Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2007 00:00
TBMM Türkçe Komisyonu’na bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, "Türkçe’de 29 harf yerine 32 harf olsa daha iyi olurdu" diyerek yeni bir tartışmaya kapı açtı. Koç’un danışmanı "Bakan daha çok sesli harf olmasını istedi" dese de Koç’un hangi harfleri kastettiği anlaşılamadı.
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Atilla
Koç, TBMM Türkçe Komisyonu’ndaki toplantıda önce "Türklerin dudaktan, İranlıların damaktan, Arapların da gırtlaktan" konuştuklarını söyledi. İnsanlar gibi dilin de zamanla değiştiğini kaydeden Koç, "Diller de insanlar gibi uzun boylu, kısa boylu, şişman veya zayıf olabilir" dedi. Koç özetle şunları söyledi:
TÜRKÇE GÜÇLÜ DİL Türkçe, İngilizceden güçlü bir dildir. Ama İngilizcenin arkasında Britanya ve ABD imparatorluğu olunca herkes selam duruyor. Türkler eskiden beri gramer felsefesine sahip değil. Bunda göçebe yaşam da etkili. Türkçe zor bir süreçten geçiyor. Türkçenin yozlaştığı, kirlendiği ve bozulduğu kanaatinde değilim. Lütfen dilimize bühtan (kara çalma, iftira) etmeyelim. Türkçenin en güçlü dönemini yaşadığı bir zamanda, konuşur sayısı 10 bini aşmayan diller için söylenen yok olma tehlikesinin, Türkçe için de geçerli olduğu korkusunu yaymak gereksiz. Türkçe bugün daha önce hiçbir dönemde olmadığı kadar geniş coğrafyada konuşuluyor. Bazı Avrupa ülkeleri ve Avustralya buna örnek. Bugün dilde en tutucular bile 100 yıl öncesinin dilini konuşamaz. 100 yıl sonraki kuşaklar da bugünün Türkçesini konuşmayacaklar.
HARF SAYISI GAFI Bir dili öğrenmek için öncelikle o dilin gramerinin iyi bilinmesi gerekir. Latin alfabesi, 11. alfabemiz oldu. 29 harften oluşan alfabe Türkçedeki bazı sesleri karşılamıyor. Alfabede 32 harf olsa bazı sesleri daha rahat karşılardı. Allahın bir mucizesi olan dili, devlet yönetemez. Çağatay ve Oğuz lehçelerinden yeni bir sözlük oluşturulsun.
DANIŞMAN DÜZELTTİ Bakanın bu sözleri, daha sonra Kültür ve Turizm Bakanı Danışmanı Bülent Erandaç tarafından düzeltildi. Erandaç, bakanın "Alfabede 32 harf olsa bazı sesleri daha rahat karşılardı" sözüyle herhangi bir harfi kastetmediğini vurguladı. Erandaç, Koç’un daha fazla sesli harf sayısı ile bazı kelimeleri daha rahat anlatılabileceğini savunduğunu söyledi.