İyi huylu tümör diğer adı ile benign olarak bilinir. Özellikle sıkça insanların başına geldiği için de öğrenilmesi gereken tümör türleri arasında kabul edilir. İyi huylu tümörün yavaş geliştiği ve çevresindeki organlara da yayılmadığı bilinmektedir. İyi huylu tümör nedir? Nasıl anlaşılır ve tedavi edilir? İyi huylu tümör nerelerde olur ayrıntıları ile derledik.
#İyi HuyluVokoloji, pek çok kişinin tanımını araştırdığı konular arasında yer alıyor. Klinik Vokoloji, ses hastalıklarının ana tedavi yöntemi olan ses terapisini, temel yaklaşımdan tıbbi uygulamaya uzanan bir perspektifle irdelemeyi amaçlayan bir alandır. Klinik Vokoloji, tıbbın, fiziğin ve müziğin bakış açılarını ve bilgilerini bir araya getirip aynı potada eritme amacını güder. İşte, vokoloji hakkında bazı bilgiler
#VokolojiYaklaşık iki yıldır devam eden Covid-19 pandemisi sürecinde gerek sağlıksız beslenme, gerekse fiziksel hareketsizliğin artması karaciğer yağlanması sorununun da yaygınlaşmasına neden oluyor. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Ümit Ünal, karaciğer yağlanmasına karşı önemli uyarılar ve önerilerde bulunuyor.
#DiyetHer baş ağrısının beyin kanaması belirtisi olmadığını hatırlatan Prof. Dr. Zeki Şekerci, "Ancak AVM veya anevrizmaya bağlı beyin kanamaları ani şiddetli ve dayanılmaz baş ağrısına neden olabilir ve buna bulantı, kusma, ense sertliği eşlik edebilir" dedi. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden bir sağlık kurumuna başvurulması uyarısında bulunan Şekerci, "Bu tür kanamaların yüzde 50’ye yakını hayati tehlikenin eşlik ettiği, hemipleji, hemiparezi dediğimiz vücudun bir tarafını tutan kalıcı veya geçici güç kaybı sonuçlanabilir” ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Zeki Şekerciİyi huylu beyin tümörleri ve tedavi seçenekleriyle ilgili bilgiler veren Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Eyüp Baykara, Yavaş büyüyen bazı tümörler ilk başta herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Sonunda, tümör beyne baskı uygulayabilir. İlk belirtiler baş ağrısı veya nöbet olabilir. dedi.
#Op. Dr. Eyüp BaykaraÇocuk Ürolojisi ve Robotik Cerrahi uzmanı Doç. Dr. Selçuk Sılay, çocuklarda çok sık görülen ve böbrek yetmezliğine yol açabilen böbrek reflüsü hastalığının modern yöntemlerle ve robotik cerrahi ile tedavisini sizler için detaylı bir şekilde anlattı.
#Böbrek YetmezliğiDünyada görülen kanserlerin %10’unu oluşturan baş ve boyun kanserleri, kansere bağlı ölüm nedenleri arasında da 6. sırada yer alıyor. Basit bir ses kısıklığı ya da ağız içinde önemsenmeyen bir yara baş boyun kanserlerinin belirtisi olabiliyor. Özellikle geç tanı aldığında hayat kaybına neden olan bu kanser türü; tütün, sigara ve alkol kullanımının da artış gösterdiği gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ümit Tunçel sizler için anlattı.
#Genel SağlıkGünümüzde teknolojik gelişmelerin de etkisiyle neredeyse ışık hızıyla yaşanan değişim, insanı beyinsel performansını artırması için zorluyor. Daha güçlü bir hafızaya sahip olmak, daha kolay öğrenmek, çabuk okumak, iş yaşamında ya da öğrenim süresince daha başarılı olmanın koşullarından bazıları.
Genç yetişkinler arasında kanser vakalarının alarm verici şekilde artması, sağlık alanında büyük bir kaygı yaratıyor. İngiltere Kanser Araştırmaları Derneği’nin verilerine göre, 24-49 yaş grubunda safra kesesi kanseri vakaları 1990’lardan bu yana yüzde 84 oranında yükseldi. Onkologlar, bu durumu 'salgın' olarak nitelendirirken, çoğu uzman erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguluyor. Peki safra kesesi kanseri neden artıyor? Ülkemizde durum nasıl? Belirtileri neler? Nelere dikkat edilmeli? Doç. Dr. Osman Köstek ile mercek altına aldık.
#KanserBirçoğumuz kış gelince kapımızı çalan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı nesilden nesle aktarılan doğal reçetelere başvuruyoruz. Kimimiz tuzlu suyla gargara yaparken kimimiz zencefil çayına bal katıp içiyor kimimiz de göğsüne mentollü merhem sürmeden edemiyor. Peki evde yapılan bu reçeteler hakkında uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#SağlıkMeme kanseri, dünya genelinde kadınlar arasında en yaygın kanser türü olarak kabul ediliyor ve bu hastalığın erken teşhisi ve kişiye özel tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınması mümkün hale gelebiliyor. AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem, doğru ve zamanında tanı ile tedaviye başlamanın hastaların tedavi sürecindeki başarısı için kritik olduğunu vurguluyor.
#Sponsorlu İçerikBir dönem tüm dünyada podyumların aranan isimlerinden olan süpermodel Elle Macpherson'ın kanser açıklaması geçtiğimiz günlerde gündeme bomba gibi düştü. 7 yıl evvel meme kanserine yakalandığını, şu an ise remisyonda olduğunu belirten Macpherson'ın açıklamasında asıl çarpıcı detay, kemoterapi, radyasyon gibi konvansiyonel tedavi yöntemlerine başvurmadan iyileştiğini söylemesiydi. Ancak burada çok önemli bir detay gözden kaçıyordu. Neydi o uzmanların altını kalın kalın çizdiği detay?
#SağlıkYouTube’un eski CEO'su Susan Wojcicki, küçük hücreli olmayan akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Yılda yaklaşık 230 bin yeni vaka ile teşhis edilen bu tür kanser, akciğerlerin büyük hücrelerinin kontrolsüz büyümesiyle ortaya çıkıyor. Hastalık yaygın olmasına rağmen genellikle de geç teşhis ediliyor. Peki bunun arkasında yatan nedenler neler? Türkiye’de ne sıklıkla görülüyor? Hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Doç. Dr. Pelin Uysal ile mercek altına aldık.
#SağlıkSon dakika haberi... Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "DSÖ Acil Durum Komitesi bugün toplandı ve bana (M çiçeği virüsüyle ilgili) durumun uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu tavsiye görüşünü bildirdi. Bu tavsiyeyi kabul ettim" dedi.
#DSÖMersin'de özel bir hastanede mide balonu operasyonu sırasında hayatını kaybeden gencin haberini duyduktan sonra pek çoğumuzun kafasında bu operasyon ile ilgili pek çok soru işareti belirdi. Biz de kilo vermekte zorlanan birçok insanın başvurduğu bu ameliyatsız zayıflama yöntemini Genel Cerrahi Op. Dr. Fırat Tutal ile enine boyuna masaya yatırdık.
#ObeziteCiddi ritim bozukluğuna yol açarak kalbi aniden durduran "Brugada sendromu" nedeniyle "şoklu kalp piliyle" yaşayan ve 17 yılda 150 kez kalbi duran 37 yaşındaki Alper Ayaz, "radyofrekans ablasyon" tedavisiyle kalbinin düzensiz çalışmasından ve sıklıkla elektroşok etkisine maruz kalmaktan kurtuldu. Ayaz, "Bazen ritim düzene girmediğinde kalp çıldırırcasına atıyor, pil hemen devreye giriyor. Bir günde 12 şok aldığımı hatırlıyorum. Sonrasında acile gittim, nabzım çok yüksekti, hemen hastaneye yatırdılar. Yine ağır olarak 6-7 şok aldım. Bir de bu ablasyon işlemini yaptırmadan önce evdeyken 7-8 şok birden aldım. Ablasyonla inşallah o günleri geride bırakacağım, daha güzel günlere erişeceğim" diye konuştu.
#Brugada SendromuCiddi ritim bozukluğuna yol açarak kalbi aniden durduran "Brugada sendromu" nedeniyle "şoklu kalp piliyle" yaşayan ve 17 yılda 150 kez kalbi duran 37 yaşındaki Alper Ayaz, "radyofrekans ablasyon" tedavisiyle kalbinin düzensiz çalışmasından ve sıklıkla elektroşok etkisine maruz kalmaktan kurtuldu. Ayaz, "Bazen ritim düzene girmediğinde kalp çıldırırcasına atıyor, pil hemen devreye giriyor. Bir günde 12 şok aldığımı hatırlıyorum. Sonrasında acile gittim, nabzım çok yüksekti, hemen hastaneye yatırdılar. Yine ağır olarak 6-7 şok aldım. Bir de bu ablasyon işlemini yaptırmadan önce evdeyken 7-8 şok birden aldım. Ablasyonla inşallah o günleri geride bırakacağım, daha güzel günlere erişeceğim" diye konuştu.
#Brugada Sendromu‘Sinsi hastalık’ olarak bilinen hepatitin son yıllarda bulaşıcılığı arttı. Dünya Sağlık Örgütü'nün yayımladığı rapora göre, hepatit dünya çapında bulaşıcı ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldı. Her gün 6 binden fazla kişiye viral hepatit bulaştığı açıklanan raporda, yılda 1,3 milyon kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Peki hepatitin bulaşıcılığı neden bu kadar arttı? Türkiye’de durum nasıl? Belirtileri neler? Prof. Dr. Alper Yurci ile mercek altına aldık.
#Sağlık20’li yaşlarda botoks yaptırmak isteyene "Daha hiç kırışıklığın yok bu yaşta botok mu yaptırılır' denir, yüzümüzde azıcık çizgi belirse "Botoks için geç kalmışsın, kırışıklıklar yüzünde yer edecek" diye panik havası estirilir.Her kafadan bir ses çıkıyor ama dermatolog ve plastik cerrahlar, botoks yaptırmaya başlamak için en uygın zamanın ne zaman olduğunu söylüyor?
#BotoksParkinson vücudun hareketlerini düzenleyen sistem için gerekli olan dopamin hormonu üretiminin azalması sonucu ortaya çıkıyor. Genellikle 60 yaş civarı ama bazı durumlarda 20 yaş altında bile görülüyor. Öldürücü olmayan fakat zaman içinde hayat kalitesini düşüren parkinson’un belirtileri arasında titreme, hareketlerde yavaşlama, yürüme güçlüğü, yüzde donuklaşma ve kısık sesle konuşma var. Geride bıraktığımız 11 Nisan Dünya Parkinson Günü vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar hastalığı anlattı.
#ParkinsonKırışıklıklarla mücadelenin en etkili yollarından biri olan botoks ama bu konuda her kafadan bir ses çıkıyor. 20’li yaşlarda botoks yaptırmak isteyene ‘Daha hiç kırışıklığın yok bu yaşta ne botoksu, sakın yaptırma’ diye akıl veren çok olur birçok dermatolog ve plastik cerrah, botoks yaptırmaya başlamak için yüzde çizgilerin belirmesini beklemeden botoks yaptırılmasını tavsiye ediyor. Her kafadan bir ses çıkıyor ama bu konuda bilim ne diyor? Önleyici botoks gerçekten genç görünüm süresini uzatıyor mu?
#Botoks