Bunu, başbakanımızın bu kente olan sevdasının bir yansıması olarak görmekdeyim. Rant gözüyle bakmadığından dolayı ben kendisine özellikle teşekkür ediyorum özellikle. Planlama sürecinde de İBB olarak üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getireceğiz.”
KÖPRÜLER DE DÖNÜŞECEK
Topbaş, köprülerde iptal edilen KGS’lerin yerine park yapılacağına ilişkin söylentilerin hatırlatılması üzerine de “Bu konuda İBB’ye gelen çalışma yok. Bu sistemler satıldı. Bu bölgede Karayolları ve İBB’nin müşterek çalışmasıyla yeni fonksiyonlar devreye sokulabİlir. Bu da dönümü demektir. Bugün, ihtiyaçlarınızı elektronik sistemlerle sağlayabiliyorsanız, yerine başka fırsatlar sağlanabilir.