1592 yılında inşası tamamlanan kale ile saray karışımı bu yapı günümüze kadar çok fazla hasar görmeden gelebilmeyi başarmış. Jaipur kentinin 11 km kadar dışında yer alan ve UNESCO Dünya Mirası Listesinde de yer alan Amber Kalesi, yerel halk tarafından Amer olarak adlandırılıyor.
#Ambar KalesiMersin yazın ilk göz kırptığı şehirlerden... Yıl boyunca eksik olmayan güneşi, Akdeniz’in sıcaklığı, doğal güzellikleri, Mavi Bayraklı plajları ve mutfağıyla daha fazla ilgiyi hak eden Mersin’e gittiğimizde görmemiz gereken yerleri jürimize sorduk. 10 tanesini sıraladık.
#TürkiyeVolkanik bazalttan yapılmış surların arkasında kalan Diyarbakır bir sürprizler yumağı. Labirente benzeyen dar sokakları, beklenmedik bir anda karşınıza çıkan camileri, kiliseleri, hanları, binlerce yıllık bahçeleri ve içe dönük, avlulu evleriyle apayrı bir dünya. Kenti çok iyi bilen jürimize Diyarbakır’da görmemiz gereken yerleri sorduk.
#DiyarbakırKaleme aldığı eserleriyle Türk edebiyatı ve düşünce dünyasında önemli bir yere sahip olan yazar, çevirmen ve mütefekkir Cemil Meriç, vefatının 33'üncü yılında yad ediliyor. Sosyal medyada Cemil Meriç sözleri paylaşılıyor. Peki, Cemil Meriç kimdir? Ölüm yıl dönümünde anılan Cemil Meriç’in sözlerinden derlemeler…
#Cemil Meriç KimdirAntik döneme kadar uzanan tarihi ile Harput Kalesi gezilmesi gereken önemli kültürel miraslar arasında yer alıyor. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu özel kale, her sene yoğun oranda yerli ve yabancı turist çekmektedir. Peki, Harput kalesi nerede? Harput kalesi tarihi, özellikleri ve hakkında bilgiler.
#Harput Kalesi Nerede?Doğu Akdeniz’in sahilinde önemli bir liman şehri Mersin… Uzun sahil şeridini kaplayan palmiye ağaçlarından dolayı palmiyeler şehri olarak da biliniyor. Tarihi bir mirasın üzerine kurulan şehir, birçok kültürü hâlâ içinde barındırmaya devam ediyor. Peki Mersin’de neler yapmalı, nereleri gezmeli? Sizin için denize girilecek yerlerden restoranlara kadar güzel bir liste hazırladım. İşte detaylar…
#Mersin“Kıbrıs sadece lüks otel, kumarhane, Sibel Can, Ebru Gündeş ve eller havaya muhabbetinden ibaret değil. Yıllardır gidip de Karpaz’ı görmeyen o kadar çok insan var ki! Nelerden mahrum kaldıklarını bir bilseler...” Kıbrıslı gazeteci ve fotoğrafçı Kutup Dalgakıran bize memleketini, Kıbrıs’ta Kıbrıslı gibi yaşamanın ipuçlarını anlattı. Gelin adanın kuzeyindeki eşsiz koyları ve lezzetleri onun rehberliğinde keşfe çıkalım.
#KıbrısBu hafta aracın direksiyonunu Anadolu doğru Kapadokya ve Erciyes eteklerine doğru kırdım. Ne iyi oldu anlatamam. Kapadokya’da dinlenmek, Ranger ile keşfetmek başlı başına özel hissettirdi bana bu yolculuğu. Haydi, gelin sizlere biraz Kapadokya’dan bahsedeyim.
#KapadokyaAdını duyduğunuzda, aklınıza hemen kömür karası gelecek. Patlayan grizu seslerini duyacaksınız, ölen kömür işçilerine yakılan ağıtlar kulaklarınızı çınlatacak. Acılar küllenince bir sonraki kazaya kadar aklınıza gelmeyecek bu kasabanın adı... Halbuki bir görseniz, bir daha asla unutamayacaksınız. Kömür, kara, maden, dert, ölüm kelimeleri hemen silinip gidecek belleğinizden. Ermenek’in renginin kara değil de mavi, yeşil ve turkuvaz olduğunu görüp şaşıracaksınız.
#Mehmet YaşinBir yanıma Aleksandr Puşkin’i, diğer yanıma Ahmet Hamdi Tanpınar’ı aldım ve Erzurum’u karış karış dolaştım. Kesinlikle anlatılması gereken bir manzarayla karşılaştım. Erzurum yalnızca kayak yapmak için ziyaret edilecek bir yer değil. Burada, benzerine sık rastlanmayan müthiş bir kültürel doku söz konusu.
Özlem Işıklı (28) öğretmen. Sinop’un Boyabat İlçesi’ndeki Şehit Ersoy Gürsu Anadolu Lisesi’nde tarih öğretmenliği yapıyor. 2000 senesinde tayini Boyabat’a çıktığı için çok mutlu olmuş; diğer öğretmen arkadaşlarının kendisi kadar şanslı olmadığını düşünüyor. Boyabat, onun tasviriyle "Sakin, yeşilliklerle çevrili, doğada aradığınız birçok şeyi bulabileceğiniz bir Karadeniz ilçesi."
Savunma amaçlı olarak yapılan Diyarbakır Surları, üzerinde 26 medeniyete ait taşıdığı kitabelerle 2 bin yılı aşkın tarihi aydınlatıyor. Hangi tarihte yapıldığı kesin olarak bilinmeyen ancak ilk olarak M.S 349 yılında Roma İmparatoru Konstantin tarafından restore edilen surlar, yer yer 14 metre yüksekliğe kadar çıkan toplam 82 burçtan oluşuyor.