İnsan vücudu bazı şeylere reaksiyon göstererek reaksiyon gösterir. Bu durumlara alerji ismi veriliyor. Her insanın bilmediği bir alerjisi bulunur. Deterjan alerjisi de bu alerjilerden biridir. Deterjan alerjisinin nasıl olduğu ve belirtileri birçok kişinin araştırıp bilgi almak istediği bir konudur. Deterjan alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Deterjan alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında detayları derledik.
#Deterjan AlerjisiHapşırma nöbetleri, burun akıntısı, gözlerde kızarma, kaşınma ve sulanma… Yaşam kalitesini ciddi boyutlarda etkileyebilen, üstelik soğuk algınlığıyla karıştırılıp yanlış tedavi de uygulanabilen bahar alerjisi, baharla birlikte artış gösteren polenlerden kaynaklanıyor. En tipik bahar alerjisi halk arasında ‘saman nezlesi’ olarak bilinen alerjik rinit ve göz nezlesi şeklinde görülüyor. Peki, bahar alerjisinin belirtileri neler ve bahar alerjisine ne iyi gelir?
#Bahar AlerjisiHapşırma nöbetleri, burun akıntısı, gözlerde kızarma, kaşınma ve sulanma… Yaşam kalitesini ciddi boyutlarda etkileyebilen, üstelik soğuk algınlığıyla karıştırılıp yanlış tedavi de uygulanabilen bahar alerjisi, baharla birlikte artış gösteren polenlerden kaynaklanıyor. En tipik bahar alerjisi halk arasında ‘saman nezlesi’ olarak bilinen alerjik rinit ve göz nezlesi şeklinde görülüyor.
#HapşırmakAlerji ile Yaşam Derneği, 13-19 Mayıs Besin Alerjisi Farkındalık Haftası dolayısıyla “Alerjik Çocuklarımıza Sağlıklı Yemekler Yapalım” çağrısıyla bir yemek yarışması düzenledi. Alerji hakkında bilgi veren Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği (ÇAAAD) Başkanı Prof. Dr. Nermin Güler; Türkiye’de besin alerjisi görülme oranının yüzde 5 seviyelerine kadar yükseldiği kanaatinde olduğunu söyledi.
#Besin AlerjisiAğırlıklı olarak bahar mevsiminde ortaya çıkan polenler, kimi zaman hayatı zorlaştırabiliyor. Aşırı hijyen, sigara, ani hava değişiklikleri, besinlerde kullanılan katkı maddeleri, ilaç ve kozmetikler, stres günümüzde alerjinin daha da artmasına sebep oluyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece, bahar mevsiminde ortaya çıkan alerjenleri anlattı.
#Alerjiİlkbahar yaz ayları alerjik hastaların şikayetlerinin arttığı dönemlerdir. Basit rahatsızlıklar gibi görünen alerjiler aslında kontrol edilmezse ani ölümlere sebep olacak kadar ciddi boyutlara ulaşabilir. Her geçen gün toplumda daha da yaygınlaşan alerjiler şehir yaşantısıyla yakından ilişkilidir. Bebeklikten başlayan alerjik reaksiyonlar yaşam boyu hayatı kabusa çevirebileceği gibi tedavisi yapılıp, kontrol edilirse kişiye hiç sorun da çıkartmayabilir. Alerji hakkında yanlış bilinenler, alerjisi olanların yapması gerekenler ile ilgili Avrupa Alerji ve İmmünoloji Akademisi Kongresi Komitesi Sekreteri Doç. Dr. Adile Berna Dursun soruları yanıtladı.
Ahmet Rasim Küçükusta kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Sağlık alanındaki uzmanlığı, yazıları ve televizyon programlarına katılımıyla tanınan Ahmet Rasim Küçükusta, aynı zamanda aktif bir eğitimci ve yazardır. Peki, Ahmet Rasim Küçükusta kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Ahmet Rasim KüçükustaMeşe palamudu, yapısı itibariyle yenilip yenilmediği merak edilen ağaç meyveleri arasında yer alıyor. Meşe palamudu yenilebilir, ancak doğrudan tüketilmeden önce belirli işlemlerden geçmesi gerekir. Meşe palamudu, genellikle besin değeri yüksek olsa da, insanlar için doğrudan tüketimi güvenli olmayabilir çünkü palamut, tanen adı verilen bileşenler içerir.
#Meşe PalamuduSosyal medyada oldukça popüler bir trend olan ağız bantları, Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon'un da bu bantları kullanmayı düşündüğünü açıklaması ile yeniden gündem oldu. Peki bu bantlar gerçekten uyukuya dalmayı ve derin uykuda kalmayı kolaylaştırıyor mu? Riskleri var mı?
#Ağız BandıUyurken ağızdan değil burundan nefes almanın daha sağlıklı olduğu, derin uykuya dalmayı kolaylaştırdığı, daha az horlamaya yardımcı olduğuna inanıldığı için pek çok insan uyurken ağız bandı kullanıyor. Sosyal medyada da oldukça popüler olan bu uygulamayı Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon da deneyeceğini açıklayınca tekrar gündeme geldi. Peki bu uygulama gerçekten işe yarıyor mu? Bu şekilde uyumak riskli mi? Uzmanlar ne diyor?
#Ağız BandıSanofi Avrasya Bölgesi, İlaç Medikal Direktörü & Ülke Medikal Lideri Dr. Nurdan Bulur ile Sanofi’nin immünoloji alanındaki çalışmaları ve 14 Eylül Atopik Dermatit Günü’ne özel bir sohbet gerçekleştirdik.
#Sponsorlu İçerikElektronik sigaraların yaygınlaşmasıyla birlikte sağlık riskleri de artıyor. Endonezya'nın Bandung kentinde 22 yaşındaki genç bir kadın, elektronik sigara kullanımının ardından ağız içinde ve çevresinde çıkan acı veren yaralarla hastaneye başvurdu. Başlangıçta uçuk olarak düşünülen rahatsızlık, sonradan elektronik sigara kaynaklı çok ciddi bir hastalık olan ‘eritema multiforme’ olarak teşhis edildi. Bu olay, elektronik sigaraların potansiyel sağlık risklerini bir kez daha gözler önüne seriyor. İşte genç kadının yaşadıkları ve 'zararsız' olarak lanse edilen elektronik sigaranın gerçek tehlikeleri…
#SağlıkKendisini doktor olarak tanıtıp hastası Kıymet Kaya’nın karnından yağ alarak yüzüne enjekte eden Banu Mülhim yaralama ve dolandırıcılık suçlarından 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Diploması olmayan Mülhim’e ‘yetkisiz hekimlik’ suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle bir dava daha açıldı. Hürriyet’e konuşan Kıymet Kaya, “10 küsur yıldır yüzümü düzeltmeye çalışıyorum. Bu isme çok dikkat edin, gördüğünüz yerde kaçın” dedi.
#Kıymet KayaBüyükannesinin muhtemel ölüm sebebi olan ve ardından babasında da tespit edilen nadir bir şişlik durumu Nicky Bowen’a da miras kaldı. İlk atağını dört yaşında yaşayan Nicky, bu hastalığı maalesef kızına da taşıdı. İşte herediter anjioödem (HAE) ile yaşamaya çalışan Nicky’nin hikayesi ve bu nadir görülen hastalık hakkında ilginç bilgiler…
#Herediter Anjioödem3 milyonu aşkın adayın yarışacağı üniversite sınavı için geri sayım sürerken uzman diyetisyen Melis Bengisu Demirci, dikkat çeken beslenme uyarılarında bulundu. Sınav öncesi beslenmenin önemini vurgulayan Demirci, açıkta satılan gıdalardan, yağlı kızartmalardan uzak durulması gerektiğini kaydederek, “Kalabalık yerlerde yemek yemek ve açıkta satılan yiyecekleri tüketmek gıda zehirlenmesi riskini artırdığı için bu tür yerlerden uzak durulmalı” dedi.
#Uzman Diyetisyen Melis Bengisu DemirciBüyükannesinin muhtemel ölüm sebebi olan ve ardından babasında da tespit edilen nadir bir şişlik durumu Nicky Bowen’a da miras kaldı. İlk atağını dört yaşında yaşayan Nicky, bu hastalığı maalesef kızına da taşıdı. İşte herediter anjioödem (HAE) ile yaşamaya çalışan Nicky’nin hikayesi ve bu nadir görülen hastalık hakkında ilginç bilgiler…
#Herediter AnjioödemGöz kapağından şişlik farklı sebeplere ortaya çıkabilen durum. Sık karşılaşılan bu durumun altında stresten troid hastalıklarına kadar pek çok neden yatabilir. Göz kapağında meydana gelen şişlik günlük yaşamı da olumsuz etkileyebiliyor. Peki Göz kapağı neden şişer, nasıl geçer? Göz kapağı şişmesine ne iyi gelir? İşte ayrıntılar...
#Göz Kapağında ŞişlikTatlıyı, şekerli şeyleri çoğumuz seviyoruz ama fazla tüketimi hem kilo almaya hem de şeker hastalığı, karaciğer yağlanması gibi bir dizi sağlık sorunlarına neden olduğu için pek çok insan rafine şeker yerine doğal tatlandırıcıları tercih ediyor. Mutfağımızda en çok yer bal, akçaağaç şurubu, pekmez gibi doğal tatlandırıcılar bulunuyor. Peki, bu tatlandırıcıları gözümüz kapalı tüketebilir miyiz? Tamamen doğal ve sağlıklı diyebilir miyiz? Hem bu konuda yapılan araştırmaları inceledik hem de Diyetisyen Nur Ecem Baydı Ozman ile konuştuk
#BalPek çok insan daha sağlıklı olduğunu düşündüğü için rafine şekere yerine alternatif olarak bal, pekmez, akçaağaç, agave şurubu gibi doğal tatlandırıcıları tüketiyor. Ancak doğal diye tükettiğimiz bu lezzetler gerçekten sandığımız kadar sağlıklı mı? Hem bu konuda yapılan araştırmaları inceledik hem de Diyetisyen Nur Ecem Baydı Ozman ile konuştuk.
#Doğal TatlandırıcıTürkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda yaşanan tartışmalarda bazı maddeler sık sık öne çıkmaya başladı. Bunların en başında da MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat geliyor. Türkiye’de “Çin tuzu” diye de bilinen monosodyum glutamat hakkında çok merak edilenleri araştırdık ve uzmanlara sorduk.
#Umami“Glokom”, göz sinirinde incelme ve görme alanı kaybına yol açan bir göz hastalığı... Glokom, genellikle yüksek göz içi basıncı ile birlikte görülüyor. Ancak “normal tansiyonlu glokom” denen ve göziçi basıncının normal seyrettiği glokom tipi de mevcut… Göz içi basıncının toplumdaki normal değerleri 11-21 mmHg arasında değişiyor.
#GlokomSon yıllarda kirpiklere uygulanan işlemler bir hayli popüler. Bu işlemlerin başında da kirpik liftingi geliyor. Kirpik liftingi, eğer doğru yerde doğru kişiler tarafından yapılmazsa çok ciddi göz problemlerine neden olabiliyor. Öyle ki nadir de olsa gözlerde kalıcı hasar oluşabiliyor. İşte kirpik liftingi ve riskleri hakkında bilmeniz gereken 6 kritik soru ve cevabı…
#Kirpik LiftingiEkim ayında doktor Kanokporn Tangsuan, Florida’da bir restoranda yediği akşam yemeğinden sonra hayatını kaybetmişti. Fındık ve süt ürünlerine alerjisi olan kadın siparişini verirken çalışanları defalarca alerjisi konusunda uyarmış ve teyit almıştı. Maalesef yemeği yedikten 45 dakika sonra hayatını kaybetti. Dava dosyasında yer alan adlı tıp raporuna göre kadın, süt ürünleri ve sert kabuklu yemişlerin neden olduğu anafilaksi nedeni ile hayatını kaybetti. Peki bu olayın ölümle sonuçlanmasının nedeni ne? En riskli gıda alerjileri nelerdir? Nelere dikkat edilmeli? Nasıl önlem alınabilir? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile konuştuk.
#Gıda Alerjisi