Arjantin’in Salta kentinden bindiğim trenin adı, ‘Bulutlara Giden Tren’di. Gerçekten de bulutlara gidecektik. Yani, And Dağları’nın yükseklerine tırmanacaktık. Hem de çok yükseklerine. Önce kaktüslerle kaplı yamaçları geçtik. Sonra lamaları gördük. Sonra bir tuz çölünü geçtik. Uçurumların kenarlarından kıvrıldık. O zaman ödüm patladı!
#Salta ArjantinPepino, kavuna benzeyen görümüyle dikkat çeken meyvelerden biri. İçeriğindeki vitamin ve minerallerle de sağlığa faydalı. Türkiye'de de yetiştirilen pepino meyvesinin nasıl yendiği de merak ediliyor. Peki pepino nedir, nerede yetişir? Pepino nasıl yenir? İşte pepino meyvesinin faydaları
#Pepino NedirGastronomi tutkunlarının heyecanla beklediği ‘Dünyanın En İyi 50 Restoranı’ listesi açıklandı. Her zamanki gibi ‘Türkiye’den listeye giren restoran var mı?’ ya da ‘Dünyadan Türk mutfağını temsil eden şefler var mı?’ diye listeye bakıldı. Daha önce listede iyi performans gösteren ülkemizden hiçbir restoranın ilk 50 içinde yer alamaması şaşırttı. Peru’nun başkenti Lima ise listeye damga vurdu. Peki neden son yıllarda ülkemizden restoranlar ilk 50 içinde yer alamıyor? Peru nasıl oldu da gastronomi merkezi oldu? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#GurmeSırtında çantası, elinde kamerasıyla hep yollarda; maceradan maceraya koşuyor... Oğuzhan Tıraş, namı diğer Yırtık Pantolon hem bir gezgin hem 658 bin aboneli bir YouTube kanalının sahibi. 5 yıldır aralıksız seyahatteydi. Türkiye’ye dönüp bir süre dinlenen Oğuzhan Tıraş’la tekrar yola çıkmadan önce konuştuk: “Yemeklerimiz dünyanın en iyisi, kültürümüz de en köklüsü.”
#SeyahatEski zamanlara baktığımız zaman birçok farklı medeniyetin kurulduğu görülmüştür. Bu eski medeniyetler kuruldukları bölgede oldukça çok ilgi çekmeyi başarmışlardır. Özellikle bu uygarlıklar arasında İnka Medeniyeti oldukça çok ilgi çekmiştir. Sizler için İnka medeniyeti nerede kurulmuştur? Özellikleri nelerdir? İnka uygarlığı ne zaman kuruldu tüm detayları ile derledik.
#İnka Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Dünya üzerinde pek çok devlet bulunuyor. Bu devletlerden biri de Gabon olarak karşımıza çıkıyor. Gabon ülkesini merak eden ve araştıran insanların sayısı ise her geçen gün önemli ölçüde artış gösteriyor. Gabon nerede, nasıl bir ülke? Gabon'un gezilecek yerleri, dini, para birimi ve nüfusu konularını detaylarıyla derledik.
#Gabon Nerede Nasıl Bir Ülke?MHP'nin seçim beyannamesi iki bölümden oluşuyor. İlk bölümünde 15 Temmuz darbe girişiminin ardından halk oylamasına giden süreç ve cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin gerekçeleri ve neler getirdiği ile Cumhur İttifakı'nın hedefleri yer alıyor. Bahçeli, bildirgeyi açıklarken "İşte Milliyetçi Hareket, işte fazilet, işte adam gibi adamlık" dedi. Bahçeli'nin bu sözlerini salonda bulunanlar ayakta alkışladı. Bahçeli, "İYİ Parti de dahil alayı PKK'lı Demirtaş'ın serbest bırakılmasını istiyorlar. Buradan diyorum, pişmanlık yaşayan, hatasını anlayan her ülküdaşım ile kucaklaşmaya hazırım" dedi..
#MHPKuşlara merakı 12 yaşında başladı. Memleket semalarında kanat çırpan 483 kuş türünün 432’sini görüp 430 türü fotoğraflayarak Türkiye’de en fazla kuş türünü gören ve belgeleyen kişi oldu. Artık kuşların peşinde dünyayı dolaşıyor, kimsenin gitmediği yerlere gidiyor, “Bulunamaz, görülemez” deneni buluyor. Bu yüzden ona ‘Kuş Dedektifi’ diyorlar. Şimdiye kadar 60’a yakın ülkede 3000’in üzerinde kuşu gözlemledi ve görüntüledi. Emin Yoğurtçuoğlu ile kuşçuluğu ve kuşların gözünden dünyanın ve Anadolu’nun gidişatını konuştuk.
#Emin Yoğurtçuoğluİnsülin direnci günümüzün en sık görülen sağlık sorunlarından biri. Çok ama çok önemli. Çünkü kilo fazlalığı ve obezite probleminin bir numaralı sebebi. Şeker hastalığına, hipertansiyona, damar sertliğine, bellek bozukluğuna, hatta kanserlere bile yol açabileceğini de net olarak gösterdi. İşte bu nedenle çocuk, yetişkin, yaşlı fark etmiyor, herkesin insülin direnci konusunda uyanık olması gerekiyor. “Bu direncin belirtileri neler?” diyorsanız ilk 10’da şunlar var...
#Osman MüftüoğluÇağlar Erözgen (47) pratisyen hekim. Antalya'da yaşıyor. Seyahat etmek ve fotoğraf çekmek onun için bir bağımlılık. Yılda en az iki seyahat gerçekleştirmezse mutlu olamıyor. Ya okuduğu bir kitabın peşinden gidiyor ya da izlediği bir film karesinde etkilendiği yeri görmek için yola koyuluyor. Seyahatleri boyunca en iyi arkadaşı ise fotoğraf makinesi...
#Gezgin HikayeleriMustafa Doğru, küçük yaşta dünyayı dolaşmayı kafasına koydu. Son beş yılda 70 ülkeyi gezdi. Kıtalar arası uçak ve deniz kullandı. Ancak aynı kıtanın içinde gittiği yerlerin kültürünü daha iyi öğrenebilmek için karayolunu tercih etti. 27 ay süren Amerika kıtası serüveninde üç kez soyuldu. Afganistan’da Taliban tarafından gözaltına alındı. Ancak tüm olumsuzluklara rağmen hayalini gerçekleştirmeyi başardı.
Türkiye’deki sıcaklardan bunaldıysanız size gündüz hava sıcaklığının 20 dereceyi aşmadığı sevimli bir Güney Amerika şehrini tavsiye edeceğim. Şu anda kışı yaşayan Şili’nin başkenti Santigo, Avrupa kültürünü Latin ruhuyla harmanlıyor. İsterseniz şehri keşfedebilir ya da yakındaki dağlarda kayak yapabilirsiniz. 20’nci yüzyılın en büyük ozanlardan Pablo Neruda’nın şehrini merak ediyorsanız, yola çıkma zamanı...
İstanbullu Çiğdem Ergun (40), bankacılık sektöründe yönetici. Farklı ülkelerin mutfaklarına, sinema, yelken ve kayağa ilgi duyuyor. Bunların yanı sıra “Seyahat etmek, yeni yerler görmek benim için vazgeçilmez bir tutku” diyor. Geçen kasımda tek başına 17 günlük Güney Amerika seyahati yaptı. Santiago’dan yola çıkıp Patagonya Göller Bölgesi, Buenos Aires, Iguazu, Parati rotasını takip eden yolculuğu Rio’da son buldu. Ergun, Şili Göller Bölgesi’nde yer alan Puerto Montt ve Puerto Varas’ı anlattı.
Dünyanın en uzun süren motor sporu organizasyonu ve en zorlu yarışı olan Dakar Rallisi 1 Ocak’ta başladı, 16 Ocak’ta bitiyor. Bu yıl 32’ncisi Arjantin ve Şili topraklarında yapılan zorlu yarışa Türkiye’den tek sporcu olarak uluslararası motosikletçimiz Kemal Merkit katıldı. Geçen yıl kendi kategorisinde birinici olarak ‘Çöl kaplanı’ unvanı alan Kemal Merkit, bu sene de iddialı. 15 günde 9 bin 800 kilometre yol aşılacak yarışta Merkit, 186 motosikletli rakibiyle kıran kıra mücadele içinde
Engin Kaban (28), İTÜ Makine Mühendisliği’ni bitirdikten sonra, İsveç’te inovasyon çalışmaları konusunda yüksek lisans yaptı. 2.5 yıl uluslararası bir şirkette ürün mühendisi olarak çalıştı. Seyahat tutkusu nedeniyle çok sevdiği işinden istifa ederek 2009 yılının sonunda, tek yön bir uçak bileti alıp ucu açık bir Latin Amerika yolculuğuna çıktı.
Belma Köylü (43), Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi, İtalyan Filolojisi mezunu. 17 yıldır profesyonel rehber olarak çalışıyor, Japonlara ve karavanlı İtalyanlara Türkiye’yi gezdiriyor. "Yurtiçinde rehberlikten kazandığımı yurtdışında seyahate yatırıyorum" diyen Köylü, 10 yıldır tatillerinde dünyayı geziyor. Bugüne kadar Uzakdoğu, Avrupa ve Afrika’da 40’ın üstünde ülkeyi keşfetmiş. Ocak ayındaki sömestre tatilinde, çocukluk hayalini gerçekleştirdi. 13 günlük Peru gezisine çıktı. Gözlemlerini Hürriyet Seyahat okurlarıyla paylaştı.
Salkantay, Cuzco bölgesinin iki önemli nehri Urubamba ve Apurinac arasından yükselen çıplak Vilcabamba sıradağlarının en yüksek tepesi. 6271 metre yüksekliğindeki bu dağ kıtanın gururlu, güçlü, zor coğrafi koşullara dayanıklı halkı İnkaların yüzyıllardır kutsal mekanı. Salkantay yürüyüşü, Mallepatu’dan başlayıp saklı kent Machu Picchu’da sona eriyor. Eğitim danışmanı, 30 yıllık gezgin Binnur Çağlın (50) ve meslektaşı, arkadaşı Nermin Uyar (45) geçen yıl temmuzda bu dağda İnkaların ayak izinden yürüdü, doğayla barışık yaşamlarını keşfetmeye çalıştı. İşte Binnur Çağlın’ın not defterinden bu yürüyüşün güncesi.
Bu, Osman Bülent Demirağ (56) ile ikinci röportajım. 2005 Aralık’ında konuştuğumuzda, deli gibi bir tempoyla çalıştığı işini bırakmış, beş senedir Asya senin Afrika benim şeklinde dünyayı geziyordu. Geçen sürede bağımız kopmadı, beni gittiği yerlerden haberdar etti, dönüşlerinde fotoğraflarını yolladı.