Paylaş
Son zamanlarda danışanlarımdan sık sık duymaya başladığım bu şikâyet bizim için normal bir şikâyet olmakla birlikte danışanlar için kaygı veriyor. “Etrafımdaki insanları farklı hissediyorum, sanki çevrem değişmiş gibi, çevrem garip geliyor” şikâyetleri gerek depresyonda gerekse kaygı bozukluklarında sık sık karşımıza çıkan bir şikâyettir.
Çok nadir olarak şizofreni bozukluğunda da gözükmesine karşın en çok depresyonda ortaya çıkar. Sanki çevre değişiyor, insanlar farklı oluyor. “Dünya gözüme farklı görünüyor” şikâyeti aslında beynin bir aldatmacası olup bizi kaygılandırmaktadır. Beynimizin sıkıntıları algılarımızı etkilemekte, dünya farklı görünmekte ve bu da insanı korkutmaktadır. Öyle ki “Akıl hastası mı oluyorum, aklımı mı yitiriyorum? Neden farklı hissediyorum?” düşüncesi insana acı vermekte ve onu korkutmaktadır.
Bu korku kimi zaman çok artmakta ve hastalar bu korku nedeniyle psikiyatriste başvurmak istememekte ve bu nedenle tedavi olmamakta, tedavi olmadığında şikâyetler giderek artmakta ve kısır bir döngü sonucu dünya giderek yaşanması zor hale gelmektedir. Bir yandan da “Hasta oldum” kaygısı ile başka sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Örnek vermek gerekirse çok sıkıntılı olduğumuz zamanlar nasıl etrafımızdaki sesler giderek beynimizde çınlıyor, insanlar üstümüze üstümüze geliyor gibi oluyorsa dünyanın değiştiğini hissettiğimiz durumlarda beynimiz sanki dış ortamı bildiğimiz şekliyle algılamamakta ve bize farklı bir ortamda olduğumuz düşüncesini yaşatmakta bu da bize yabancılık duygusunu hissettirmektedir.
Bu durum bizim için basit bir algı bozukluğu durumu olup hafif bir tedavi ile bir hafta-on gün içinde ortadan kalkmakta ama tedavi olmadığında uzun zaman sürmekte ve giderek tedavi uzamaktadır. Bu nedenle etrafımızın değiştiğini hissettiğimiz zaman bunun algılarımızla ilgili olduğunu ve büyük bir akıl hastalığının belirtisi olmaktan çok duygusal yaşantımızın ve kaygılarımızın bir parçası olduğunu bilmek; telaşlanmak yerine bir psikiyatrik yardım almakta fayda vardır.
Paylaş