‘Arture’ dediği 45 çalışmasıyla Dolapdere Dirimart’a konuk olan, serginin adındaki gibi ‘Sui Generis’ (kendine has) imza Yüksel Arslan, ‘katmanlı hakikat arşivi’ diyebileceğimiz, yeri geldiğinde gübre umudu kokan, yeri geldiğinde dışkı kadar tiksindiren samimiyetteki devasa ‘medeniyet rölyefi’yle bugün de gelecek uğruna anlaşılmayı bekliyor.
#Yüksel Arslan20’nci yüzyıl Fransız avangard tiyatrosunun önde gelen isimlerinden olan Eugène Ionesco, yazarlık kariyerindeki ilk ve tek romanı olan ‘Yalnız Adam’da hayatı kavramakta ve sürdürmekte zorlanan bir adamın zihninde dolaşıyor. Yabancılaşma, ölüm korkusu, varoluş sıkıntıları, yaşamın saçmalığı gibi pek çok Ionesco temasını barındıran şaşırtıcı bir roman.
#Yalnız AdamSürrelizm hakkında özellikle son zamanlarda çok fazla araştırma yapılmaktadır. Sürrealizm nedir ve ne demek, Sürrealizm akımı özellikleri, sanatçıları, eserleri ve örnekleri ile ilgili bilgileri hazırladık.
#Sürrealizm Nedir Ve Ne Demek?Sanat içerisindeki kadın vurgusunun önemli bir ismi olan Frida Kahlo, Dünya Kadınlar Günü gibi önemli günlerde adı sıkça duyulan isimler arasında yer alıyor. Hayatı boyunca pek çok acı çeken Frida Kahlo'nun evi, sanal erişime açıldı. Peki, Frida Kahlo kimdir ve sanal müze olarak erişime açılan evi nasıl gezilir? İşte, o detaylar
#Frida KahloKitaplarla uzun saatler baş başa kalabileceğimiz yaz mevsimi, tatil sezonu geldi çattı. Okumayı ertelediklerimiz, yeni çıkanlar, ödüllü kitaplar, çok konuşulanlar, klasikler... Kitap eki editörleri, eleştirmenler ve yazarlara yaz sıcağını serinletecek, tatili tatlandıracak kitap önerilerini sorduk...
#YAZ Tatiliİsmi yanıltmasın; ‘Süper-Erkek’, best-seller tarzı bir aşk romanı değil. Evet, hikâye aşk ve çağına göre çok cesur anlatımlarla cinsellik barındırmakla birlikte, romanın merkezindeki aşk ve cinsellik Jarry’nin çağının bütün fikirlerini kat eden dehasına özgü bir istihza ve karmaşıklıkta işleniyor. Alfred Jarry’nin 1902’de yazdığı bu eser, modern çağa ve romana dair bir manifesto niteliğinde.
#SÜPER-ERKEK1938’de henüz 28 yaşındayken hayatını kaybetmesine rağmen modernist romanın en büyük yazarlarından kabul edilen Romanyalı yazar Max Blecher’in vaktiyle hiç ilgi görmeyen kitabı ‘Acil Gerçekdışılıkta Maceralar’, nihayet Türkçede. Anlatıcının özgüven savaşının bir itirafa dönüştüğü taşkın bir iç monolog olan roman, modernist edebiyatın başyapıtlarından.
#Acil Gerçekdışılıkta MaceralarEdebiyat, kültür ve siyasi tarihin edebi metnin içinde eridiği, iyi bir roman: ‘Viva’. Yazarı Patrick Deville akışkan bir kurgu paralelliği içinde bize hem “şiirsel düzyazı sanatında devrim yapmak isteyen”, ‘Yanardağın Altında’nın yazarı Malcolm Lowry’yi hem de ‘sürekli devrimci’ Troçki’yi anlatıyor.
#Patrick DevilleBora Abdo ilk romanı ‘Balık Boğulması’nda deniz kıyısına konuşlandırdığı Bilecik’te, birbirinden yaralı insanlar arasında gelişen, hazmı zor bir hikâye anlatıyor. Klostrofobik mekânları, tuhaf karakterleri, yer yer irkilten hatta tiksindiren sahneleriyle gerçekten de bir rüyanın daha doğrusu bir karabasanın içindeymiş duygusu yaratıyor ‘Balık Boğulması’. Mutlaka okuyun...
#KitapsanatThe Pill’de açılan ‘Surreal House’ başlıklı sergi, Gerçeküstücü akımın ilk örneklerini veren isimlerden Max Ernst’ün yanı sıra Bedri Rahmi’den Ayşe Erkmen’e, Selma Gürbüz’den Leyla Gediz’e farklı jenerasyonlardan sanatçıları, ev kavramının taşıdığı anlamlar etrafında bir araya getiriyor.
#KitapsanatSevgililer Günü’nü nasıl geçirmek isterdiniz? Venedik kanallarında gondolda romantik müzikler eşliğinde mi yoksa Brugge’ün çikolata kokulu sokaklarında mutluluk sarhoşu olarak mı? Eyfel Kulesi’nin tepesinde minik bir buseyle başlayan bir gece mi yoksa Prag’da sıcacık şöminenin karşısında bolca sohbet ederek mi? İşte Avrupa’nın en romantik kentlerinde Sevgililer Günü önerilerimiz...
#AşkFerdinand Cheval, hayatımda duyduğum en tuhaf insanlardan. 1836 yılında doğmuş ve 1924 yılında ölmüş. Hayatının 33 yılını, tuhaf, akıl almaz bir işe adamış. Görüp görebileceğiniz en egzotik yapıtlardan birini inşa ederek emeklilik yıllarını geçirmiş. Bu olağanüstü yapı, ‘Naif Mimari’nin en önemli yapıtlarından…
#Le Palais İdealBankacılık merkezi ve dünyanın en üst yaşam standartlarına sahip kentlerinden. Fakat Zürih, turistik açıdan aynı oranda ilgi çekmiyor. Oysa İsviçre’nin en önemli sanat merkezlerinden. Dadacılığın doğum yeri. Yazar James Joyce’un sığınağı. Mimar Le Corbusier’nin son eserini ithaf ettiği şehir. Zürih’teki yaratıcı ruh bugün de yaşıyor: Gastronomiyle rock müziğini buluşturan restoranlar, kokteyl mucidi barlar, sabaha karşı 04.00’te açılan elektro kulüpler… Alışverişi sevenler için, Bahnhofstrasse’nin lüks butiklerinden endüstri bölgesindeki bağımsız tasarımcı mağazalarına, ikinci el dükkânlarına kadar pek çok seçenek mevcut.
#Zürihİlk öykü kitabı 1983’te yayımlanmıştı Cemil Kavukçu’nun. Bu yıl altıncısı düzenlenen Erdal Öz Edebiyat Ödülü, 80 sonrası Türk öykücülüğünün önde gelen isimlerinden Cemil Kavukçu’ya verildi. Kendisiyle 30 yılı aşkın öykü serüvenine ve ödüle dair konuştuk.