Siz sordunuz MEB cevapladı

Güncelleme Tarihi:

Siz sordunuz MEB cevapladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2012 17:47

Hürriyet’in açtığı 4+4+4 dosyasına binlerce soru yağdı. Milli Eğitim Bakanlığı sizden gelen soruları titizlikle cevaplandırdı.

Haberin Devamı

İşte yazı dizisi boyunca en çok sorulan soruların tamamı ve cevapları:

Soru: Merhabalar. 52 aylık bir oğlum var. Şu anda kendisi bir özel eğitim kurumunda rehabilitasyon eğitimi almakta. Yani duygusal anlamda gelişim geriliği. Fakat bu yıl devlete ait bir anaokuluna yazılmaz ise özel eğitim hakkının elinden alınacağı söylendi. Rehberlik araştırma merkezi ve bağlı bulunduğumuz ilçe milli eğitime sorduğumda ise daha kesin bir bilginin olmadığı söylendi. (nasıl yani !!???) Sizden ricam anaokula yazdırmam gerekiyor mu, yoksa özel eğitime devam mı etmem gerekiyor? Beni bilgilendirir misiniz?
Cevap: RAM’dan alınacak görüşe uygun olarak okul öncesi ve özel eğitime devam edecek.

Soru: Beden eğitimi dersinin seçmeli olması ne kadar doğru? Öğrenciler beden eğitimi dersini seçmezse okuldaki beden eğitimi öğretmenlerinin durumu ne olacak? Kademeli şekilde diğer okullara geçiş yapılacak. Ders saatinin az olması yada o dersin seçilmemesinden dolayı oluşacak öğretmen fazlalığı ne şekilde halledilecek? Beden eğitimi dersinin seçmeli olarak ders saati ne kadar olacak? Teşekkürler.
Cevap: Beden eğitimi dersinin seçmeli ders olması ile ilgili bir karar söz konusu değildir.

Haberin Devamı

Soru: İyi günler. Ben Türkçe öğretmeniyim. Acaba bu 4+4+4 sistemi ile beraber Türkçe öğretmeni alımlarında bir artış söz konusu olacak mı? Ve 5. sınıfların artık ortaokul kapsamında değerlendirileceği söyleniyor, doğru mudur? Değilse nasıl olacak? Eskisi gibi sınıf öğretmenleri mi girecek? Son olarak da imam hatip okullarının orta kısımlarının da açılacağı yönünde bir söylenti var. Böyle bir durum söz konusu olursa burada okutulacak dersler neler olacak? Yani Türkçe dersleri de olacak mı? Bunun için Türkçe öğretmeni ataması gerekecek mi acaba? Yanıtlarsanız sevinirim. Saygılarımla.
Cevap: 5. sınıflar artık ortaokul 1. sınıf olarak devam edeceklerdir. Ortaokullarda tüm derslere branş öğretmenleri girecektir. İmam hatip ortaokulları açılacaktır. Bu okullardaki genel zorunlu dersler ile genel ortaokullarındaki genel zorunlu dersler aynı olacaktır, ek olarak meslek dersleri ile seçmeli derslerde bazı farklılıklar olacaktır.

Haberin Devamı

Soru: 5 Şubat 2009 doğum tarihliler anaokuluna ve ilkokula hangi tarihte kayıt yaptırmalıdır. Öğrenebilir miyim?
Cevap: 36. ayını tamamladığı yıl okulöncesi kurumlara, 66. ayını tamamladığı yıl ise (2014) ilkokula kayıt yaptıracaklar.

Soru: İyi çalışmalar dilerim. Bu sene 4. sınıftan 5. sınıfa geçen çocuklara kendi sınıf öğretmenleri mi girecek?
Cevap: Hayır, ortaokullarda sadece branş öğretmenleri derse girecek.

Soru: 29 Mart 2007 doğumlu bir oğlum var. Sistem bizi vuruyor. 2006 yılında doğanlar ile 2007 yılında doğanlar aynı sınıfta mı olacak? 2006 yılındakiler bu yıl anaokuluna gittiler. Biz anaokuluna yeni başlayacak derken ilkokul 1. sınıfa başlayacak. Bir de bu yıl Nisan 1'e kadar doğanlar zorunlu denildi. Neden 3 ay için bizim çocuklarımız çekiyor? Diğer yaşıtları rahat. Haksızlık değil mi?
Cevap: 31 Mart 2007 ve öncesinde doğan çocuklar 66 ayını doldurduklarından ilkokula başlayacaklar.

Haberin Devamı

Soru: Bu sistemde okul öncesinin yeri ne olacak?
Cevap: Okul öncesi 37-66 ay arasındaki çocukları kapsar.

Soru: Orta öğretimde sınıf tekrarı birden fazla olacak mı?
Cevap: Mevcut durumda bir değişiklik söz konusu değildir.

Soru: Bu sene 4. sınıftan 5. sınıfa geçen öğrencileri kendi sınıf öğretmenleri mi okutacak?
Cevap: Hayır.

Soru: Seneye 8. sınıftan mezun olanlar SBS’ye girecek mi? Yoksa karne puanlarıyla mı okullara yerleştirilecekler.
Cevap: SBS sınavlarında yakın bir zamanda değişiklik olmayacaktır. Seneye SBS’ye 8. sınıflardan isteyenler girecektir.

Soru: Yeni eğitim sistemiyle birlikte dil eğitimi nasıl verilecek? İkinci 4'ten itibaren İngilizce hazırlık sınıflarından bahsediliyordu. İyi bir dil eğitimi için erken yaşta başlamak önemli. Yeni sistemde İngilizce eğitimi nasıl olacak?
Cevap: Yeni eğitim sisteminde yabancı dil eğitimi 2. sınıftan itibaren başlayacaktır. Hazırlık sınıfı uygulaması ise olmayacaktır.

Haberin Devamı

Soru: 1- Benim oğlum 30 Eylül'de 68 aylık oluyor. Dilekçe vererek anaokuluna devam etmesini sağlayabilir miyim? 2- İlkokula başlamaları zorunluysa, 2006 doğumlu anaokulunu okumuş olan çocuklarla aynı sınıfta mı okuyacaklar? Müfredat anaokulu okumayan çocuklara göre düzenlenecekse diğer çocuklar ilk dönem bir kez daha mı anasınıfı tekrarı yapacaklar? 3- Müfredatı öğretim yılı başlarken mi öğreneceğiz?
Cevap: 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla 66 ayını dolduranlar ilköğretime başlayacaklar. Müfredatın hafifletilmesi ile anasınıfı müfredatının 1. sınıflarda uygulanması farklı şeylerdir. Anasını müfredatının 1. sınıfta uygulanması şeklinde bir durum söz konusu değildir. Ancak 1. sınıfların müfredatı hafifletilecektir.

Haberin Devamı

Soru: 4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte imam hatiplere dönüştürülecek okul sayısı ve yeni yapılacak imam hatip okul sayıları nelerdir.
Cevap: Öğrenci taleplerine göre İmam Hatip Ortaokulları açılacaktır. En az şu sayıda imam hatip ortaokulu açılacak şeklinde verilmiş bir karar söz konusu değildir.

Soru: İlkokul olduğu bildirilen okuldaki (Ankara Çankaya İlköğretim Okulu) bu sene 6. sınıfı bitirmekte olan öğrenci 2012-2013 öğretim yılında nerede okuyacak?
Cevap: Öncelikle şartlar uygunsa kendi okullarında devam edecekler.

Soru: Ben lise 1’e geçiyorum. Acaba diploma verilecek mi? Diploma verilirse ben meslek lisesine gidebilecek miyim?
Cevap: Bu sene 8. sınıfı bitirenler diploma almadan lise eğitimine devam edecek. SBS sonucuna göre merkezi sınavla ve yerleştirme ile öğrenci alan okullara kayıt hakkı elde etmiyorsanız, genel liselere, Anadolu olmayan imam hatip liselerine veya meslek liselerine kayıt olabilirsiniz.

Soru: Ben 9. sınıf öğrencisiyim. Bize tablet dağıtılacağı söylendi. Ama şu ana kadar dağıtılmadı. Bize tablet dağıtılacak mı? Dağıtılmayacaksa pilot okullara dağıtıldı bize haksızlık olmuyor mu?
Cevap: Gelecek eğitim-öğretim yılında liselere akıllı tahta kurulacak ve koordineli olarak 9. sınıflara tablet dağıtılacak.

Soru: 1- 4+4+4 eğitimi ile okul kıyafetleri sivil olacak mı? 2- 4+4+4 eğitimi şu an 5 inci sınıfta okuyanlara işleyecek mi? 3- SBS ve üniversite sınavları kalkacak mı? (kalkacaksa hangi sınıflara geçerli.)
Cevap: Henüz Kılık Kıyafet Yönetmeliğinde bir değişiklik yapılmamıştır. Şu anda 5. sınıfta okuyan öğrenciler için herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Yakın bir zamanda SBS ve üniversite giriş sınavlarında bir değişiklik söz konusu değildir.

Soru: İlköğretim 6-7-8. sınıf öğrencilerinin seçmeli dersleri hangi derslerdir?
Cevap: Seçimlik dersler ile ilgili çalışmalar devam ediyor.

Soru: Kur'an-ı Kerim'mi yoksa mealimi seçmeli ders olacak?
Cevap: Kur’an-ı Kerim’in öğretilmesi seçimlik ders olacaktır.

Soru: Din dersi seçmeli olacak. Bu seçim nasıl yapılacak a) Din dersi almak için dilekçe verilerek b) Din dersi almamak için dilekçe verilerek. (a) şıkkının geçerli olması durumunda din dersi zorunlu olarak alınması gereken ders durumundadır. Seçmeli ders olarak kabul edilemez.
Cevap: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi seçimlik değil zorunlu derslerdendir.

Soru: Merhabalar, acaba hangi sınıfların müfredatları değişecek?
Cevap: Öncelikle 1. sınıfların programı yeniden hazırlanmakta, diğer sınıf programları ise revize edilmektedir.

DAHA ÖNCEKİ SORU VE CEVAPLAR
BİRİNCİ BÖLÜM

İKİNCİ BÖLÜM

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

4+4+4 YAZI DİZİSİNİNDE BUNLAR VARDI:

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!