Mersin'de özel bir hastanede mide balonu operasyonu sırasında hayatını kaybeden gencin haberini duyduktan sonra pek çoğumuzun kafasında bu operasyon ile ilgili pek çok soru işareti belirdi. Biz de kilo vermekte zorlanan birçok insanın başvurduğu bu ameliyatsız zayıflama yöntemini Genel Cerrahi Op. Dr. Fırat Tutal ile enine boyuna masaya yatırdık.
#ObeziteAtriyal fibrilasyon, düzensiz ve genellikle hızlı kalp ritmine neden olan tehlikeli bir hastalık. Çok sayıda kişi, hastalığından habersiz yaşadığı için ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan atriyal fibrilasyon, son yıllarda gücünü artırdı. Danimarka’da yapılan yeni bir araştırmaya göre hastalığın her üç yetişkinden birini tehdit ettiği ortaya çıktı. Peki atriyal fibrilasyon neden hızla artmaya başladı? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Belirtileri neler? Doç. Dr. Özge Özden Kayhan, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBelirgin kulak ya da halk arasında bilinen adıyla kepçe kulak, dünyada ve ülkemizde sıklıkla görülen şekil bozukluklarının başında geliyor. Kulaktaki bu şekil bozukluğu bireyleri küçük yaştan itibaren özgüven eksikliği başta olmak üzere pek çok psikolojik sorunların oluşmasına yol açıyor. Uzmanlar bu durumun üstesinde gelmek için ameliyatı önerse de son zamanlarda sosyal medyada kepçe kulak bandı ya da sıvılarına ilgi artıyor. Peki bu ürünler sağlıklı mı? Hangi sorunları ortaya çıkarabilir? Estetik Plastik Cerrah Op. Dr. Ebru Şen ile mercek altına aldık.
#SağlıkÇocuklukta hiçbir sorun yaşamazken ergenlik yıllarında ve sonrasında alerji şikâyeti yaşayanları zaman zaman duyuyoruz. Üstelik bilim insanları hayatı tehdit edecek boyutlara gelebilen bu durumun nedenini açıklamayı henüz başarabilmiş değil. İşte bildiklerimiz...
#AlerjiAmeliyatsız estetik işlemlerde birinci sırada yer alan botoks, birkaç gündür sahte uygulamalarıyla gündemde… Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) açıkladığı veriye göre ABD’nin pek çok eyaletinde insanların sahte botoks enjeksiyonları sonrasında hastalandıkları bildirildi. Benzer durum son yıllarda Türkiye'de de görülüyor ve sahte botoks vakalarının sıklığı giderek artıyor. Peki sahte botoks nedir? Botoksun sahte olduğu nasıl anlaşılır? Sahte botoks hangi hastalıklara neden olabilir? Bunun gibi pek çok soruya Estetik Plastik Cerrah Op. Dr. Ebru Şen ile cevap aradık.
#SağlıkGüzel bir gülüş için kompozit kaplama yaptıran Lily Lindsay, diş kaplamaları yüzünden bırakın gülmeyi aylarca sağlık sorunları nedeniyle acı çekti. Tedavi sonrası yüzünün ve vücudunun birçok yerinde acı veren kalın kabuklar oluştu. Doktorlar kadının yaşadığı rahatsızlığı başta egzamaya bağlasa da sonrasında asıl nedenin ağzındaki kaplamalar olduğu anlaşıldı.
#Diş SağlığıSon günlerde gündemde olan sağlık sorunlarından biri anafilaktik şok bulguları saptanmadığında hayati sonuçları beraberinde getirebiliyor. Bu nedenle de belirtileri ve tedavisi ayrıca önem taşıyor. Anafilaktik şok ile birlikte dudakta, dilde ve küçük dilde şişmeye ek olarak diğer organlara ait bulgular ekleniyor. Anafilaktik şok nedir, nasıl anlaşılır? Anafilaktik şok belirtileri nedir, tedavisi nasıl olur? Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Dr. Gizem Atakul, anafilaktik şok hakkında merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla sizler için yanıtladı.
#Anafilaktik ŞokDaha güzel ve sağlıklı dişleri olsun isteyen Lily Lindsay, kompozit kaplama yaptırdı ama tedavi sonrası güzel bir gülümseme beklerken yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle uzun süre gülemedi. Zira tedavi sonrası yüzünün ve vücudunun birçok yerinde acı veren kalın kabuklar oluştu. Doktorlar kadının yaşadığı rahatsızlığı başta egzamaya bağlasa da sonrasında asıl nedenin ağzındaki kaplamalar olduğu anlaşıldı. Peki, her gün yüzlerce insanın yaptırdığı bu işlemler anafilaktik şoka kadar giden ciddi tablolara nasıl yol açıyor? İşlem öncesi alerji testi yapılmalı mı? Kimler için daha riskli? Diş Hekimi Periodontist Ahmet Altuğ Sofuoğlu ile konuştuk.
#SağlıkAnafilaksi olarak adlandırılan veya bilinen adıyla anafilaktik şok, hızlı bir şekilde müdahele edildiğinde hayati risk oluşturabilecek bir durum. Anafilaktik şoka nedenleri bazı alerji testleriyle belirlenerek oluşabilecek riskler için önemler alınabiliyor. Peki Anafilaktik şok nedir, ne demek? Anafilaktik şok neden olur, belirtileri neler? İşte ayrıntılar...
#Anafilaktik ŞokAlerjiler her zaman hayatımızdaydı ama son zamanlarda bu konudaki şikayetleri çevremizde çok daha sık duyar olduk. Kiminin polene kiminin çeşitli besinlere kiminin de hayvanların tüyüne kısaca hemen herkesin bir şeylere alerjisi var. Peki alerji vakalarında son dönemlerde gerçekten de bir artış var mı, yoksa her zaman bu kadar yaygın mıydı? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkBu yıl çocuklar farklı virüslerle köşe kapmaca oynuyor; anne-babalar telaşlı. Hangi ilacı kullanmalı, antibiyotiksiz geçer mi gibi sorular akıllarında... Elbette çocukların tedavisinde bitkilerden yararlanmak mümkün. Ama doğru kullanım için doktorunuzun ve eczacınızın danışmanlığında olmalı.
#Dr. Ecz. Metin UyarGünlük hayatımızda kahvaltılarda tükettiğimiz peynirler zaman zaman alerjiye neden olabilir. Alerjinin nasıl olduğu, belirtileri ve tedavisi gibi konular merak edilen konular içerisindedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Peynir AlerjisiFındık alerjisi, hem erişkinlerde hem de çocuklarda görülen bir alerji çeşididir. Fındığın direkt olarak tüketilmesi ya da toz halinde iken koklanması da alerjinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Fındığa alerjisi görülen kişilerin bazı besinlere de alerjisi olduğu bilinir. Bu besinler; kaju, antep fıstığı, badem, Brezilya fındığı, ceviz, muskat, su kestanesi, acı bakla unu, Hindistan cevizi, fasulye, soya, mercimek olarak sıralanabilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Fındık AlerjisiAnanas alerjisi, ananas yedikten sonra vücutta görülen bir alerji türü olarak bilinir. Ananastan çıkan suyu ya da ananas içeren besinler ve yiyecekler tüketildiğinde de belirti gösterir. Çok yaygın görülen bir alerji türü değildir. Ananas alerjisi, diğer gıda alerji türlerinde de olduğu gibi, vücutta bulunan bağışıklık sistemi ile ananas içinde bulunan proteinin uyuşmazlık ve anlaşmazlık yaşamasından doğan bir alerji türü olarak bilinmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ananas AlerjisiGenetik yatkınlığı olan (atopik) kişilerde, alerjen olarak adlandırılan maddelerin vücuda girerek bağışıklık sistemini uyarması ve abartılı bir yanıt oluşturması sonucunda ortaya çıkan alerjik hastalıkların ülkemizde görülme sıklığı giderek artıyor. Bu artışın özellikle çocukluk yaş grubunda daha belirgin olduğuna vurgu yapan Çocuk Alerji, Astım ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Şule Çağlayan Sözmen, birden fazla sistem veya organın etkilenmesi durumunda anafilaktik şok olarak adlandırılan ve ölümcül olabilen klinik tablonun ortaya çıktığına dikkat çekerek, genetik faktörler kadar, yetersiz anne sütümü alımı gibi çevresel faktörlerin alerjiyi tetiklediğini söyledi.
#Doç. Dr. Şule Çağlayan SözmenSarmısak, yanmış portakal, hindi otu, arı sokması ya da etil alkol... İnternet koronavirüse iyi geldiği iddia edilen bu saçma hurafelerle dolu. Yetmezmiş gibi bir de sosyal medyada ‘Maskeyi çıkarıyoruz’ etiketiyle tehlikeli bir kampanya başlatıldı. Aman gaza gelmeyin! Uzmanlar bu tür bitki ve yöntemlerin karaciğerden böbrek yetmezliğine ve hatta kalp krizine kadar bambaşka sorunları beraberinde getireceği ve maskeyi çıkarmak bir yana, kapalı mekânlarda çift maske takılması gerektiği yönünde uyarıyor.
#YAZARGenetik yatkınlığı olan (atopik) kişilerde ‘alerjen’ olarak adlandırılan maddelerin vücuda girerek bağışıklık sistemini uyarması ve abartılı bir yanıt oluşturması sonucunda ortaya çıkan alerjik hastalıkların ülkemizde görülme sıklığı giderek artıyor. Bu artışın özellikle çocuklarda daha belirgin olduğunu söyelen Medicana International İzmir Hastanesi Çocuk Alerji, Astım ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Şule Çağlayan Sözmen, “Alerji herhangi bir çocukta görülebilir. Ancak, alerji öyküsü olan ailelerdeki çocuklarda daha yaygındır” dedi.
#İzmirAlerjik reaksiyonların sebep olduğu anafilaksi olarak adlandırılan ve bilinen tabiriyle alerjik şok, tıbbi müdahale edilmediği durumlarda hayati risk oluşturur. Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay alerjik şok nedenlerinin moleküler alerji testleri ile çok ayrıntılı belirlenebileceğini ve oluşabilecek riskler için önlem alınabileceğini belirtti.
#Alerjik ŞokKış aylarında birçok çocuk grip, nezle olabiliyor. Çocuklarda soğuk alerjisine karşı uyaran Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, “Soğuk alerjisi sıklıkla soğuk suyla temas sonrası ellerde şişlik ve kızarıklık bulgusu verir. Hapşırma, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı gibi üst solunum yolu ile astım gibi alt solunum yolu şikayetlerine neden olabilir” dedi.
#ÇocukKış aylarında birçok çocuk grip, nezle olabiliyor. Çocuklarda soğuk alerjisine karşı uyaran Medipol Mega Üniversite Hastanesinden Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, “Soğuk alerjisi sıklıkla soğuk suyla temas sonrası ellerde şişlik ve kızarıklık bulgusu verir. Hapşırma, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı gibi üst solunum yolu ile astım gibi alt solunum yolu şikayetlerine neden olabilir” dedi.
#Doç. Dr. Hikmet Tekin NacaroğluÇocuklarda Türkiye’de 6’ncı sırada görülen besin alerjeninin mercimek olduğuna dikkat çeken Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, “Ülkemizde yapılan çalışmalarda mercimek alerjisi olan Türk çocuklarının yüzde 83’ünde başta nohut olmak üzere diğer baklagillere de alerjisi olduğu saptanmıştı. Örneğin mercimek alerjisi olan çocuklarda nohut, bezelye, yer fıstığı ve soya gibi diğer baklagiller ile de alerji görülebilmektedir” dedi.
#Beslenme