MİLLİ şairimiz Mehmed Âkif Ersoy’un 1936’da yaklaşık 10 yıl kaldığı Mısır’dan hastalığı nedeniyle Türkiye’ye dönerken dostu ve sırdaşı Müderris İhsan Efendi’ye eğer vefat ederse yakılması vasiyetiyle bıraktığı Kuran Tercümesinin yer aldığı defterlerin imhası yeniden gündeme geldi.
#Mehmed Âkif Ersoyİstiklal Marşı milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmış ve Osman Zeki Üngör tarafından günüzdeki okunuşu bestelenmiştir. İstiklal Marşı Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletlerinin resmi marşıdır. İstiklal Marşı'nın anlamı ve önemi oldukça büyüktür. İstiklal Marşı'nın ilk 2 kıtası törenlerde milli marş olarak okunmaktadır. Toplamda 10 kıta olan İstiklal marşı'nın tüm 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ve 10. kıta sözleri ile detayları..
#İstiklal MarşıBugün 12 Mart. İstiklal Marşımızın Kabulünün 103. Yıl dönümü kutlanıyor. Milli mücadelenin en önemli simgelerinden birisi olan İstiklal Marşı, milli şair Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alındı. Şiir, 12 Mart 1921'de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir. 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ile ilgili detaylar!
#İstiklal MarşıMüzik çevrelerinde çoğunlukla İstiklal Marşı’nın ilk bestecisi olarak bilinen, özellikle ‘Tereddüt’ adlı eser ile tanınmış, yenilikçi bir müzik adamı olduğu hafızalarda yer etmiş olan besteci, udi, çellist, şef, notist Ali Rıfat Çağatay’ın yayın hayatı, üzerinde durulmamış bir konudur.
#Ali Rıfat ÇağataySabancı Müzesi’nde aralık sonunda açılan ‘Şehzade’nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi’ sergisi, son halife Sultan Abdülmecid Efendi’nin siyaset ve sanat tarihi açısından önemini ortaya koyan, şimdiye kadar hakkında yapılmış en kapsamlı sergi. Sadece Türkiye’deki resmi ve özel koleksiyonlardan değil, hayatının son 20 yılını geçirdiği Fransa’dan getirilenlerle birlikte sergi koleksiyonu 60 tablo ve 300’ü aşkın belgeden oluşuyor.
#Abdülmecid EfendiChanning Tatum’un George Washington’a sesiyle hayat verdiği yetişkin animasyonu ‘America: The Motion Picture’, sınırları zorlayan bir alaycılıkla Amerikan tarihini canlandırıyor. Usta Fransız yönetmen François Ozon’un yaratıcılık ve özgünlükle parladığı ilk dönemlerinden dört klasik filmi BluTV kataloğunda. Haftanın müzik önerisi, Volkan İncüvez’in Yunus Emre’nin aynı adlı meşhur şiirini bestelediği teklisi ‘Dertli Dolap.’
#Uğur Yükselİstanbul'un birçok ilçe ve mahallesinde bakım ve yatırım programı çalışması gereğince elektrik kesintisi yaşanacak. BEDAŞ ve AYEDAŞ, elektrik kesintisi yaşanacak ilçeleri resmi sayfası üzerinden paylaşarak vatandaşları bilgilendirdi. Peki, elektrikler ne zaman gelecek?
#Elektrikler Ne Zaman Gelecek?Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ulusal marşı olan İstiklal Marşı,'nın tarihi vatandaşlar tarafından zaman zaman araştırılıyor. Anadolu'da Millî Mücadele'nin devam ettiği sırada kaleme alınan İstiklal Marşı toplam 10 kıt'adan oluşmaktadır. 1921'de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen İstiklal Marşı'nın bestesi Osman Zeki Üngör'e aittir. İşte, merak konusu olan, "İstiklal Marşı hangi yıl yazıldı? İstiklal Marşı'nı kim yazdı?" sorularının cevabı.
#İstiklal Marşını Kim YazdıKurtuluş savaşından alnının akıyla çıkan ordunun talebi üzerine İstiklal Marşı yazılması için yarışma başlatan Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı), para ödülü olduğu için yarışmaya katılmayan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Isparta Milletvekili Mehmet Akif Ersoy'a mektup göndermiştir. Para ödülünü kabul etmeyen Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı marş, 1921 yılında kabul edilerek İstiklal Marşı olarak ilan edilmiştir.
#İstiklal Marşı1916’da kurulan Darülelhan, Türkiye’deki modern konservatuvarların öncüsüydü. Birinci Dünya Savaşı, İstanbul’un işgali ve Cumhuriyet’in kuruluş sürecindeki zorluklara rağmen ilk 10 yılda gerçekleştirdikleri yüzyıl sonra bile geleceğe ışık tutuyor. ‘Nağmeler Evi’nin 100’üncü yılı 9 ve 11 Aralık tarihlerindeki özel program ve konserle değerlendirilecek.
#Kitap SanatMehmet Akif Ersoy'un kaleme aldığı İstiklal Marşı 12 Mart 1921'de TBMM tarafından kabul edildi. Bugün İstiklal Marşı'nın kabulünün 93'üncü yılı... İstiklal Marşı'nın ilk bestesi 1924 yılında Ali Rifat Çağatay tarafından yapıldı. Klasik Türk müziği olan bu beste resmi olarak kabul edilip kamu kurumu ve okullarda çalınmaya başladı. 1930 yılından sonra ise Zeki Üngör'e ait olan modern beste kullanıldı. İstiklal Marşı, Mehter takımı kullanılarak da çalınmıştı. İşte İstiklal Marşı'nın çeşitli versiyonları.
#İstiklal MarşıTBMM'nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda kabul edilen, Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı İstiklal Marşı'nın ilk bestesini Ali Rifat Çağatay, halen yürürlükte olan ikinci bestesini ise, Osman Zeki Öngör yaptı.İstiklal Marşı'nın kabulünden sonra marşın bestelenmesi için yarışma düzenlendi. Yarışmaya 24 besteci davet edildi. 24 besteci, Mehmet Akif'in şiirini değişik biçimlerde besteledi. Ancak, Kurtuluş Savaşı'nın devam etmesi, Meclis'in Kayseri'ye taşınmasının gündeme gelmesi üzerine yarışma sonuçlandırılamadı. İstiklal Marşı'nın Ali Rifat Çağataş tarafından yapılan ve 6 yıl kadar kullanılan, Acemaşıran makamında alaturka türdeki ilk bestesi, gramafonların taş plaklarına da kaydedildi. Az sayıda hazırlanıp Türkiye'de piyasaya sunulan taş plağın üzerinde, Arap harfleri ve Latin harfleriyle 'Ali Rifat İstiklal Marche' yazısı yer alıyor. Plağın diğer yüzünde ise Sakarya Marşı bulunuyor. Vedat DOĞAN/KAYSERİ,DHA
#İlk