Bu yılın en çok dinlenen 10 şarkısından 4’ünü söyleyen Semicenk büyük bir başarıya imza attı. 2018’de piyasaya çıkmasına rağmen Simge’nin ‘Aşkın Olayım’ şarkısı bu yıla damgasını vurdu. Dünya dev kadın seslerin dönüşüne tanıklık etti, Türkiye ise etnik sound’ların yükselişine... İşte Spotify’ın Hürriyet Pazar’a verdiği özel bilgiler ve listeler eşliğinde 2023’ün müzik özeti…
#Meltem FIRATLISınır tanımayan şarkılarıyla halklar ve kültürler arasında bağlar kuran Uluslararası MainWeltmusik Festivali’ne bu yıl altı ülkeden sanatçılar katılıyor. “Dayanışma ve dostluğun festivali!” sloganıyla kendisini bütünleştiren etkinliği düzenleyenler, bunu hepimizin bitmeyen hayallerimize ve onları paylaşanlara adıyor. Hessen eyalet hükümeti, Offenbach ve Frankfurt belediyelerinin kültür kurumlarının da desteklediği festivalin sponsorları arasında Hürriyet de yer alıyor.
#AlmanyaMüzik platformu Spotify’ın verilerine göre Türkiye’de halk müziğinin dinleme oranı son dört yıl içinde yüzde 260’ın üzerinde arttı. Bu eskimeyen türün klasikleri ve yeni yorumları Z Kuşağı’nın da ilgisini çekiyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Melih Duygulu bunun bir sürpriz olmadığını belirtip bu artışı ‘kitlenin sosyolojik yapısı, doğal yönelimleri, taşralı bağlantıları, siyasal ve inanca dayalı unsurları’na bağlarken şarkıcı Kalben de “Bu doğal, sade ve gerçekçi müzik türünün ilgi görmesi bana çok doğal geliyor” diyor.
#MüzikKanal D ekranlarının sevilen müzik programı Şarkılar Bizi Söyler'in bu haftaki bölümünde “Türkü Gecesi" yaşanacak. Türk Halk Müziğinin ustalarından Sabahat Akkiraz, türkülerin güçlü yorumcusu ünlü sanatçı Hüseyin Turan, kendine has yorumuyla türkülere yeni bir nefes olan ünlü sanatçı Özgür Can Çoban ve başarılı sanatçı Hüseyin Uğurlu konuk oldu. Yeni bölümüyle Cumartesi 20.00'da Kanal D'de yayınlanacak Şarkılar Bizi Söyler'in konuklarının hayatları da merak konusu oldu. İşte o konuklardan usta yorumcu Sabahattin Kiraz'ın hayatı, şarkıları ve hakkında merak edilenler...
#Sabahat AkkirazAnadolu rock müziğinin öncü isimleri arasında sayılan Cem Karaca, Türkiye'nin en özgün sesine ve stiline sahip şarkıcılarından biriydi. Barış Manço, Erkin Koray ve Fikret Kızılok'la bu müzik türünün önde gelenleri arasında yer alan Cem Karaca, 15 yıl önce aramızdan ayrıldı. İşte, vefat yıl dönümünde anılan Cem Karaca'nın hayat öyküsü...
#Cem KaracaHalk şarkılarını çok sesli olarak yorumlayan Ychorus "Dere Geliyor Dere" türküsüne yeni bir yorum kattı. 1996'da müzisyen Haluk Polat tarafından Boğaziçi Üniversitesi'nde kurulan grup; Anadolu'dan Ortadoğu'ya, Balkanlar'dan Kafkasya'ya kadar uzanan coğrafyamızın şarkılarını pek çok dilde söylüyor. Yurt içi ve yurt dışından pek çok ödül alan topluluk Spotlight'a konuk oldu. Kamera: Koray TAŞAN, Ömer KALABALIK / Kurgu: Sebla KOÇAN, Ömer KALABALIK
#YchorusFarklı disiplinlerden, farklı coğrafyalardan ve farklı etnik kökenlerden müzisyenleri bir araya getiren Ali Perret’s Du.Du, ‘On the Move’ albümünün konseriyle 12 Ocak’ta Borusan Müzik Evi’nde sahne alıyor. Perret, “Albümdeki müzikler yeni aslında. Pek alışılagelmiş bir etnik müzik albümü değil. Çağdaş Anadolu müziği diyorum ben” diye anlatıyor.
#Ali Perret’S Du.DuKlasik kemençenin Atinalı virtüozu Sokratis Sinopoulos ile İstanbullu üstadı Derya Türkan’ın yolu tam 30 yıl önce kesişmişti. İkili 1997’de ABD’de yayımlanan ilk ikili albümleri ‘İstanbul’dan Mektup’tan 21 yıl sonra, aynı isimle, farklı bir repertuvarla dinleyici karşısına çıkıyor. Sinopoulos, “Tanburi Cemil Bey’e ve onun Langa, Kumkapı meyhanelerinde dinlediği, etkilendiği Giritli, Midillili, Sakızlı virtüozlara, yani İstanbul halk müziğinin isimsiz kahramanlarına saygılarımızı sunduk” diyor.
#Sokratis SinopoulosPerdesiz gitar virtüozu, besteci ve aranjör Cenk Erdoğan’la kelimelerin kifayetsiz kaldığı güzellikteki son albümü ‘Fermata’yı konuştuk. Basta Baran Say, davulda Mehmet İkiz’in eşlik ettiği Cenk Erdoğan’la ‘Fermata’yı konuşurken bugüne kadar çalıştığı birçok müzisyenle birlikte ‘İle’, ‘Kavis’, ‘Karakutu’ ve ‘Lahza’ albümlerine selam durmayı ihmal etmedik.
#FermataNezih Ünen'in altı yıla yayılan çalışması ‘Anadolu’nun Kayıp Şarkıları’nda nefesler, bozlaklar, maniler, Kürtçe stranlar, yörük türküleri, gazeller, destanlar, semahlar, rubailer sıraya girip Batılı formatlar içinde bir resmi geçit töreni halinde selamlıyor bizi...
#KitapsanatHalk müziği sanatçısı Arif Sağ, Almanya’da Bad Homburg’ta konser verdi. Hessen Alevi Gençler Birliği ile Medet Arslan Müzik Akademisi’nin ‘Bağlama, 700 yıllık Anadolu Müziği Eserleri’ adlı konserinde Arif Sağ’ın yanı sıra, Erdal Erzincan ve 100 kadar bağlama çalan genç de sahneye çıktı.
#Almanyaİnşaat mühendisi Aristomenis Kaliviotis, 37 yıldır rembetika kayıtları topluyor. Koleksiyonculukla yetinmedi, İzmir’in müzik geçmişini araştırdı. Sanatçısından müzikholüne, plak firmalarına kenti incelediği ‘İzmir Rumlarının Müziği 1900-1922’ Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı. Kaliviotis, “Çağdaş Yunan müziğinde Anadolu göçmenlerinin etkisi büyük” diyor.
Muammer Ketencoğlu, dünyanın bütün seslerine açık bir müzisyen. Türkiye’deki müziği etkileyen sesleri seçer, izini sürer, nereye kadar ulaşmışsa peşinden gider. Şarkılarını sessiz sedasız söyler ama onu tanıyanlar, nereye gitse takip ederler. Sessiz ünü memleket sınırlarını aştığından, tüm Balkan ülkelerinde fanları vardır.