2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’nde değinilen konulardan biri de anaokulu eğitimi oldu. Hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, daha önce de pek çok kez zorunlu olacağı konuşulan anaokulu eğitimiyle ilgili planlarını açıkladı. Peki, anaokulu zorunlu mu olacak?
#Anaokulu Eğitimi2018-2019 eğitim öğretim yılının tamamlanmasına kısa bir süre kala, öğrencileri de karne heyecanı sardı. Yaz tatili için geri sayıma başlayan öğrenciler ve tatil planlarını şekillendirmek isteyen veliler, okulların kapanacağı tarihi merak edip internetten sorguluyor. Peki, karnelerin alınmasına kaç gün kaldı? Okullar ne zaman kapanacak? İşte, okulların kapanacağı tarihle ilgili detaylar.
#Okullar Ne Zaman Kapanacak?Havaların ısınmaya başlaması ve yaz mevsimine iyice yaklaşılmasıyla birlikte en çok araştırılan konulardan biri de okulların ne zaman kapanacağı oldu. Milyonlarca öğrenci ve aileleri, Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı okulların ne zaman yaz tatiline gireceğini merak ediyor ve detayları araştırıyor. Peki, 2019 yaz tatili ne zaman? Okullar ne zaman kapanacak?
#Okullar Ne Zaman Kapanacak?Özel Sezin Okulu kurucusu Gülin Sezin, 39 yıldır eğitimin içinde. Annesinden devraldığı okulu şimdi yeğeni ve oğluna bırakmaya hazırlanıyor. Okulunda öğretmenlere çocuk sevgisini aşılamaya çalıştığını belirterek, “Öğretmen olarak en önem verdiğimiz şey çocuk sevgisi, pedagojik yanın kuvvetli olması. Ufak tefek hatalar telafi edilir, ama sevgisizlik hiçbir zaman telafi edilmez. Koşulsuz olarak çocukları seven, onları uslu, çalışkan diye değil, tam tersi hareketli çocuğu da, problemli çocuğu da seven öğretmen bize göre değerlidir” diyor.
#OkulEğitim Reformu Girişimi (ERG) Blog’da başlayan Umay Aktaş Salman imzalı ‘Uzun Hikâye’ başlıklı yazı dizisinde, ERG ile Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın (AÇEV) hazırladığı ‘Türkiye’de Erken Çocukluk Bakımı ve Okul Öncesi Eğitime Katılım’ araştırmasına kaynaklık eden hikâyelere odaklanılıyor. İşte o hikayelerden bazıları:
#Eğitim Reformu GirişimiBirçok özel okul artık amblemlerini bastıkları kitap, kırtasiye ve kıyafet ürünlerini zorunlu kılarak piyasadan 3-5 kat fazla fiyata velilere satıyor. Çarşı-pazarda 5-10 TL’ye satılan tişörtler okullarda 75 TL’ye, piyasada 30 TL’lik pantolonlar 120 liraya, 10 liralık şapkalar 50 TL’ye satılıyor. Son keşif ise kırtasiye setleri. Siz tek tek piyasadan alınca 300 lira, okuldan alırsan 660 TL. İşi iyice ticarete döken okullar bu zorunlu alışverişler için internet sitesi bile kurmuşlar.
#YazarlarEkonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından 3 yılda bir 15 yaş grubundaki öğrencilerin bilgi ve becerilerini değerlendirmek için yapılan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nın (PISA) 2015 sonuçları Türk eğitim camiasında bomba etkisi yarattı. 72 ülke arasında yapılan değerlendirmede Türk öğrenciler fen bilimlerinde 52’nci, okuma becerilerinde 50’nci, matematikte ise 49’uncu sırada yer aldı. Türkiye’nin eğitim performansındaki alarm veren düşüşü sivil toplum kuruluşu Eğitim Reformu Girişimi Direktörü Batuhan Aydagül ile konuştuk.
#Öğrenci Değerlendirme Programı2015-2016 eğitim öğretim döneminin başlamasıyla Türkiye genelinde 600 bin derslikte, açık öğretim öğrencileri dahil, yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 900 bin 794 öğretmen ders başı yaptı. İzmir’den Zonguldak’a, Manisa’dan Kayseri’ye ülkenin dört bir yanındaki okullarda açılış törenleri düzenlendi. Okulla yeni tanışan bazı minik öğrenciler ağlarken, kimileri mutluydu. Arkadaşlarına tekrar kavuşan ara sınıf öğrencileri hasret giderdi. İşte Türkiye’den yeni eğitim öğretim dönemine yönelik kutlamalar:
#OkulAvrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’nin zorunlu din dersini kaldırmasını isterken, dün sona eren 19. Milli Eğitim Şûrası’ndan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın da, “Doğru bulmuyorum” dediği ilkokul 1, 2, ve 3. sınıflarda din dersinin zorunlu olması tavsiye kararı çıktı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’nin zorunlu din dersini kaldırmasını isterken, dün sona eren 19. Milli Eğitim Şûrası’ndan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın da, “Doğru bulmuyorum” dediği ilkokul 1, 2, ve 3. sınıflarda din dersinin zorunlu olması tavsiye kararı çıktı.
Otizmli olduğu gerekçesiyle özel okula alınmayan Ozan Sanlısoy’un davası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) görülmeye devam ederken anne Sedef Erken, Strasbourg’a gidip mahkemenin önünde çadır kurmaya hazırlanıyor. Erken yarın Strasbourg’a gidecek, 3 Aralık’ta da AİHM önünde olacak.
Türkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...