Güzel olmayı istemek ve bu uğurda makul bir çaba göstermek sağlıksız bir durum değil. Ama eğer zihniniz sürekli olarak güzel olmadığınız düşünceleriyle doluysa ve kusurlu gördüğünüz fiziksel özelliklerinizi takıntı haline getirip sürekli bu olumsuz duygu durumuyla boğuşuyorsanız, o zaman yolunda gitmeyen bir durum var demektir. Psikoloji biliminde ‘dismorfofobi’ adlandırılan beden algı bozukluğu diğer adıyla kendini beğenmeme hastalığı bu haftaki konumuz...
#Yelda BaşaranMargit Schreiner ‘Sevmek Dedikleri’nde gerçek sevgiyi tatmış bir kişinin aşka duyduğu özlemin ve aşkın imkânsızlığının araştırmasına girişiyor. Kitap unutulması zor bir cümleyle açılıyor: “Sonunda öldürürüz annelerimizi, çünkü artık yalan söylemek istemeyiz.”
#Margit SchreinerEstetik baskısı sadece genç kızların hayatını kâbusa çevirmiyor. Son yıllarda özellikle çok genç yaştaki erkekler kaslı bir vücuda sahip olabilmek için bedenlerine zarar verme pahasına ağır antrenmanlar yapıyor, ilaçlar kullanıyor. Peki bu genç erkekleri bu duruma ne getirdi?
#SporŞizofreni kelimesi çoğunlukla ‘şiddet içeren, korku veren, ağır hastalık’ gibi terimleri akla getiriyor. Peki hastalığın isminin insanlarda bu düşünceleri uyandıran bir kelime olması şizofreni teşhisi konan kişileri nasıl etkiliyor?
#SağlıkAkdeniz Üniversitesi (AÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Altaş ve Dr. Murat Duyan, koronavirüs ve koku alma kaybıyla ilgili çok çarpıcı bir araştırma yaptı. Araştırma, Covid-19 geçirenlerde koku kaybının kalıcı olmadığını ancak hastalık tarihinden sonraki 6 ayın ardından kokuları farklı algılama olasılığının daha fazla olduğunu ortaya koydu. Dr. Murat Duyan, koronavirüsü atlatan kadınların 72, erkeklerin ise 87 gün sonra koku alma yetilerini tekrar kazandığını, erkeklerin 'yanık lastik', kadınların ise 'çürümüş soğan' kokusu algıladığını tespit ettiklerini söyledi.
#AntalyaAkdeniz Üniversitesi (AÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Altaş ve Dr. Murat Duyan, koronavirüs ve koku alma kaybıyla ilgili çok çarpıcı bir araştırma yaptı. Araştırma, Covid-19 geçirenlerde koku kaybının kalıcı olmadığını ancak hastalık tarihinden sonraki 6 ayın ardından kokuları farklı algılama olasılığının daha fazla olduğunu ortaya koydu. Dr. Murat Duyan, koronavirüsü atlatan kadınların 72, erkeklerin ise 87 gün sonra koku alma yetilerini tekrar kazandığını, erkeklerin 'yanık lastik', kadınların ise 'çürümüş soğan' kokusu algıladığını tespit ettiklerini söyledi.
#Akdeniz ÜniversitesiAlzheimer hastalığının en sık görülen demans türü olduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Şebnem Usta, özellikle pandemi döneminde Alzheimer hastalarının insanlarla iletişimi, azaldıkça hastalık süreçlerinin hızlanma eğilimi gösterebileceğini dile getirdi. Usta, “Hastanın yaşam alanı mümkün olduğunca değiştirilmemelidir” uyarısında bulundu.
#AlzheimerAlzheimer hastalığının en sık görülen demans türü olduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Şebnem Usta, özellikle pandemi döneminde Alzheimer hastalarının insanlarla iletişimi, azaldıkça hastalık süreçlerinin hızlanma eğilimi gösterebileceğini dile getirdi. Usta, “Hastanın yaşam alanı mümkün olduğunca değiştirilmemelidir” uyarısında bulundu.
#Uzm. Dr. Şebnem UstaÇevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş "Ülkemizde gayrimenkul edinimine ilişkin detaylı bilgilerin verilmesi, ülkemizde yaşama kararı alan kişilere sağlık, eğitim ve iş olanakları gibi ülkemizi tanıtacak bilgilerin genel olarak farklı dillerde ifade edilmesi, Türkiye'nin tanıtımı ve sektörün gelişimi açısından oldukça önem taşımaktadır" dedi.
#YatırımcıBakımlı olmak, istenen ve güzel bir durum iken hayatımızı etkilemeye başladığı noktada çeşitli problemler var demektir. Dış görünüşe verilen aşırı önem bazı psikolojik problemlerden kaynaklanıyor olabilir. Uzman Klinik Psikolog Fundem Ece Kaykaç konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Güzellik TakıntısıZaman zaman yaşadığımız anı, aynı yerde aynı koşullarda tekrar yaşıyor hissine kapılırız. İnsanlar bu olayı genellikle doğaüstü olarak yorumlar. Ancak dejavu denilen bu olay bilimsel anlamlar taşımaktadır. Oldukça karmaşık olan dejavu hakkında çok farklı teoriler vardır. Peki dejavu nedir ve neden olur?
#DejavuMigren yetişkin kadınlarda yüzde 25, yetişkin erkeklerde yüzde 8 oranında görülüyor. Genetik bir hastalık olan migren yaşam şeklinin değiştirilmesiyle önemli ölçüde kontrol edilebiliyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Derya Uludüz migren hastalığının belirtileri, nedenleri ve migrenin tedavisi hakkında bilgi verdi.
#MigrenDejavu, an itibariyle yaşanan olayın daha önce de aynı yerde ve aynı koşullar altında yaşanmış gibi hissedilmesi anlamına gelmektedir. Yıl içerisinde birden fazla kez yaşanabilen bu olan, bireyler tarafından tam olarak anlamlandırılamamaktadır. Peki, beynin insan algısı üzerinde oynadığı bir oyun olan Dejavu nedir ve insanlar neden bu anı yaşar? İşte, bazı bilgiler
#DejavuYarım milyon doğumda bir görülen enzim hastalığı ‘Alfa Mannosidoz’a yakalanan 5 yaşındaki Çınar’ın hayatta kalması, uygun iliğin bulunmasına bağlı. Minik Çınar’ın tedavisi için bir buçuk yıl önce Artvin’den Ankara’ya gelen ailesi, “Tek dileğimiz ismi gibi ömrü olması, bunun içinde uygun iliğin bulunması şart” diyor.
#Alfa MannosidozSevimli evcil hayvanlar ya da çok güzel görünen bir tabak yemek... Instagram'da paylaşılan birçok fotoğraf, "Hayat güzel" mesajı veriyor. Fakat son araştırmalar, sosyal medyadaki bazı fotoğrafların da paylaşımcının yaşadığı depresyon hakkında ipuçları verebileceğini söylüyor.
#İnstagramLeigh de Vries beden algı bozukluğu yaşayan genç bir kadın. Nadir görülen bir psikiyatrik bozukluk olan hastalar dış görünümlerine aşırı derecede takıntılıdırlar ve sürekli olarak beğenilmediklerini düşünürler.
#Beden Algı Bozukluğu‘TOKİ musluğu, TOKİ suntası’ gibi kalitesiz malzemenin kod adı haline gelen TOKİ’den ‘kalite’ hamlesi geldi. TOKİ Başkanı Ergün Turan bundan sonra TOKİ’ye kalitesiz malzeme girmeyeceğine dikkat çekti. Dikey yerine yatay mimariye geceklerini de belirten Ergün kalite yükselmesinin maliyetleri yüzde 7-8 arttıracağını söyledi.