ABD’deki Büyük Kanyon, hep seyahat listemde yer alan ve dünyanın en ihtişamlı doğa güzellikleri arasında en çok görmek istediklerimden biriydi. Artık kitaplarda okuduğum ve filmlerde gördüğüm bu manzaranın gerçeğini görme zamanı gelmişti. Gerekli hazırlıkları yaptım ve Büyük Kanyon’a doğru yola koyuldum. Öyle güzel anlar yaşadım ki, işte size Büyük Kanyon gezi rehberi…
#Amerika Büyük KanyonABD'nin efsanevi Amboy kasabası, Kaliforniya'nın mistik Mojave Çölü'nde, tarihi Route 66'nın eşsiz rotasında yer alıyor. Bir zamanlar bu ünlü rotayı takip edenler için bir vaha gibi olan kasaba, zamanla nüfusun azalması ve ticaretin durgunlaşmasıyla adeta bir hayalet kasabaya dönüştü. Ancak kasabanın kaderi, geçen yıl yaşanan bir trajedinin ardından beklenmedik bir dönüşümle karşı karşıya kaldı. Kasabanın son sahibi geçen yıl hayatını kaybedince bölge miras olarak oğlu 31 yaşındaki Kyle Okura’ya kaldı. Okura, Amboy'u yeniden canlandırmak için çaba sarf ediyor ve kasabayı ünlülerin ve turistlerin akın ettiği bir cazibe merkezi haline getirmeyi amaçlıyor. İşte Kyle Okura ve Amboy kasabasının sıra dışı hikâyesi…
#RotaGüney Amerika’nın batısındaki Peru görkemli And Dağları’yla, dünyanın en uzunlarından Amazon Nehri ve Yağmur Ormanları’yla, sırrı hâlâ çözülemeyen ‘Nazca Çizgileri’yle, dünyanın yeni 7 harikasından biri Machu Picchu’yla ve günden güne ünlenen yerel mutfağıyla gezginlere çok şey vaat ediyor.
#Serda BüyükkoyuncuEkmek arasında leziz bir sosis, en sevilen sokak lezzetlerinden biri... Almanların meşhur ‘frankfurter’inin tadıysa bir başka, üstelik ülkemizde bu sosis çeşidini servis eden adreslerin sayısı da her geçen gün artıyor. Jürimiz Alman sosisini en iyi yapan yerleri seçti.
#SosisCengiz Koçak işinden evine, 1.965 rakımlı Babadağ’dan ‘wingsuit’ ile atlayarak gidiyor. 7 yaşından beri paraşütçü olmak isteyen Koçak, “Herkes navigasyondan trafiği kontrol ediyor, gökyüzündeyse benden başka kimse yok” diyor.
#Cengiz KoçakSeyyahlık için onu bir yere bağlayan her şeyden vazgeçerek Türkiye’yi otostopla iki kez turlayan 27 yaşındaki Furkan Kumkaya, eczanede tuttuğu nöbetlerden kazandıklarıyla geziyor. Yolculuklarında yaşadığı anıları, tanıştığı insanların hayat hikâyelerini ve verdiği küçük kararın nasıl büyüdüğünü yeni çıkan kitabı ‘Yollardan Bana Kalan’da toplayan Kumkaya’yla seyahat serüvenini konuştuk.
#Pınar TahirlerBirçok farklı doğa olayı, dünyadaki derin çukurların oluşmasına doğrudan ya da dolaylı olarak neden olmuştur. Bazılarının temel neden yerkabuklarındaki aşınma iken, şiddetli depremler ve volkanik patlamalar da derin çukurların oluşmasına yol açmıştır. Dünyanın en derin çukuru nerede? Merak eden okurlar için dünyanın en derin noktalarını derledik.
Kayak sezonu açılmışken ve bu sene yurt dışına gitmek hayal olmuşken ülkemizin harika kayak merkezlerinden biriyle açılışı yapayım dedim. İlk tercihimi Erzurum Palandöken’den yana kullandım. Geçtiğimiz hafta sonu kayak sezonuna dadaşlar diyarında giriş yaptım. Hava -20 derece olmakla beraber her gün güneşliydi. Aşırı soğuk olsa da çok keyifliydi.
#Erzurum-PalandökenYer yer bin 200 metreyi bulan yüksekliğiyle dünyanın en derin ikinci kanyonu olarak kabul edilen Kastamonu’nun Pınarbaşı sınırları içerisindeki Valla Kanyonuna, 800 metre yükseklikte 730 metre mesafede cam zeminli yürüyüş köprüsü yapılması planlanıyor. Ayrıca Azdavay ilçesinde de Çatak Kanyonu üzerine kurulan 450 metre yükseklikteki cam zeminli teras ise ziyaretçi akınına uğruyor.
#SeyahatKocaeli'nin Körfez ilçesinde yaşayan Birdane Doğrukol, 'Holoprozensefali' (beyin anomalisi) tanısıyla dünyaya gelen kızı Melis Eylül için, doktorların 'yaşamaz' demesine rağmen mücadelesinden vazgeçmedi. Birdane Doğrukol, kızı Melis'in tüm engelleri aşıp, 5 ülke 30’dan fazla şehir gezdikten sonra mutlu bir şekilde 21 yaşında hayata veda ettiğini söyledi.
#KocaeliBu dünyaya ait olmayan bir yere gitmek isterseniz, hiç durmayın hemen İzlanda’ya yol alın. Kuzeyin soğuk havasından mıdır veya okyanusun ortasında yalnız başına bulunmasından mı bilinmez, İzlanda deyince acabalar havada uçuşur. Dillerde hep; “Nasıl gideriz ta oralara, ne yer ne içeriz, nerede kalırız?” diye sayısız sorular dolaşır. Oysa bunların hepsini bir kenara bırakın, bu yazıyı okuyun ve hemen bir plan yapın... İşte size İzlanda’ya gitmek için 20 neden…
#İzlandaHande Çilek, uzun yıllar Amerika Kıtası’na yaptığı seyahatleri bir kitapta topladı. Şu anda ailesiyle Kaliforniya’da yaşıyor. Sadece Amerika Birleşik Devletleri’ni değil, kıtanın geri kalanını da merak eden gezginler için ilham veren bir seyahat kitabı ‘Amerika Yolcusu Kalmasın’...
#Hande ÇelikERZİNCAN'ın Kemaliye ilçesindeki dünyanın ikinci büyük kanyonu Karanlık Kanyon'da kurulan zipline hattı adrenalin tutkunlarının büyük ilgisini görüyor. Erzincan'a 150 kilometre uzaklıktaki doğası ve adrenalin sporları ile tanınan Kemaliye ilçesinde macera severler için yeni bir aktivite daha başlatıldı. Amerika'da Büyük Kanyon'dan sonra dünyada ikinci büyük kanyon olan Karanlık Kanyon'a sahip ilçede Fırat Nehri üzerine kurulan zipline hattı adrenalin tutkunlarının akınına uğruyor.
#ErzincanKahramanmaraşlı bir işçi ailenin çocuğu olarak Almanya’da doğan, ailesinin kesin dönüş yapmasıyla gittiği Türkiye’den doktor olarak tekrar Almanya’ya dönen Meftuni Güngör tam bir seyahat tutkunu. Bugüne kadar 70 ülkeyi gezdi. Hemen her ay yurt dışındaki bir ülkeye veya şehre gidiyor. Bu sehayatlerin çok da maliyetli olmadığını, yaz tatilinde Türkiye’de harcanan paranın çok daha azıyla başka ülkelerin de görülebileceğini söylüyor. “Yaşam kısa ve ve tekrarı yok. Dünyaya kazık çakamazsınız ama onu gezebilirsiniz!” diyor.
#Meftuni Güngörİzlanda, 350 bin kişilik minik nüfusuna rağmen 103 bin metrekarelik yüzölçümü ile dünyanın en özel noktalarından bir tanesi. Dünyanın en güvenli, kadın-erkek eşitliğinin en iyi seviyede olduğu ülkelerden biri olan İzlanda, aynı zamanda pırıl pırıl tertemiz. Vikinglerin kurduğu ilk parlamento ile dünyadaki ilk demokrasi hareketi de burada gerçekleşmiş. Refah seviyesinin yüksekliğinin yanı sıra dünyanın en pahalı ülkelerinden biri, herşey ateş pahası. Tüm bu özellikleri bir yana İzlanda tarih öncesinden kalmış bir vaha gibi. Bir anda karşıma bir dinazor çıkar mı acaba diye düşünmeden edemiyor insan, gerçeği olmasa da dinazor şeklindeki kayalar, elf hikayeleri, gayzerler, şelaleler, buzullar, vadiler, balinalar ve daha pek çok doğal güzellik el değmemiş, bakir bir halde İzlanda’da sizi bekliyor!
#İzlandaKonuyu aklımıza gastronomi yazarımız Vedat Milor düşürdü. Birkaç hafta önceki yazısında “Günümüz İstanbul’unda uydurma ‘modern meyhane’ ya da ‘masa örtülü ocakbaşı’ndan başka lokanta modellerinin tutması olanaksıza yakın. Bunun dışında; pizza, döner, ciğer, burger, dürüm... Yani sokak lezzetleri... Cihan (Kıpçak), ortağı Üryan’la (Doğmuş) burger ve sosisli sandviç yaparken Kaan (Sakarya) ve Derin (Arıbaş) gibi çok üst düzey şeflerin dürüm işine soyunmaları gayet mantıklı. Bu; onların değil, benim, sizin, bizlerin ayıbı.” Milor’un bu tespitinden hareketle, sokak lezzetlerine yönelen bu şeflerin kapılarını çaldık. Anlattıklarına bakınca gördük ki; her biri birbirinden yetenekli bu şeflerin ‘fine dining’i bırakmalarının biri psikolojik, biri toplumsal iki temel sebebi var. Psikolojik olanı tahmin etmek zor değil. Kusur kabul etmeyen standartlar, mutfağın o sert koşullarına alışkın şefleri bile bir zaman sonra yıldırıyor. Tuzluğun deliklerinin kenarında kalmış tuz tanelerini dert etmek zorunda olmamak ve farklı kesimlerden, daha fazla sayıda insana yemek pişirmek istiyorlar. Toplumsal sebebin kökleriyse olabildiğince derinlere uzanıyor...
#Oscarİstanbul yeme-içme sahnesi sonbahara hareketli başladı. Birbiri ardına yeni mekanlar, şef restoranları açılıyor. Geçen hafta büyük bir bölümünü aktarmıştım ama güzel haberler devam ediyor. Ünlü kadın şeflerimizden Pınar Taşdemir, Yeniköy’de Araka isimli yeni bir restoran açtı.
#Müge Akgün* Portekiz’in ünlü şairi Fernando PessoaHayatta gördüğüm en ‘güzellerden’ biri lafını hiç sevmem. Kaç güzelden biri? En güzeli hangisi peki? Net konuşmak lazım. Hayatımda gördüğüm en güzel günbatımı, kumsal, tramvay, pastane Portekiz’deydi. İşte Lizbon’dan Algarve’ye uzanan bir haftalık yolculuğumuzdan geriye kalan, asla unutmayacağım 10 şey...
#PORTEKİZTürkiye’de köklü aile geleneği düşünülünce de, iş dünyası deyince de, kültür sanattan bahsedince de akla ilk gelen isimlerden biri o. Eczacıbaşı Holding ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın Yönetim Kurulu, İstanbul Modern Sanat Vakfı’nın da Mütevelli Heyeti Başkanı Bülent Eczacıbaşı, pek çok hayata yön verecek deneyim ve birikimlerini bir kitapta topladı. ‘Işim Gücüm Budur Benim’i fırsat bilip buluştuk. Geçmişten bugüne hayatını, dünyaya bakışını, memleketin yönünü ve gençlere önerilerini konuştuk.
#Bülent Eczacıbaşı