Alerjik reaksiyonların sebep olduğu anafilaksi olarak adlandırılan ve bilinen tabiriyle alerjik şok, tıbbi müdahale edilmediği durumlarda hayati risk oluşturur. Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay alerjik şok nedenlerinin moleküler alerji testleri ile çok ayrıntılı belirlenebileceğini ve oluşabilecek riskler için önlem alınabileceğini belirtti.
#Alerjik ŞokALERJİK hastalıklar, aşırı duyarlılık ile karakterlidir. Bir kişinin polen, toz akarları, ilaç, gıda, arı zehiri gibi alerjenlere karşı normalde vermemesi gereken bir tepki vermesidir. Bu tepkiyi veren kişinin bağışıklık sistemidir. Bunların bir kısmı kişinin ani ölümüne yol açabilir. Arı, ilaç ve gıda alerjisi alerjik şoka (anafilaksi) sebep olup, dakikalar içinde kişiyi öldürebilir. Bir kısım alerjik hastalıklar ise sık olarak görülür, insanların önemli bir kısmını etkiler. Alerjik nezle ve kurdeşen (ürtiker) bu özelliğe sahiptir. Bu hastalıklar kişilerin hayat kalitesini, okul ve iş başarısını olumsuz etkiler. Alerjik astım ise kronik seyirli olup hastanın hayatını riske sokar. İç Hastalıkları Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kokuludağ, bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi:
#1Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Günlük hayatın çok içindeki bu sinsi problemin etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabiliyor. Ölümlere dahi neden olabilen küf sorununu ve sağlığımıza etkilerini 12 soruda mercek altına aldık...
#SağlıkKalbinde canlı parazitlerle dolu bir kistin olduğunu öğrenen Moğolistanlı aile hekimi Nemekhjargal Nyamjav, şifayı Türkiye’de buldu. İstanbul’da yapılan başarılı bir ameliyatla sağlığına kavuşan Moğol hekim, “Kalbimdeki saatli bombadan kurtulduğum için çok mutluyum” dedi...
#ParazitGünümüzde birbirinden farklı sağlık sorunları bulunmaktadır. Özellikle ortostatik hipotansiyon çok merak edilen hastalıklardan birisidir. Ortostatik Hipotansiyon nedir? Belirtileri nelerdir? Ortostatik Hipotansiyon tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Ortostatik HipotansiyonDünya uzun süredir Covid-19 pandemisi ile boğuşurken, pek çok insan uzun karantinalar ve fiziksel mesafe ile yaşamaya alıştı. El dezenfektanları ve maskeler ise bu süre zarfında olmazsa olmazlarımız arasında yer aldı. Peki bu yaşam tarzı değişiklikleri sağlığımızı nasıl etkileyecek?
#KoronavirüsZeytin bir ağacın meyvesidir. Özellikle mükemmel sağlıklı yağ, vitamin ve antioksidan kaynağı olarak bilinmektedir. Pek çok yönden sağlıklı olan zeytin genellikle acılığından dolayı taze yenmemektedir. Genel olarak zeytinler sertleştirilir, ferment edilir ve sıkıştırılarak yağı elde edilmektedir. Faka bazı kişilerin vücudu zeytine alerjik reaksiyon göstermektedir. Peki zeytin alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Zeytin alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri sizlere detaylıca derledik.
#Zeytin AlerjisiGünlük hayatımızda kahvaltılarda tükettiğimiz peynirler zaman zaman alerjiye neden olabilir. Alerjinin nasıl olduğu, belirtileri ve tedavisi gibi konular merak edilen konular içerisindedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Peynir Alerjisiİlaç kullanımının hemen ardından istenmeyen zararlı etkiler görülmesi durumunda bağışıklık sistemimizin bu ilaçları yabancı madde olarak algılaması ve reaksiyon göstermesi durumunda ilaç alerjisi ortaya çıkar. İlaç alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İlac Alerjisi Nedirİlaç alerjisi, toplum üzerinde fazla oranlarda gözükmemektedir. Başlıca oluşumları arasında birçok farklı ilaç gelişimi yapılması ve vücudun reaksiyon olarak karşılık vermesinden oluşur. İlaç alerjilerinin başlıca sebepleri arasında ilacın vücuda yabancı madde olarak girmesidir. İlaç alerjisi için belirtiler ağır olabilmektedir. İlaç alerjisi için gerekli olan tedavi planı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İlaç Alerjisi NedirFındık alerjisi, hem erişkinlerde hem de çocuklarda görülen bir alerji çeşididir. Fındığın direkt olarak tüketilmesi ya da toz halinde iken koklanması da alerjinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Fındığa alerjisi görülen kişilerin bazı besinlere de alerjisi olduğu bilinir. Bu besinler; kaju, antep fıstığı, badem, Brezilya fındığı, ceviz, muskat, su kestanesi, acı bakla unu, Hindistan cevizi, fasulye, soya, mercimek olarak sıralanabilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Fındık AlerjisiBu günlerde Çin’den ithal edilen Sinovac firmasının Coronavac aşısı sağlık çalışanlarına yapılmaya başlandı. Aşının yapılmasıyla birlikte aşının yan etkileri, alerji riski ve etkinliği hakkında her birimizin kafasında sorular da oluşmaya başladı. Alerji ve Astım Derneği Başkanı Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay Coronavac aşısının yan etkileri ve alerjik reaksiyon riski hakkında bilgi verdi.
#Coronavac AşısıSon dönemde sıkça rastlanan, alerjik rahatsızlıklarda kişilerin kendi kanı ile yapılan tedavi yöntemi gerçekten faydalı mı? Bu tedavi; astım hastalarında ve besin alerjisi olan kişilerde kullanılabilir mi? Riskleri nelerdir? Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, konuyla ilgili detaylı bilgiler paylaştı.
#AlerjiÇoklu Organ Yetmezliği sendromu, literatürde sepsis ve septik şok sonucu birden fazla organ fonksiyonlarında ileri derecede bozulma olarak açıklanmaktadır. Tıpta, Multiple organ dysfunction syndrome olarak da bilinen Çoklu Organ Yetmezliği,
#Çoklu Organ YetmezliğiGüzellik ve makyaj... Kadınların vazgeçemediği, ‘Olmazsa olmaz’ dedikleri, uğruna para ve zaman harcadıkları iki kavram. Güzellikle ilgili doğrular, güzelleşmek uğruna yapılan yanlışlar… Doğru makyaj nasıl yapılır, makyajın kalıcı olması için neler yapmak gerek, makyajda yapılan hatalar, vs... Tüm bunları konuştuk sevgili Ayşenur Yazıcı ile.
"Yolun Açık Olsun" isimli ikinci albümüyle listelere hızlı bir giriş yapan Ferhat Göçer, yeni albüm çıkardığı dönemlerde eşi ve kızıyla fotoğraf çektirip röportaj veren Kayahan’a yüklendi: "Ben evliyim ama eşimle tek kare fotoğrafım yok. Ama Kayahan modeli var mesela. Kayahan albüm çıkardığı zaman hep bunu yapıyor. Neden albüm zamanı televizyona çıkıp da çocuğuyla şarkı sölüyor? Bana samimi gelmiyor..."