Osmanlı devleti dünya ve doğu tarihi için oldukça önemli devletlerden biri olmaktadır. Özellikle Osmanlı devleti en çok doğuda İran devleti ile mücadele içinde bulunmuştur. Bu anlaşmayı merak eden bireyler de genellikle Amasya Antlaşması nedir? Amasya Antlaşması tarihi, maddeleri, önemi ve sonuçları kısaca özeti ne olmaktadır? Soruları bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Amasya AntlaşmasıOsmanlı İmparatorluğunun Safevi Hanedanı ile imzalamış olduğu Serav Antlaşması nedir? Serav Antlaşmasının Önemi Nedir? Serav Antlaşmasının maddeleri gibi konularda sizler için mühim bilgileri derledik. Tarihimizin bir kesitine ışık tutması bakımından Serav Antlaşması'na dair tüm detayları derledik.
100 yılı deviren Cumhuriyet’e giden yolu, Mustafa Kemal Atatürk Samsun’dan başlayan Ankara’da biten zorlu rotada ilmek ilmek işledi. Samsun’da attığı ilk adım, 13 Ekim 1923’te Ankara’nın başkent olmasına kadar sürdü. 28 Ekim 1923’te Çankaya Köşkü’ndeki akşam yemeğinde ‘Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz’ sözleriyle de ülkeyi aydınlığa taşıdı. İşte Cumhuriyet’in yol haritası...
#Ankara29 Ekim 2023, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümü. Bu nedenle bu yıl Cumhuriyet Bayramı daha da büyük bir coşkuyla kutlanacak. Ülkenin her karışında verilen kurtuluş mücadelesinin önünde saygıyla eğiliyoruz. İstiklal yolunda 100’üncü yılın gururunu doyasıya yaşayıp kuruluş ruhunu en çok hissedeceğimiz 12 şehirden öneriler hazırladık.
#Serda BüyükkoyuncuMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 2023’te yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimleri çalışmaları kapsamında ilk mitingini “2023’e Doğru: Aday Belli, Karar Net” temasıyla Sivas’ta başlattı. Bahçeli Sivas'taki konuşmasında, "2023’te adayımız belli, kararımız nettir. Derdimiz milli bekâmız ve egemenlik hakkımızdır." ifadelerini kullandı. Bahçeli ayrıca, "Cumhurbaşkanı adayımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Hedefimiz sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı açık ara farkla tekrar Cumhurbaşkanı seçilmesi, TBMM’de vekil sayısı ile çok güçlü bir MHP grubunun ve Cumhur İttifakı’nın tecelli etmesidir." dedi.
#SivasTBMM Başkan Mustafa Şentop, Misak-ı Milli'nin kabulünün 102. yıl dönümünde değerlendirmelerde bulundu. Misak-ı Milli'nin, Milli Mücadele'nin bir nevi reçetesi olarak Meclis-i Mebusan'ın cesaret ve feraset sahibi milletvekillerinin oy birliğiyle 28 Ocak 1920 tarihinde kabul edildiğini anlatan Şentop, Meclis'in gizli oturumunda alınan kararın 17 Şubat 1920 tarihinde açıklandığını kaydetti.
#TBMM BaşkanıOsmanlı imparatorluğunda güçlü dönem geçirmiş olan padişahlar bulunmaktadır. Bu padişahlardan birisi de II. Bayezid'dir. II. Bayezid Osmanlı döneminin padişahlarından birisidir. Osmanlı imparatorluğu padişahları geçtiğimiz aylarda oldukça fazla araştırılmaktadır. En çok araştırılan padişahlar arasında da II. Bayezid yer almaktadır. II. Bayezid döneminde pek çok olay yaşanmıştır. Peki, II. Bayezid kimdir? II. Bayezid döneminde hangi olaylar yaşanmıştır? 2. Beyazıt'ın hayatı nasıldır? 2. Beyazıt nasıl padişah olmuştur? İşte II. Bayezid hakkında bütün merak edilen detaylar.
#II. Bayezid Kimdir?II. Mehmed veya Fatih Sultan Mehmet Osmanlı İmparatorluğu'nun padişahlarından biridir. Tarihî kaynaklarda ismi, Mehmed isimli diğer padişahlarınki gibi, Muhammed şeklinde geçer. Fatih Sultan Mehmet, ilk olarak 1444-46 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451'den 1481 yılında ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm sürdü. Peki, Fatih Sultan Mehmet kimdir, İstanbul'u kaç yaşında fethetti? Fatih Sultan Mehmet Osmanlı İmparatorluğu'nun kaçıncı padişahı?
#Fatih Sultan Mehmet15 Mart 1920, yani bundan 100 sene evvel Mondros hükümlerine göre müttefik devletlerin (Yunanistan dahil) İstanbul’u işgali zorba biçimde güçlendiriliyordu. 15 Mayıs 1919’da Yunanistan’ın İzmir’e çıkarılmasıyla Anadolu’nun her yerinde direniş hareketi cemiyetleri teşkil edildi ve bir noktadan sonra da Çukurova-Dörtyol’da olduğu üzere silahlı direniş başladı.
#YAZARYILIN ikinci yarısında maaş ve aylıklara yapılacak zam oranı, 3 Temmuz’da açıklanacak haziran ayına ilişkin enflasyon oranı ile netleşecek. Böylelikle zamda esas alınan 6 aylık enflasyon ortaya çıkacak. İlk beş ayda enflasyon yüzde 4.99 olarak gerçekleşti. Eğer haziran enflasyonu eksi çıkmazsa, dar ve sabit gelirli kitlenin aylıklarına yüzde 5-6 arası zam yapılması kuvvetle muhtemel.
#YazarlarGelecek pazar, Atatürk’ün kurtuluş mücadelesini başlattığı günün 100’üncü yıldönümü. Bu nedenle bu yıla özel pek çok program hazırlandı. Onlarca kişi denize açıldı, 19 Mayıs sabahı Samsun Tütün Limanı’na ayak basacaklar. Kimileri de kurtuluşun ayak izlerini karadan takip ediyor; Erzurum’a, Sivas’a gidiyor, Ankara’yı karış karış geziyor. Siz de kendinize bu etkinliklerden bir durak seçebilir, zafer ruhunu bu yıl daha derinden hissedebilirsiniz.
#Samsun Büyükşehir BelediyesiCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gün Rize’de kendi adını taşıyan üniversitenin akademik yıl açılışında Suriye ve Musul’daki gelişmelere dikkat çekerek, “Fiziki sınırlarımız başka, gönül sınırlarımız bambaşkadır. Misakı Milli diye bir derdimiz varsa ‘Burada üzerimize düşen görevler var’ demek durumundayız. Türkiye sadece Türkiye değildir” dedi. Erdoğan’ın mesajları özetle şöyle:
#ErdoğanYeşil Düşünce Derneği; 2014 - 2016 yıllarını kapsayan iki yıllık süreçte Yeşil Gazete'de yayınlanan Türkiye'deki kömürlü termik santrallerin kurulu olduğu şehirlerdeki insanlar ile yapılan röportaj haberleri, "Türkiye'nin Kömür Hikayeleri" adı ile rapor haline getirerek yayımladı.
#Türkiye'nin Kömür Hikayeleri13 Kasım 2011 tarihinde yayınlanan “Arap Devletlerinde Din ve Anayasa” başlıklı yazımı eleştiren bir okur, laik cumhuriyetin günümüze çamurlu yollardan başka bir miras bırakmadığını, günümüzde Ankara-Konya hızlı treninde kapuçino içerek püfür püfür gidilebildiğini yazdı.
Başbakan Erdoğan’ın, CHP lideri Baykal’a yanıt verirken, “Dersim sürgünü belgelerini açıklarım” şeklindeki sözlerine çok şaşırdım. Bu tür sözlerin uluslararası platformlarda karşımıza nasıl çıkarıldığını, son ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu ve İsveç meclisi kararlarında gördük. Tabii ki, “Yaptıklarımızın üzerini kapatalım” demiyorum. Tarihimizi bilmediğimizi, iyi bir okuma yapamadığımızı iddia ediyorum. Nasıl mı?..
Bazı çevreler bugünlerde yaşadığımız sorunların Cumhuriyet’in kuruluş ideolojisinden kaynaklandığını yazıyor, söylüyor! Bunu yaparken tarihi eğip büküyor; yarım yamalak bilgileriyle büyük sonuçlara varıyor. Yapmak istedikleri mevcut iktidarın “resmi tarihini” oluşturmak. Peki, Cumhuriyet tarihinde kimlerin üreten “Kalem”; kimlerin sürekli satıp savan ve mülk kalmayınca umudunu dışa bağlayan “Silgi” olduğunu öğrenmek ister misiniz?