İş dünyası, nitelikli çalışanlarını elde tutmak için ‘yetenek yönetimi’ stratejileri uyguluyor. Birçok şirket bu doğrultuda personelinin kariyerini desteleyerek, bağlılığını artırmak için çeşitli eğitim imkânları sunuyor. Yetenekler, rekabetçi maaş ve yan haklarla elde tutulmaya çalışılıyor. Yapılan araştırmalar ise adayların gözünün global markalarda olduğunu ortaya koyuyor.
#İşBu yıl ilkokula başlayan minikler için uyum haftası 2 Eylül’de başladı. Yaklaşık bir buçuk aydır okuma yazmayı sökmeye çalışan çocuklar, evde de ailelerinin desteğine ihtiyaç duyuyor. Fakat bazı veliler çocuklarına nasıl destek olacağı konusunda endişelenebiliyor.
#Prof. Dr. Vesile AlkanOkul, çocuğun ev dışındaki hayatında en önemli yerdir. Dolayısıyla okul ortamındaki tüm deneyimler ister istemez, çocuğun hayatında akademik, sosyal ve mesleki geleceğin şekillenmesi konularında hayati bir role sahip. Yapılan uluslararası araştırmaların sonuçları; ilkokul birinci sınıfta öğrencinin kaydettiği ilerleme ve başarı ile ortaokul kademesinde gösterdiği başarı ve ilerleme arasında bağlantı olduğunu gösteriyor.
#Konuk YazarOkul dendiğinde, sizin, babanızın hatta dedenizin zihninde oluşan görüntü hep aynıydı: sıralar, sınıflar ve dersleri tek yönlü anlatan bir öğretmen. Belki pandemi olmasa, çocuklarımızın kafasında da bu tablo uzun süre değişmeyecekti. Dedenizin akıllı telefonu veya interneti yoktu, ama sınıf düzeni ve sıralar hep aynıydı. Oysa çocuğunuz, teknolojinin içine doğdu.
#Konuk YazarMüzik kariyerine tam 20 yıl önce başlamıştı ama yeni jenerasyon onu daha çok başrol oynadığı dizilerden tanıyor. Keremcem şimdi ‘6’ ismini verdiği yepyeni bir albümle karşımızda. Şarkıları üniversiteden beri tanıştığı eski dostlarıyla yazmış ve çok da heyecanlı. “Şarkı söylemeyi, konserleri özledim” diyor. Keremcem’le buluştuk, kariyerini, resme olan tutkusunu, aşkı ve nasıl bu kadar fit kalabildiğini konuştuk.
#KeremcemTürkiye’de işsizlikten daha büyük bir sorun var, o da mesleksizlik. Bir yandan diplomalı işsizlerin sayısı artarken, diğer yandan birçok sektörde nitelikli eleman krizi yaşanıyor. Sorunun temelinde ise mesleki eğitimdeki negatif algı yatıyor... İşte öğrencilerden mezunlara, ailelerden işverenlere kadar tüm paydaşların mesleki eğitime bakış açısı ve atılması gereken kritik adımlar...
#Gülistan ALAGÖZGizem ve Gülay bu hafta çocuklara seyahati sevdirmenin yollarından biri olan kitaplardan bahsettiler. Saffet Emre Tonguç ve Serda Büyükkoyuncu’nun yeni çocuk kitabı serisini yazarlarına sorup maceraya ailece atılmak isteyenler için kitabın turlarının da yapılacağını öğrendiler.
#ÇocukYapılan yeni araştırmaya göre 2010 yılı sonrasında doğan alfa kuşağında, her dört öğrenciden birinin sosyal medya üzerinden en az bir defa tehdit edildiği ortaya çıktı. Yaklaşık üçte biri ise yaşıtlarından sözlü ve fiziksel zorbalık da görüyor. Diğer yandan erkek öğrenciler, sosyal medya hesaplarını kız öğrencilerden daha fazla kullanıyor. Araştırmaya göre alfa kuşağının en çok kullandığı uygulamalar ise Tiktok ve İnstagram oldu.
#Alfa KuşağıDijital dünya 2010 ve sonrasında doğan Alfa kuşağının gerçeği. O dünyada sosyal etki yaratmak için yaklaşık 20 yıl önce kurulan Games for Change, bu yıl ilk kez BM’nin gündemine girdi. Oyun dünyasında farkındalık yaratma işi büyüyünce Beko da ‘oyuncu’ oldu. Alfa kuşağını iklim kriziyle ilgili harekete geçirmek için DOMINO: The Little One platformunu kurdu. Amaç, ‘Oynarken iyi etki yaratmak.”
#Alfa KuşağıAlanında uzman üç isme başarının sırlarını sorduk... Eğitim bilimleri uzmanı Doç. Dr. Nil Didem Şimşek “Çocukları okumuyor, çalışmıyor diye etiketlemeyin, daha çok direnirler” diyor. Uzman psikolog Ayça Uslu Pelin çocuklara zamanı yönetmeyi öğretmemiz gerektiğini söylüyor. Hızlı okuma eğitmeni Kezban Küçük ise hem sözel hem sayısal derslerde bir çırpıda okumanın ve okuduğunu eksiksiz anlamanın önemli olduğunu vurguluyor.
#EğitimOkul denildiğinde, sizin aklınızdaki resim babanız hatta dedenizle bile aynıydı. Sınıf ve sıralar, dersi anlatan öğretmen resmi. Dedenizin belki akıllı telefonu, interneti yoktu ama sıra ve sınıf aynıydı. Çocuğunuz ise teknolojinin içine doğdu. Dedenizle çocuğunuzun aynı sıralarda okuması her ne kadar romantik gelse de, geleneksel eğitim ortamı acaba günümüz Alfa çocuğunun ihtiyacını giderebilir mi?
#Doç. Dr. Aslı Bugay SökmezOkul denildiğinde, sizin aklınızda ki resim babanız hatta dedenizle bile aynıydı. Sınıf ve sıralar, dersi tek taraflı anlatan öğretmen resmi, çocuklarımızın aklında da belki pandemi olmasa uzun süre aynı kalacaktı. Dedenizin belki akıllı telefonu, interneti yoktu ama sıra ve sınıf aynıydı. Çocuğunuz ise teknolojinin içine doğdu. Dedenizle çocuğunuzun aynı sıralarda okuması her ne kadar nostaljik ve romantik de gelse, acaba günümüz Alfa çocuğunun ihtiyacını gidermek ve ilgisini çekmek için yeterli mi?
#Konuk YazarDijital teknolojilerin hızla gelişmesi ve internet erişim ağlarının hızla yaygınlaşması insan hayatında ve alışkanlıklarında birçok değişiklikleri meydana getirdi. Yetişkinler dijital araç ve gereçlerdeki gelişim ve değişimleri gözlemlerken, çocuklar dijital teknolojilerle çevrilmiş bir dünyaya gözünü açıyor.
#Konuk YazarGüzellik ve estetik trendleri her geçen gün değişiyor. Yazarımız Metin Uyar’ın katıldığı küresel bir toplantıda açıklanan çalışmaya göre de gelecek beş yılda hayatımıza dijital imaj, metaverse klinikleri, sanal estetik, yaşsızlık ve cinsiyetsiz yüz kavramları girecek. Biz de uzmanlara bu trendlerin ne anlama geldiğini sorduk.
#EstetikZ kuşağından sonra Alfa kuşağı gelir. Her kuşağın kendine özgü bazı farklılıkları vardır. Alfa kuşağı da kendinden önceki nesillerden farklı özellikler göstermektedir. Alfa kuşağı 2010 yılından itibaren doğan nesle verilen isimdir. Alfa kuşağı çocukları X ve Y kuşağının anne babaların çocukları olarak tanımlanmaktadır. Bu kuşağın çocuklarının bazı özelliklerini bilerek daha etkili iletişim kurmak mümkün olmaktadır. İşte, Alfa kuşağı hakkında tüm detayları derledik.
#Alfa Kuşağı Nedir Hangi Yıllar Arasındadır?Mark McCrindle tarafından ilk kez alfa olarak tanımlanan bu yeni kuşak 2010 ve sonrasında dünyaya gelenleri kapsıyor. Bu kuşağın belirgin özellikleri arasında tarihteki en yüksek eğitime sahip olmaları, bireysel olarak öğrenmeleri, paylaşım yerine sahip olmayı tercih etmeleri ve toplumsal normları reddetmeleri yer alıyor. Alfa Kuşağı geçmişte hiç olmadığı kadar özerk yaşamaya alışkın bir nesil.
#Prof. Dr. Mehmet Engin DenizTeknoloji hayatımızın her alanına iyiden iyiye girdi. Eğitimin de teknolojiden uzak kalmaması kaçınılmazdı. Haliyle teknolojiyle büyüye nesil de eğitimdeki değişimi zorunlu kılmaya başladı. Bu kapsamda uzmanlar, eğitim ve eğlence kavramlarını yapay zekâ ile birleştiren mobil uygulamaların arttığını ve pandemiyle birlikte tüm dünyada hızla yaygınlaşacağını söylüyor.
#Eğitim