Boğaz’ı, Tarihi Yarımada’sı, balıkçı, meyhane, ocakbaşı ve çarşılarıyla İstanbul turistler için gerçek bir cazibe merkezi.Manzarası, yemekleri ve servisiyle öne çıkan seçenek çok, seçmek zor. Biz de jürimize sorduk; konuklarını nereye götürüyorlar, şehri ve mutfak kültürümüzü hakkıyla yansıtanlar hangileri?
#MisafirDünyaca ünlü restoran tavsiyesi listelerine giren Calipso Fish, adını bile duymayan büyük bir çoğunluğu çok şaşırttı. Herkes İstanbul’da bu kadar çok balıkçı varken onların neyi farklı yaptığını merak etti. Mekânı ziyaret ettim, aileden balıkçı sahipleriyle tanıştım...
#MichelinŞef kimliğini kültürümüzün en sevilen gelenekleri ocakbaşı ve meyhaneyle parlatan iki isimden bahsetmek istiyorum size bu hafta. İlki memleketlim Ali Dövenci’nin evine, Mersin’e dönerek açtığı ocakbaşı Arak. İkincisiyse yaratıcı ve özenli işlerini çok başarılı bulduğum Alp Çekici’nin Caddebostan’daki HaNi Bi Meyhane’si. Her ikisinde de tattığım tüm lezzetlerin tadı hâlâ damağımda...
#ArakBundan tam 37 yıl önce rahmetli gazeteci Necmi Tanyolaç, zamanın aykırı kasabı Cüneyt Asan’ın Bostancı’da işlettiği Amerikan barlı, kütüphaneli dükkanını gördükten sonra ertesi günkü köşesine ‘Mesleğine çağ atlatan adam’ başlığını atmıştı. Geçen yıllar usta gazeteci Tanyolaç’ı yanıltmayacak, ne kadar haklı olduğunu kanıtlayacaktı. Bu köşe yazısı Asan’ın hayatının en önemli kırılma noktalarından biriydi. İlk kez 10 yaşındayken etle tanışan Asan şimdilerde, 6’sı yurt dışı 42 şubeli bir restoran grubunun başkanı. Yüzlerce ustayı yetiştiren 63 yaşındaki ‘Etin Ustası’nı Suadiye’deki restoranında ziyaret ettim. ‘İlkokul mezunuyum. Okuyarak değil emek vererek buralara geldim’ diyen Cüneyt Asan’la et dünyasından, gastronomiye, başarı sırrından öğrencisi Nusret Gökçe’ye kadar birçok konuyu masaya yatırdık.
#Cüneyt AsanÇocukluğum belki de güzel anılarla dolu olduğundan, çocukluk döneminde yediğim yemekler de hafızamda hep güzel kalmıştır. Bunda rahmetli anneannemin yaptığı mükemmel dolmalar, etli ekmekler, mantılar ve kol börekleri de önemli rol oynuyor tabii… Ama bu güzel anılar sadece anneannemin dillere destan sofralarından ibaret değil…
#Koray GünyaşarDalları koca bir restoranı saran, kökleri Biga’daki çiftliğe kadar uzanan bir ağaç düşünün. Üstelik de yaprak yaprak döner versin, siz de tuttuğunuzu koparıp ağzınıza atın... Ataşehir’de yeni açılan Döner Ağacı işte böyle bir kebapçı. Üstelik ağacın dönerlerinden ‘Türkburger’ yapıyorlar.
#Dönerİstanbul’dan elektrik kesintisi haberleri gelmeye devam ediyor. Plan bakım ve onarım nedeniyle pek çok ilçede elektrik kesintisi yaşanıyor. İkamet ettikleri ilçedeki kesintilerin ne kadar süreceğini merak eden vatandaşlar yetkililere ulaşamaya çalışıyor. İstanbul’da elektrikler ne zaman gelecek?
#Elektrikler Ne Zaman GelecekKadıköy’de sokaklar kalabalık ama insanlar sakin. Herkesin keyfi yerinde... Kimseyi geri çevirmiyor Kadıköy... Cebinde herkes için bir şeyler var: İsteyene deniz, isteyene İstanbul’un en güzel günbatımı, isteyene sereserpe uzanabilecekleri çayır çimen, isteyene Yeldeğirmeni ve Moda’nın yeni dalga kafelerinde dertsiz tasasız muhabbet... Çocuklar için koşup oynayacak alan, gençler için özgürlük, yaşlılar için rahatsız edilmeden nefes alma imkânı... Kadıköy’ün gündüzü böyle yaşanıyor. Bir de gecesi var. Yepyeni barlarından kimisi gizli hazine değerinde restoranlarına, açık hava meyhanelerinden İstanbul’un yeni ve dinamik sound’unun üretilip sergilendiği konser salonlarına, giderek daha büyük bir kitleyi kendine çeken Kadıköy gecesi... İlçenin, İstanbul’un cazibe merkezi haline gelmesinde bir sır var muhakkak. Beyoğlu’nun sönükleşmesi mi, Gezi olaylarından sonra kültür-sanat ekseninin yer değiştirmesi mi, başka türlü bir şehir anlayışının giderek yerleşmesi mi? İşte bir cevap... Kadıköy merkezli dergi Bant Mag.’ın kurucularından James Hakan Dedeoğlu ve Aylin Güngör, “Burada bu kadar yoğun bir kültür-sanat üretiminin ve tüketiminin olması ne anlama geliyor” sorusunu şöyle yanıtlıyor: “Şehrin diğer semtlerinde bir şeylerin yanlış gittiği anlamına...”Peki Kadıköy’de doğru giden ne? Ya da tam aksine, bu yükseliş bazı Kadıköylülerin artık orada barınamamasına, örneğin Fikirtepe’de olduğu gibi kenara itilmesine mi neden oluyor? Sokakları dolaştık, ilçenin sakinleriyle ve onu çekim merkezi haline getiren aktörlerle konuştuk, geniş bir dosya hazırladık.
#Kadıköyİstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakasından elektrik kesintisi haberleri gelmeye devam ediyor. Anadolu Yakası’nda 3 ilçede, Avrupa Yakası’ndaysa pek çok ilçede 15 Mayıs Pazartesi günü (bugün) elektrik kesintisi yaşanacak. Peki, elektrikler ne zaman gelecek? Kesintiler hangi ilçede kaç saat sürecek? İşte, elektrik kesintisi yaşanacak İstanbul ilçeleri ve detayları!
#Elektrik KesintisiBurak Özçivit’in Trump Alışveriş Merkezi’nde açılacak olan Cadde’de Bali Bey adında bir döner restoranı açacağı haberleri, pek çoğunuza “Ne alaka?” dedirtti muhtemelen. Neydi birdenbire Malkoçoğlu’nun kılıcını bir kenara bırakıp eline döner bıçağı almasının sebebi? Burak’la muhabbete oturduğumuzda bunun hiç de ani bir karar olmadığını, üç jenerasyondur devam eden bir aile geleneğinin uzantısı olduğunu anlattı bana. Sohbetimize babası Bülent Bey’in de katılmasıyla muazzam bir aile portresi çıktı ortaya. Yalnız müstakbel gelin adayımız sevgili yeğenim Ceylan Çapa olduğundan, kalemimin taraf tutacağını göz önünde bulundurup, özel hayat konusunda tek bir şey bile ne ben sordum ne de Burak söyledi. Zeki çocuk vesselam...
#Burak Özçivit