Anemas Zindanları'nın üzerindeki 3 bina yıkıldı

Güncelleme Tarihi:

Anemas Zindanlarının üzerindeki 3 bina yıkıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2008 12:40

Fatih'te Anemas Zindanları'nın üzerinde bulunan 3 bina, belediye ekiplerince yıkıldı.

Haberin Devamı

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in nezaretinde gerçekleşen yıkım, sokakların darlığından dolayı iş makinelerinin girememesi nedeniyle işçiler tarafından gerçekleştirildi.

Demir, yıkıma ilişkin basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kaçak yapıların yıkımlarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi'nin yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde gerçekleştiğin belirterek, bugün yıkılan 3 binanın görüntüyü bozduğunu, Anemas Zindanları ve sur için bir tehdit oluşturduğunu kaydetti.
Yıkımına karar verilen 3 binayla ilgili sahiplerinde tapu bulunduğunu, ancak binaların ruhsatsız olduğunu kaydeden Demir, bina sahipleri ile uzlaşıldığını ve kendilerine başka bir yer gösterildiğini ifade etti.

Bu tür yıkım işlemlerinin 2004 yılından bu yana sürdürüldüğünü belirten Demir, bugüne kadar Fatih'te kara surlarının iç tarafında bulunan 100'e yakın yapının yıkıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Anemas Zindanları'nın yakınında bulunan Emir Buhari Tekkesi civarındaki 17 yapının sahipleri ile uzlaşılarak yıkıldığını ve restorasyon işlemlerine başlandığını anlatan Demir, bu tür iyileştirmelerin dışarıdan bu konuya hassasiyet gösteren kişi ve kuruluşlar istediği için yapılmadığını ifade etti.

Ayvansaray bölgesinde ise 35 binanın daha yıkımının yapılacağını belirten Demir, konuyla ilgili bina sahipleri ile görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

ANEMAS ZİNDANLARI

Bizans döneminin en büyük saray komplekslerinden biri olan Blahernia Sarayı'nın bir parçası olan Anemas Zindanları, Haliç'e yakın eski sur duvarlarına bitişik olarak inşa edilmiş 14 hücre odasından ve bu odaların altındaki iki katlı bodrumdan oluşuyor. Bizans döneminde yüksek mevkilerde bulunanlara mahsus bir çeşit devlet hapishanesi niteliği taşıyan Anemas Zindanları, günümüzde çok sayıda tarihi filmde plato olarak kullanıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!