Alacahöyük haberleri sayfasında Alacahöyük hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 214 Alacahöyük haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Alacahöyük, Çorum iline bağlı Alaca ilçesinin 15 km kuzeybatısındaki Hüyük köyündeki bir höyüktür. Bu höyükte dört ayrı kültür evresinden kalma 14 yerleşim ya da yapı katı saptanmıştır.
Etkileyici bir antik şehri gezip tarihte yolculuk yapmak mı istiyorsunuz? O zaman yolunuzu bizimle Çorum’a düşürün; Hattuşaş’ta binlerce yıl önce insanların geçtiği kapılardan geçip, Alacahöyük’te kral mezarları arasında dolaşıp İncesu Kanyonu’nda Kibele’yi arayalım.
#ÇorumAnadolu medeniyetlerinin tarihine ışık tutan Çorum’daki Alacahöyük, 4 farklı medeniyete ev sahipliği yapmış, Hititler döneminin önemli bir kültür ve sanat merkezi olarak biliniyor. Geçmişi MÖ 5 binli yıllara giden yani kalkolitik çağa ulaşan Alacahöyük, ilk defa W.C.Hamilton tarafından bin 835 yılında bilim dünyasına tanıtılmıştı.
#SeyahatANKARA’da, Alacahöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu (78), tedavi gördüğü hastanede kalp yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi. Çınaroğlu, vasiyeti üzerine Çorum’un Alaca ilçesinde, 20 yıldır yürüttüğü yaklaşık 4 bin yıl önce inşa edildiği tahmin edilen ’Hitit Barajı’nın da yer aldığı Alacahöyük kazı alanının yanındaki mezarlığa defnedildi.
#ÇorumTürkiye'nin "ilk milli kazıalanı" unvanına sahip olan Çorum Alacahöyük’te yapılan arkeolojik kazıçalışmaları esnasında yaklaşık 3 bin 300 yıllık gizli bir geçide veHitit dönemine ait olduğu sanılan bir insan iskeletine ulaşıldı. Geçmiş dönemlere ait yeni bilgilerin elde edilmesi ve tarihinaydınlatılması adına büyük öneme sahip olan gizli geçit ve insaniskeletinin görüntüleri de bir belgesel ile sunuldu. Alacahöyük'tekiarkeolojik kazı çalışmaları sırasında arkeologların yaşadıkları,buluntuları nasıl değerlendirdikleri, Nuray Karadeniz'in çektiği“Tarihin İzinde” isimli belgesel ile anlatıldı. Belgesel çekimleriyapılırken yaklaşık 3 bin 300 yıllık gizli geçidin ve Hitit dönemine aitolduğu sanılan iskeletin görüntüleri de gözler önüne serildi. Tarihin İzinde belgeselini diğer belgesellerden ayıran yönün kazıekibinin dünyasını da anlatması olduğunu dile getiren Nuray Karadeniz,“Tarihin İzinde yirmi dakikalık bir belgeseldir. İlk bölümümüz olanAlacahöyük Türkiye’nin ilk milli kazı yapılan yeridir. Kazı ekibi oradagizli bir geçide ulaştı ve orada kazılar hala devam ediyor. Bu gizligeçidin üzerinde iskelete rastlanmış ve bizde bunu görüntüledik. HititDönemi’ne ait herhangi bir iskelete rastlanmamış şu ana kadarAlacahöyük’te. Beylik Mezarları var ama onlar Hatti Dönemi’netarihleniyor. Hitit Dönemi’ne ait bu güne kadar iskelet bulunmadığı içinbu kazı şuan arkeolojik açıdan ciddi bir önem taşıyor” diye konuştu. Alacahöyük’te bulunan gizli geçidin önemini vurgulayan Karadeniz,“İskeletten alınan örnekler şu an incelemeye gönderilmiş, eğer bu HititDönemi’ne ait bir iskelet ise bu arkeoloji tarihinde yeni bir çığıraçacak. Eğer bulunan gizli geçit arkeologların düşündüğü yöndeilerleyecekse bu da arkeoloji tarihinde bir çığır açacak. Tarihin İzindebelgeseli Hitit döneminin arkeolojik dünyasında değişime nedenolabilecek bir buluntunun görüntülerini almış oluyor” dedi.
#3 Bin 300 YıllıkÇorum'un Alacahöyük köyünde Hititler tarafından yaklaşık 4 bin yıl önce inşa edildiği tahmin edilen ve Anadolu'nun en eski barajı olarak değerlendirilen Hitit Barajı, Devlet ve Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı 'Arkeopark' projesiyle turizme kazandırılıyor.
#ÇorumKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 13. durağı İstanbul Kültür Yolu Festivali, büyük ilgiyle devam ediyor. Frida ve Picasso sergileri başta olmak üzere festival kapsamındaki sergileri her gün binlerce kişi ziyaret ederken, İstiklal Caddesi ve AKM’de metrelerce kuyruk oluştu.
#İstanbul Kültür Yolu FestivaliYılın hangi döneminde olursa olsun, yürüyüş yapmak insan bünyesine en iyi gelen aktivite… Özellikle kış aylarında meşe, kayın ve çınar ağaçları arasında dolaşmak ya da hafif karla kaplı göllerin etrafında temiz havayı solumak, depresyon ve kaygı gibi pek çok sağlık sorununa iyi geliyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kış aylarında ruhumuzu dinlendirecek yürüyüş rotaları hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 harika rotayı önerdiler.
#RotaHatti (Hitit) kültürünün ne Mezopotamya ne de Akdeniz’deki diğer arkaik ve parlak uygarlıklara benzemeyen özellikleri vardı. Şu anda İstanbul Beyoğlu’ndaki Yapı Kredi Müzesi’nde ‘Atatürk ve Alacahöyük’ başlıklı sergi bu bölgeyi en esaslı ve en ilginç yönleriyle tanıtma peşinde. Bütün seramikler ve elektron dediğimiz altın, gümüş alaşımı süs eşyaları, Hatti idolleri bronz işçiliğinin zirvesi olarak seyredilebilir.
#Alacahöyük SergisiTürkiye eylül ve ekim aylarında yaşaması ve gezmesi kolaylaşan bir yer çünkü iklimin normalleşmesi yanında kitle turizmi de oldukça hafifliyor. Gezeceğimiz yerler en başında tabii ki Ege ve Akdeniz’dir. Antalya’nın batısı ve Muğla civarı sayısız harabelerle ve romantik görünümlerle kaplı.
#ÜniversiteKapadokya bölgesine ilk kez 60 yıl önce ayak bastım. Oraya her sene birkaç tur yaptıkça bölgeyi daha çok tanıdım; ucu bucağı olmayan bir yerdi. Bölge çok ilginç bir büyüme içinde. Nüfusunun çok arttığını söylemek mümkün değil. Turist sayısında da kontrol sağlanırsa gelecek buranındır. Ama tabii çevrenin korunması en önemli nokta. Bu bölgenin tarihi Anadolu’ya ışık tutuyor.
#AnadoluSu toprağa kavuşunca Anadolu’nun her köşesi farklı renklere bürünür; ağaçları ve çiçekleriyle doyulmaz manzaralar sunar. Doğaya âşık 4 Hürriyet Seyahat yazarı Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz’den en sevdikleri yürüyüş yollarını yazdı. Yürümeye yeni başlayanlara kolay, dağlara tırmanmak isteyenlere zorlu; şelaleli, dereli; kimi gizli, kimi çok bilinen bu adreslerden biri sizi de harekete geçirecek.
#SeyahatÇorum Müzesi, tarihe ışık tutması açısından önemli bir yere sahiptir. Antik çağ medeniyet eserlerinin sergilendiği önemli bir müzedir. Kalkolitik Çağ’dan Hititler ve Frigler dönemlerine kadar tarihi eserler müze koleksiyonunda bulunuyor. Çorum Müzesi hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Çorum MüzesiÜlkemizde bulunan müzeler içerisinde bulunan eserleri bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu müzelerden birisi de Anadolu Medeniyetler Müzesidir. Eski yıllardan günümüze kadar gelmiş olan medeniyetlerin hakkında birçok bilgiyi bize aktaran Anadolu Medeniyetler Müzesi ülkemizde oldukça merak edilen müzelerden birisidir. Sizlerde müzenin giriş saatlerini, ücretini ve konumunu öğrenerek ziyaret edebilirsiniz. Peki, Anadolu Medeniyetler Müzesi nerede? Tarihçesi, eserleri, giriş ücreti ve ziyaret saatlerini sizler için derledik.
#Anadolu Medeniyetler MüzesiLübnan, Arap dünyası içinde Hıristiyanlığı ilk benimseyen ve bugüne kadar koruyan da bir Cumhuriyet’tir. Hiç şüphesiz ki renkli bir halktır. Aynı âdetleri, aynı ruhu benimsemekle birlikte din farkı onların tarihinde çok büyük çatışmalara da neden olmuştur. Bugün Lübnan uzun ve yıkıcı bir iç savaştan sonra yeniden kurulma çabasında. Mutlu ve işe yarayan Lübnan’ın varlığı etrafa da yarar sağlar. Aksi ise ortalığı bulandıran bir rejim haline dönüşebilir.
#LübnanÇok eski çağlardan kalma bir buğday olan dinkel, 5000 yıl önce Asya’da kendiliğinden yetişen, buğdayın atası ve vahşi şekli olarak bilinmekte idi. Dinkel unu, dinkel buğdayından üretilen bir un olma özelliği taşımaktadır. Sizin için dinkel unu nedir, ne işe yarar? Besin değerleri ve gluten oranı konu başlıklarını tüm detaylarıyla derledik.
#Dinkel UnuBaşkentin simgelerinden olan Sıhhiye’deki Hitit Güneş Kursu Anıtı ile Kızılay’da orta şeritte kalan Mareşal Atatürk Anıtı restore edilecek. Anıtlarda, zaman içerisinde oluşan korozyonlar temizlenecek, kırık, çatlak ve ayrılmaların önlenmesi amacıyla gerekli bakımlar yapılacak.
#Murat YILMAZEtkileyici bir antik şehri gezip tarihte yolculuk yapmak mı istiyorsunuz? O zaman yolunuzu bizimle Çorum’a düşürün; Hattuşaş’ta binlerce yıl önce insanların geçtiği kapılardan geçip, Alacahöyük’te kral mezarları arasında dolaşıp İncesu Kanyonu’nda Kibele’yi arayalım.
#ÇorumDünya tarihinde yaşanmış olan çağlara belirli isimler verilmiştir. Bu çağlardan bir tanesi de kalkolitik çağdır. Kalkolitik çağın bir takım özellikleri yer almaktadır. Bu özelliklerin hangi özellikler olduğunu merak edenler bir detaylı araştırma serüveni içerisine dahil olmaktadırlar. Son günlerde kalkolitik çağ ile ilgili araştırmalar da aynı doğrultuda artmıştır. Peki, kalkolitik çağ nedir? Kalkolitik çağ özellikleri nelerdir? Kalkolitik çağ hangi tarihleri kapsamaktadır tüm detayları ile derledik.
#Kalkolitik Çağ Nedir Özellikleri Nelerdir Ve Hangi Tarihleri Kapsar?Anadolu tarihi dünyanın en derin tarihe sahip olan tarihlerinden bir tanesidir. İlk çağ Anadolu uygarlıkları ve bırakmış oldukları eserler günümüzde halen daha gözle görülür şekildedir. İlk çağ Anadolu uygarlıklarının hangi uygarlıklar olduğu merak edilmektedir. Son günlerde ilk çağ Anadolu uygarlıkları ile ilgili araştırmalar artmıştır. Peki, ilk çağ Anadolu uygarlıkları hangileridir? İlk çağ Anadolu medeniyetlerinin isimleri ve özellikleri nelerdir? İşte ilk çağ Anadolu uygarlıkları ile ilgili tüm bilgiler.
#İlk Çağ Anadolu Uygarlıkları Hangileridir?Tarih boyunca Anadolu'da başta Urartular, Lidyalılar ve Frigler olmak üzere birçok uygarlık kurulmuştur. Bu nedenle Mezopotamya'ya Medeniyetler Beşiği adı verilmiştir. Anadolu'daki toprakların tarıma uygun olması buradaki uygarlıkların ekonomik olarak büyümesinde ve güçlenmesinde etkili olmuştur. En çok bilinen Anadolu medeniyetleri ve uygarlıkları nelerdir? Anadolu medeniyetlerinin ortak özellikleri ile birlikte ayrıntılı olarak derledik.
#En Çok Bilinen Anadolu Medeniyetleri Ve Uygarlıkları Nelerdir?Anadolu'da yaşamış Hattiler dönemine ait 4 bin 250 yıllık altın gaga ağızlı testi, Londra'daki müzede tespit edilerek, Türkiye'ye iade edildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Bu kültürel miras, bağlı bulunduğu ve ait olduğu topraklara geri dönmüştür" dedi. Gaga ağızlı testi Ankara'da Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenecek.
#Gaga Ağızlı TestiHaziran 1935’te 2795 No’lu kanun ile resmen hayata geçirilen Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Ankara’da bugün Küçük Tiyatro’nun bulunduğu Evkaf Apartmanları binasında derslerine başlamıştır. 1946’da Üniversiteler Kanunu’yla Ankara Üniversitesi’ne teşekkül etmiştir.
#YAZARDışarıda gürül gürül akan bir bahar var ve evde oturmak gittikçe zorlaşıyor. Hal böyle olunca ‘tatil’ dediğimizde, sosyal mesafenin rahatlıkla korunabileceği açık hava aktiviteleri geliyor akla. Neyse ki bizler çok şanslıyız, yaşadığımız bu eşsiz coğrafyada, isteyene tarih ve doğayı birleştiren antik yollar, isteyene oksijeni bol günübirlik rotalar var. Üstelik önerdiğimiz yürüyüş yollarının hepsi işaretli. Yani rehbere ihtiyacımız olmadan, işaretleri takip ederek parkuru tamamlayabileceğimiz, Türkiye’nin en güzel rotaları. Sözün kısası, şimdi güzel yürüyüşlere çıkmanın tam zamanı…
#GazetehaberleriAmasya’da Oluz Höyük kazılarında Frig dönemine ait 2 bin 600 yıllık ‘Kubaba Sunağı’ bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, daha önce bu döneme ait bir dini yapıya rastlanmadığı için gerçekleştirilen keşfin Anadolu arkeolojisi açısından bir ilk durumunda olduğunu söyledi.
#AmasyaÇorum’un Alaca ilçesindeki İbrahim köyü göleti kuruma noktasına geldi, eski Alacahöyük yolu gün yüzüne çıktı. Çorum'daki gölette son yılların en düşük su seviyesi yaşanıyor. Çiftçi Ali Rıza Baz ‘8 aydır bir damla su düşmedi’ dedi.
#Çorum