Beslenmeyle ilgili bazı yanlışlar, yapılan tüm araştırmalara karşın doğru biliniyor; araştırmacılar ne derse desin akıllardan silinmiyor. İşte beslenme söz konusu olduğunda, dünyanın en önde gelen uzmanlarının "Yeter artık" dediği efsaneleşmiş yanlışlar.
#SağlıkCovid pandemisinin ilk gününden beri bağışıklık konusu gündemimizden düşmüyor. Hepimiz bağışıklığımızı "güçlendirmek" için verilen tavsiyeleri bir ucundan tutmaya çalışıyoruz. Ancak bazı uzmanlara göre, bağışıklığı güçlendirme hepimiz için doğru hareket değil, hatta bazılarımızın bağışıklık sistemleri gereğinden fazla çalıştığından frene basmamız gerekiyor. Peki kim o bağışıklığı fazla çalışanlar ve ne yapmaları gerekiyor? Hepsi içeriğimizde...
#Bağışıklık SistemiEn çok tüketilen meyvelerden biri armut, antioksidan özelliği olan karotenler, flavanodiler, fitosterollerden, posadan, C vitamininden, K vitamininden ve bakırdan zengin bir meyve. Peki sulu, tatlı, ekşi, yumuşak veya sert olmak üzere farklı çeşidi bulunan armut nelere iyi geliyor? Faydaları nelerdir?
#ArmutEt, tavuk, balık gibi her türlü hayvan etinin, bu hayvanların doğal hayatta yavruları için yaptığı süt, yumurta, bal gibi hayvansal ürünlerin ve bu ürünlerden elde edilen peynir, yoğurt, kefir gibi yiyeceklerin hiçbirinin tüketilmediği beslenme şekline vegan beslenme deniyor. Ama veganlık sadece bir beslenme biçimi değil. Etik, sağlık ve çevre olmak üzere başka boyutları olan bir yaşam felsefesi. Yarın 1 Kasım Dünya Vegan Günü. 1944’te İngiltere Vegan Topluluğu tarafından ilan edilmiş bu gün vesilesiyle yeme-içme alışkanlıklarından modaya, restoran ve kafelerden tariflere kadar konuyla ilgili pek çok başlığı veganlara ve uzmanlara danıştık.
#GazetehaberleriDoğru emzirme pozisyonları, emzirme sıklığını iyi planlama ve dengeli beslenme konusunda bilgi veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Seda Günhar, "Emzirme hem anne hem bebek için çok önemli ancak biraz sabır biraz da özen istiyor" dedi.
#Emzirme Ve Anne SütüBazı sağlık sorunları ile eskisinden daha sık karşılaştığımızın farkında mısınız? Mesela mide reflüsünü, Haşimoto hastalığını, kronik yorgunluk sendromunu, Alzheimer hastalığı veya rahatsız ayak sendromunu elli yıl öncenin hastaları bilmiyor, doktorları ciddiye bile almıyordu. Hipertansiyonu, şeker hastalığı, kilo fazlalığı olanların ya da kansere yakalananların sayısı tarihin hiçbir döneminde bu kadar artmamıştı.
Mine’yi çok keyifle okuduğunuzu biliyorum. Yazılarını talep ediyorsunuz zaten. Sizin Mine’yi okumak için bu köşeye girmeniz benim işime gelir, ne kadar tıklansam o kadar iyi. (Manevî açıdan...) Ama Mine’nin her yazısını aşıramıyorum, ayıp olur diye. Mine Kılıç’ın burada bulamayacağınız yazılarına, Hürriyetim’in açılış sayfasından ulaşabilirsiniz. (Mesela bugün, sol altta yenibir.com–editörden diye kocaman anonsu var.)