Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mert, Q, X, Ň, Ä, Ŭ harflerinin Türk alfabesine girmeyeceğini belirterek, “34 harfli ortak alfabedeki 5 harf, Türk lehçelerinde olan sesler için belirlenmiştir. Eğer bir Türk vatandaşı Kazakça bir kelime yazacaksa, Kazak alfabesinde olan o harfi kullanabilir. Tıpkı İngilizce yazarken W, Q işaretlerini kullandığımız gibi” dedi.
#Türk Devletleri TeşkilatıTürk Devletleri Teşkilatı’nda alınan, Q, X, Ň, Ä, Ŭ harflerinin bulunduğu ‘ortak alfabe’ kararı kafaları karıştırdı. Bu harfler halihazırda kullandığımız alfabeye eklenecek mi? Nerelerde kullanılacak, ne işe yarayacak? Tüm bu soruları Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nda yer alan Prof. Dr. Mustafa Öner, Hürriyet okurları için yanıtladı: “Q, X, Ň, Ä, Ŭ harfleri Türk alfabesine girmeyecek. Yazı değişikliği olmayacak. O harfleri diğer Türk devletleri kullanacak.”
#Türk Devletleri TeşkilatıOrtak Türk Alfabesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrası yeniden gündeme geldi. Türk Alfabedeki harfler değişiyor mu sorusu son dönemdeki gelişmelerin ardından merak edildi. Türk Devletleri Teşkilatı tarafından oluşturulan Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaştı. TDK Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, alfabe hakkında merak edilenleri yanıtladı. Peki, Türk alfabesi değişecek mi? Alfabeye yeni harfler eklenecek mi? İşte merak edilen detaylar…
#Alfabe Değişecek MiOrtak Türk Alfabesi Projesi ile ilgili önemli adım atıldı. Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu'nun Ortak Türk Alfabesi ile ilgili bildiri yayımlamasının ardından, Ortak Türk Alfabesi harfleri ve okunuşu gündeme geldi. 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi bildirisinde temel Latin alfabesinde bulunmayan sesleri doğru bir şekilde temsil etmek için özel karakterlerin dahil edilmesinin gerekliliğini kabul ederek bu işaretlere yönelik standart bir yaklaşım üzerinde mutabakata vardığı kaydedildi. 34 harfli Ortak Türk Alfabesi, Türk dünyasındaki farklı lehçeler ve dil ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlandı. Peki, Ortak Türk Alfabesi nedir, ne zaman kullanılacak? Ortak Türk Alfabesi'nde kaç tane harf var? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Ortak Türk AlfabesiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bişkek’te ”Türk Devletleri Teşkilatı 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi”nde konuştu. Erdoğan, "Gazze başta olmak üzere soykırımın durdurulması noktasında uluslararası toplum kötü bir sınav veriyor. BM Güvenlik Konseyi karar dahi alamıyor, daha doğrusu almak istemiyor." dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAlfabedeki harfler değişiyor mu sorusu son dönemdeki gelişmelerin ardından merak edildi. Türk Devletleri Teşkilatı tarafından oluşturulan Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaştı. TDK Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, alfabe hakkında merak edilenleri yanıtladı. Peki, Türk alfabesi değişecek mi? Alfabeye yeni harfler eklenecek mi? İşte merak edilen detaylar…
#Alfabe Değişecek MiTürk Dünyası Ortak Alfabe kullanımı için harekete geçti. Türk Devletleri Teşkilatı tarafından oluşturulan Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 9-11 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirdiği 3. toplantısında, Türk dilleri için ortak alfabe çalışmasını sonuçlandırdı. Özverili çalışmalar neticesinde 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşı sağlandı.
#Türk DünyasıKazakistan, latin alfabesine uygun yeni alfabesini tanıttı. 2023 ila 2031 yılları arasında kademeli olarak kullanılmaya başlanacak olan Kazakistan alfabesi, ülke genelinde kullanılacak. 1940 yılında Kiril alfabesi kullanmaya başlayan Kazakistan, Latin alfabesi için ilk kararını 2017 yılında duyurmuştu.
#KazakistanKırgızistan ve Macaristan ziyaretleri dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’deki seçimleri kazanan Donald Trump ile görüşmesinin detaylarını anlattı, “Samimi bir görüşme yaptık. O esnada aile yemeğindeydiler. Elon Musk ve çocuğu da yanındaydı. Türkiye ile ilgili de güzel ifadeleri oldu. Kendisini ülkemize davet ettik” dedi. Erdoğan uçakta gündeme ilişkin özetle şu değerlendirmelerde bulundu...
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSon dakika: AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik AK Parti MYK Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. ABD Dışişleri Bakanı'nın Doğu Akdeniz konusunda tarafsızlığını yitirdiğini belirten Çelik, "Bir aydan kısa bir sürede ABD bakanı 2 kez ziyaret etti. Kıbrıs adasını ziyaret ettiğinde de Rum tarafını ziyaret etti, Türkiye tarafını ziyaret etmedi. Bu da tarafsızlığa gölge düşüren bir durumdur" dedi. Çelik, Ermenistan'ın Azerbaycan'a saldırılarıyla ilgili olarak ise "Cumhurbaşkanımızın bu konudaki mesajı nettir; Türkiye, Azerbaycan'ın her zaman yanındadır. Ermenistan'ın bu sivil yerlere saldırısı, uluslararası hukukun açık bir ihmalidir" dedi.
#Ömer ÇelikBirinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş olan adli ve idari yargı hakim ve savcıların, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği için yapılacak seçime adaylık başvuruları başladı. YSK'ya ilk adaylık başvurusu, sabah saatlerinde Menemen Hakimi Ali Atay tarafından yapıldı.
Bilgi teknolojilerindeki gelişimle birlikte TV yayıncılığının da şekil değiştirmeye başlaması hükümeti harekete geçirdi. Konvansiyonel yöntemlerin yanı sıra internet üzerinden ve cep telefonlarından da televizyon izlenebilmesi, RTÜK ile Telekomünikasyon Kurumu’nun birleştirilmesi fikrini gündeme getirdi.
TBMM Türkçe Komisyonu’na bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, "Türkçe’de 29 harf yerine 32 harf olsa daha iyi olurdu" diyerek yeni bir tartışmaya kapı açtı. Koç’un danışmanı "Bakan daha çok sesli harf olmasını istedi" dese de Koç’un hangi harfleri kastettiği anlaşılamadı.