Avrupa’nın tam yapay kalp nakli yapan ilk kadın kalp cerrahı Dr. Dilek Gürsoy, dünyaca ünlü Forbes dergisinin Almanya’da 3 Kasım’da yayımlanacak sayısına kapak oldu. Gürsoy, “12 yıldır tam yapay kalp alanında çalışmalar yürütüyorum. Forbes dergisine kapak olmam beni onurlandırdı” dedi.
#Dilek GürsoyAvrupa'nın tam yapay kalp nakli yapan ilk kadın kalp cerrahı Dr. Dilek Gürsoy, dünyaca ünlü Forbes dergisinin Almanya'da 3 Kasım'da yayımlanacak sayısına kapak oldu. Gürsoy konuya ilişkin açıklamasında "12 yıldır tam yapay kalp alanında çalışmalar yürütüyorum. Forbes gibi dünyaca ünlü bir derginin Almanya'daki sayısında kapak olmam beni onurlandırdı." ifadelerini kullandı.
#Dilek GürsoyKoronavirüse karşı geliştirdikleri aşıyla tüm dünyaya umut olan BioNTech’in Baş Tıbbi Sorumlusu Özlem Türeci, koronavirüsün şimdiden yönetilebilir olmaya başladığına dikkat çekerek, "Virüs bize birkaç yıl daha eşlik edecek. Korku içinde yaşayamayız" dedi. Türeci, güçlendirici aşıların “12 veya 18 ayda bir” verilebileceğini öngördüğünü söyledi.
#Özlem TüreciAlmanya’da yaşayan ve küçük yaşta babasını kalp hastalığından kaybeden Dilek Gürsoy, doktor olmaya karar verdiğinde önce öğretmeni “Okuyamaz” diye karşı çıktı, ardından annesi “Sağlık alanında oku yeter” dedi. Dilek Gürsoy engelleri tek tek aşıp kalp cerrahı oldu ve bu ülkede ‘yılın doktoru’ seçildi. Avrupa’da ilk yapay kalp naklini gerçekleştiren Gürsoy’un hedefi yapay kalp merkezi kurmak.
#GazetehaberleriDr. Dilek Gürsoy, 1976 yılında işçi anne ve babanın üçüncü çocuğu olarak Neus’da doğdu. Henüz 10 yaşındayken babasını kaybetti. Okuma yazması bile olmayan annesi, onu ve iki kardeşini büyüttü. Annesinin “Eczacı olsan yeter” dediği Gürsoy, doktor olmakla yetinmedi, birçok ilke de imza da attı. Avrupa’da ilk yapay kalp naklini gerçekleştiren kadın doktor olarak adını bu alanda tarihe yazdırdı. Yaptığı çalışmalarla Almanya’da ‘yılın doktoru’ seçildi. Şimdi, göçmen kökenlilere ve doktor adayı genç kızlara örnek gösteriliyor. Hedefi ise Almanya’da yapay kalp merkezi kurmak.
#Dr. Dilek GürsoySağlık Bakanı Fahrettin Koca, Almanya’da yılın doktoru ödülüne layık görülen Kalp Cerrahı Dr. Dilek Gürsoy’u görüntülü arayarak tebrik etti. Gürsoy’u 29 Ekim’de İstanbul’da düzenlenecek olan 6. Türk Tıp Dünyası Kurultayı’na davet eden Bakan Koca, başarılı hekimin çalışmalarına destek vereceklerini söyledi.
#Sağlık Bakanı Fahrettin KocaYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarDünyada, 2000 yılında yükseköğretimde 100 milyon olan öğrenci sayısı 2022’de 235 milyona ulaşarak yirmi yıllık bir süre zarfında iki kat arttı. Bu sayının yüzde 41’ini kadınlardan oluşturuyor. Dünya genelinde yükseköğretime genel kayıt oranı hala yüzde 40 civarında.
#Konuk Yazar2022 Nobel Tıp Ödülü'nü İsveçli biyolog Svante Paabo'nun kazandığı açıklandı. İsveçli bilim insanı ödülü, "Soyu tükenmiş homininlerin genomları ve insan evrimi ile ilgili" çalışmaları nedeniyle aldı. Bu gelişmeyle birlikte Svante Paabo hakkında araştırmalar hız kazandı. Peki Svante Paabo kimdir? İşte Nobel Ödülü'nü kazanan Svante Paabo'nın biyografisi...
#2022 Nobel Tıp ÖdülüEn iyi oyuncu ödülünün kadın-erkek ayrımı yapmadan verildiği bu yılki Berlin Film Festivali’nde ünlü isimlerin arasından sıyrılarak Gümüş Ayı’yı kucaklayan Meltem Kaptan oldu. Ödülü bir annenin mücadelesini anlatan “Rabia Kurnaz, George W. Bush’a Karşı” filmiyle alan oyuncu: “Film tüm dünyadaki annelerin gücüyle ilgili...”
#Berlin Film FestivaliBu yıl 72’ncisi düzenlenen Uluslararası Berlin Film Festivali Berlinale’de ödüller sahiplerini buldu. Türkiye kökenli oyuncu Meltem Kaptan, ‘Rabiye Kurnaz, George W. Bush’a Karşı’ filmindeki rolüyle ‘En İyi Başrol Oyuncusu’ olarak ‘Gümüş Ayı’ ödülüne layık görüldü. Kaptan, filmde uzun süre Küba’daki ABD ordusuna ait Guantanamo kampında esir tutulan ve işkence gören oğlu Murat Kurnaz’ı kurtarmaya çalışan anne Rabiye Kurnaz’ı canlandırıyor.
#Uluslararası Berlin Film Festivali BerlinaleÖzlem Türeci, Kovid-19 aşısının geliştirilmesinde gösterdiği özveri ile dikkatleri üzerine çekmişti. Koronavirüsle aşısında başarıya ulaştığını açıklayan ilk şirket BionTech'in kurucusu olan Özlem Türeci, ABD merkezli Pfizer ile birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısında yüzde 90 başarıya ulaştıklarını açıklamış ve dünya genelinde büyük bir sevince neden olmuşlardı. İşte, Özlem Türeci hakkında bazı bilgiler
#Özlem TüreciStrong Group Medya bu yıl ikincisini düzenlediği Türkiye İnovasyon ve Başarı Ödülleriyle sanat, iş ve bilim dünyasını bir araya getirdi. Kazananların Strong Bosses Dergisi ve strongbosses.com okurlarının oylarıyla belirlendiği Türkiye İnovasyon ve Başarı Ödülleri İstanbul Hilton Bomonti Otel’de gerçekleşti.
#Sponsorlu İçerikAlmanya’da tıp dünyasının önemli ödüllerinden kabul edilen "Paul Ehrlich ve Ludwig Darmstaedter 2022 ödülü" yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını geliştiren Dr. Özlem Türeci, Prof. Dr.Uğur Şahin ve Prof. Dr. Katalin Kariko'ya verildi.
#Uğur Şahin